G4Media.ro

Un model unic de încărcător ar putea circula pe teritoriul UE indiferent…

sursa foto: Pexels/ Steve Johnson

Un model unic de încărcător ar putea circula pe teritoriul UE indiferent de producătorul telefoanelor, tabletelor, camerelor sau al altor echipamente/ Măsura a trecut de comisia de specialitate și va ajunge în plenul PE/ 10.000 de tone de deșeuri ar putea fi reduse anual

Un model unic de încărcător va circula de acum înainte pe teritoriul UE indiferent de producătorul telefoanelor, tabletelor, camerelor sau al altor echipamente, a transmis eurodeputatul USR PLUS Alin Mituța. Măsura a fost adoptată de Parlamentul European pentru a reduce deșeurile electronice, aproximativ 10.000 de tone pe an, conform europarlamentarului român.

  • „Are cineva un încărcător de Iphone/Samsung/Sony..?” Întrebarea asta va fi istorie. Parlamentul European a votat astăzi ca toate telefoanele mobile, tabletele, camerele sau alte echipamente electronice să folosească UN SINGUR tip de încărcător USB-C. Asta ne va scuti de bătăile de cap și va elimina aproximativ 10.000 de tone de deșeuri electronice pe an. Ce urmează? După ce comisia IMCO din Parlamentul European a adoptat această măsură, ca modificare la directiva privind echipamentele radio, urmează să aprobăm și în plen textul, ca mai apoi să fie negociat cu Consiliul și să ajungă la o formă finală a legislației”, a anunțat Mituța printr-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

Context

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a anunțat oficial la sfârșitul lunii septembrie 2021 că plănuiește să forțeze producătorii de smartphone-uri și alți producători de produse electronice să monteze un port comun de încărcare USB-C pe dispozitivele lor, explică Economedia.ro. Propunerea va avea probabil cel mai mare impact asupra Apple, care continuă să utilizeze propriul său conector Lightning, mai degrabă decât încărcătorul USB-C adoptat de majoritatea concurenților săi. Regulile sunt menite să reducă deșeurile electronice, permițând oamenilor să reutilizeze încărcătoarele și cablurile existente atunci când cumpără electronice noi.

sursa foto: Pexels/ Steve Johnson

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. e nevoie de o lectie de liba romana pt unii
    „Un model unic de încărcător va circula de acum înainte pe teritoriul UE ”

    ACUM inseamna ,….acum. Iar acest incarcator NU e in vigoare acum si nu va fi nici anul viitor

  2. A mai fost o tentativa în 2009 când a fost selectat microusb. Singurii care nu au fost de acord au fost cei de la Apple care aveau în lucru mufa lightning. Sa vedem dacă de data asta UE va fi mai convingătoare.
    Ce e de mirare e ca nu se ia deloc în calcul introducerea unor standarde la bateri care sa se poată schimba.

    • La asta mă gândeam și eu. Încă mai am un Samsung S5 din 2015-16 care este încă funcțional. Are unele probleme (nu mai este nou), dar faptul că i-am putut schimba bateria mi-a permis să îl folosesc până recent.
      Mai există acum pe piață câteva modele de telefoane la care se poate schimba bateria, dar sunt greu de găsit și nici baterile nu sunt disponibile ușor. Un telefon bine făcut poate fi folosit ușor 5-6 ani în aceste condiții, ceea ce ar reduce poluarea.

      Oricum, în acest moment recomand LG V20 și seria Samsung S5 (S5 simplu, S5 Neo și S5 active) ca flagship-uri și seria Samsung Xcover ca mid-range. Nu am încercat, dar am văzut că a făcut și Nokia telefoane cu baterie detașabilă.

  3. Parca pe modelele noi si Apple foloseste usb-c.

  4. Pe vremea radiourilor portabile erau la mare modă alimentatoare electrice cu diferite tipuri de mufe și care produceau evident o cantitate uriașă de deșeuri ; s-a făcut atunci un pas mare pentru omenire : s-a decis (la UE) ca toate alimentatoare să fie identice, pentru evitarea risipei.
    Acum se repetă operația (cu aceleași mari dificultăți) pentru tablete, telefoane mobile, etc.. . Gânditul e meserie grea pentru maimuțele planetare !

  5. „Acum” inseamna ca in cativa ani vom avea un singur tip de incarcator la telefoane. Laptopurile vor avea in continuare fiecare tipul lui de incarcator, ceea ce mi se pare o prostie.

  6. Este o tâmpenie. Nu se pot schimba intre ele încărcătoarele chiar daca au aceeași mufa pentru că bateriile și consumul fiecărui model sunt diferite iar amperajul de încărcare diferit poate duce la defectarea aparatului daca este alimentat dintr-un încărcător mai slab sau mai puternic.
    Ar trebui calibrat „încărcătorul universal” pentru modelul care „suge” cel mai puțin curent, ceea ce va duce la creșterea timpului de încărcare pentru modelele mai puternice.
    Iar despre laptopuri nici nu poate fi vorba de uniformizare, puterea acestora fiind diferita de la simplu la de cinci ori consumul, în funcție de memorie, procesor, etc.
    Uniunea nu știe ce să mai standardizeze, au început cu castraveții, roșiile și continuă cu încărcătoarele de telefon :)) fraților nu aveți altceva mai bun de făcut ?
    Iar economie de componente, aceste încărcătoare se pot recicla, care e problema ?

    • Nu poti sa defectezi un aparat cu un incarcator mai slab decat cel recomandant.
      Ii ca si cum ai zice sa se sparge chiuveta pentru ca presiunea la apa ii prea mica.

      Se pot recicla pe naiba

  7. Usb-c este prezent atât pe telefoane, tablete dar și laptopuri, are o plajă de la 5v la 20v. Poate încărca cu puteri cuprinse între 10w și 150w. Sunt laptopuri care se încarcă prin două usb-c conectate la un docking. Telefoanele Apple nu au încă usb-c, dar laptopurile da

  8. Așa e când te uiți la un ecran și nu înțelegi nimic din ce se întâmplă în spatele lui :)). Tot așa, domnii de la UE nu s-au mai putut duce la schi în Alpi vreo câteva sezoane și i-au tras cu încălzirea globală :D. Acum a nins in Spania in aprilie, când erau portocalii in floare și cred că le-a ieșit încălzirea globală pe nas, mai ales că Putin le-a tăiat și gazul. :))