G4Media.ro

Un ministru francez propune eliminarea banilor cash pentru a lupta împotriva traficului…

Sursa foto: pexels.com

Un ministru francez propune eliminarea banilor cash pentru a lupta împotriva traficului de droguri / Care sunt țările în care plata în numerar a dispărut aproape complet

Este o propunere care stârnește mare vâlvă în Franța. Pentru a combate traficul de droguri, Gérald Darmanin, ministrul francez al justiției, pledează pentru sfârșitul numerarului. „O mare parte din fraudele comise de infractorii obișnuiți, chiar și de rețelele infracționale, sunt fraude în numerar”, a declarat el joi, 22 mai, în cadrul unei audieri în fața Comisiei de anchetă a Senatului privind criminalitatea financiară, scrie BFM TV.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Am spus acest lucru în mai multe rânduri celor care mă întreabă cum putem opri drogurile în cartierele noastre. O măsură destul de simplă: stoparea numerarului va împiedica traficul de droguri”, a declarat ministrul justiției.

„Odată ce banii sunt trasabili, așa cum sunt adesea criptoactivele, este mai complicat atât pentru consumator, cât și pentru traficant să scape de un circuit de finanțare”.

Dispariția treptată a numerarului este o realitate în multe țări. Nu ca urmare a unei decizii politice, ci pur și simplu pentru că consumatorii aleg din ce în ce mai mult să plătească cu cardul sau cu smartphone-ul.

În Danemarca, doar 8% din tranzacții sunt efectuate în numerar

Potrivit unui studiu recent realizat de compania de consultanță în management și tehnologie BearingPoint în nouă țări europene, numerarul este utilizat în doar 28% din cazuri în Suedia (ceea ce înseamnă că mai puțin de 3 din 10 achiziții sunt efectuate în numerar) și 35% în Norvegia.

În general, sondajul arată că frecvența utilizării numerarului a scăzut în aproape toate țările analizate în comparație cu anul precedent.

În Franța, 51% din cumpărături sunt efectuate în numerar, la fel ca în Elveția, cu un procent de 57%.

Un alt studiu realizat de Banca Națională a Danemarcei estimează că doar 8% din tranzacții au fost efectuate în numerar în 2023.

Mai general, un studiu realizat în 2023 de BCE, Banca Centrală Europeană, a arătat că 59% din tranzacții au fost efectuate în numerar în 2022, față de 72% în 2019.

Ca urmare a acestei tendințe majore, bancomatele dispar din peisaj în țara nordică. Potrivit Finansplassen, un site norvegian de informații financiare, numărul acestora este unul dintre cele mai scăzute din Europa.

Dar este departe de a se preconiza dispariția totală a numerarului. Defecțiuni informatice, pene de curent, dezastre climatice, război… sunt doar câțiva dintre factorii care încurajează țările nordice să nu treacă Rubiconul, adică să pună capăt numerarului.

„Societatea încă are nevoie de el”

În 2016, cea mai mare bancă norvegiană a cerut să se pună capăt numerarului, deoarece era îngrijorată de activități ilegale precum spălarea de bani.

Dar, mai recent, parlamentul țării a luat măsuri pentru a limita acest obiectiv și a încuraja cetățenii să se întoarcă la numerar, inclusiv un amendament care obligă magazinele să accepte plata în numerar în toate cazurile.

Autoritățile norvegiene de protecție civilă îi sfătuiesc pe oameni să păstreze numerar la îndemână din cauza vulnerabilității sistemelor digitale de plată la atacurile digitale.

„Lumea din jurul nostru este din ce în ce mai tulburată de războaie, amenințări digitale și schimbări climatice. Trebuie să fim pregătiți pentru pene de curent pe termen lung, defecțiuni de sistem sau atacuri digitale care ar cauza eșecul soluțiilor de plată digitale”, explică Emilie Enger Mehl.

Pregătire pentru „crize și războaie”

Această poziție este împărtășită în Danemarca: „deși utilizarea numerarului este în scădere, societatea încă are nevoie de el”, a declarat Christian Kettel Thomsen, guvernatorul Băncii Naționale a Danemarcei.

Sau în Suedia, unde Ministerul Apărării a publicat o broșură prin care îi sfătuiește pe cetățeni să utilizeze în mod regulat numerar și să păstreze o rezervă de numerar la domiciliu, pentru a fi pregătiți pentru „crize și război”.

„Eficiența este importantă, dar este și mai important ca toată lumea să poată continua să plătească în cazul unei crize”, adaugă banca centrală a țării.

În alte țări, cum ar fi Germania și Austria, numerarul încă este rege, reprezentând 69% și, respectiv, 73% din tranzacții.

De cealaltă parte a Rinului, Banca Federală subliniază că, în caz de criză, „trebuie să existe o infrastructură de numerar intactă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Sa vina o pana de curent care sa dureze cateva saptamani, sa vad cum se descurca fara numerar. Sau sa-ti vina vreun atac cibernetic sau niste scammeri. Sa vii sa demonstrezi ca nu ai trimis pe bune toti banii tai in nu stiu ce insulita din oceanul Indian.

  2. Vap de brânză puturoasă. Consumatorii vor cumpăra droguri cu criptomonede, iar Rusia și China pot bloca sistemul de plăți electronice cu atacuri cibernetice și cabluri submarine tăiate.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.