G4Media.ro

Un miliard de vizualizări: Videoclipurile TikTok celebrează grupul de mercenari ruși Wagner,…

Sursa foto: OLIVER BUNIC / AFP

Un miliard de vizualizări: Videoclipurile TikTok celebrează grupul de mercenari ruși Wagner, în ciuda regulilor platformei

NewsGuard a descoperit că TikTok găzduiește sute de videoclipuri care promovează binecunoscutul grup de mercenari ruși Wagner cu imagini și muzică violentă. Aceste videoclipuri au fost vizionate de peste un miliard de ori.

„M-am trezit în această pivniță, unde mi-au spus că voi fi judecat”, explică grav bărbatul din videoclip, cu capul lipit de un perete de cărămidă și cu straturi de bandă adezivă care îi înconjoară gâtul și fruntea. Apoi, un soldat îi lovește capul cu un baros, chiar înainte de a se opri camera.

Videoclipul înfiorător, care pare să arate execuția din 2022 din octombrie a lui Evgheni Nujin, un fost mercenar rus care a schimbat tabăra, este unul dintre cele 160 de videoclipuri pe care analiștii NewsGuard le-au descoperit pe TikTok. Aceste videoclipuri arată sau fac aluzie la acte de violență aparent comise de grupul Wagner, o miliție privată rusă. Evgheni Nujin a declarat presei ucrainene în septembrie 2022 că a fost recrutat de grupul Wagner în timp ce se afla în închisoare în Rusia, dar că ulterior a trecut de partea celor din Ucraina.

Grupul Wagner, cunoscut și sub numele de Wagner PMC (Private Military Company), a intrat pentru prima dată în atenția publicului în estul Ucrainei în 2014, în timpul conflictului dintre armata ucraineană și separatiștii susținuți de Rusia. Evgheni Prigojin, un oligarh rus apropiat de președintele rus Vladimir Putin, a recunoscut în septembrie 2022 că a înființat Grupul Wagner, după ce ani de zile a negat legăturile sale cu organizația. Grupul Wagner este cunoscut pentru cruzimea și denumirile ironice pe care le folosește, numind războiul un „concert”, grupul o „orchestră” și soldații săi „muzicieni”.

În ultimele luni, mercenarii Wagner au luptat alături de armata rusă în Ucraina, într-o bătălie pentru a prelua controlul asupra unor puncte strategice și a teritoriului din estul țării. În iulie 2022, serviciile de informații militare britanice au afirmat că Wagner a jucat un rol în capturarea celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina, în estul regiunii Donețk.

NewsGuard a identificat 160 de videoclipuri de pe TikTok care fac aluzie, arată sau glorifică acte de violență comise de grupul Wagner, inclusiv 14 care par să arate execuția lui Evgheni Nujin, fostul mercenar rus. Conținutul în care apare grupul Wagner pe TikTok a fost vizualizat de peste un miliard de ori, a constatat NewsGuard. TikTok este deținut și operat de ByteDance, un conglomerat chinez de internet deținut parțial de guvernul chinez. Deși este deținut de o companie chineză, TikTok este interzis în China, chiar dacă influența sa se extinde în democrațiile occidentale.

Analiștii NewsGuard au identificat, de asemenea, peste 500 de videoclipuri muzicale care, deși nu prezentau acte de violență, făceau apel la violență împotriva ucrainenilor, inclusiv îndemnuri la uciderea ucrainenilor pentru că sunt „naziști”. În plus, NewsGuard a constatat că cinci conturi TikTok au redirecționat utilizatorii către site-uri unde Wagner postează în mod regulat anunțuri de recrutare, în afara TikTok (NewsGuard nu a putut determina locația conturilor care postează conținut pro-Wagner).

Aceste 500 de videoclipuri – care servesc drept instrumente de propagandă și de recrutare pentru grupul Wagner – par să contravină regulilor comunității TikTok, care interzic conținutul care „promovează, normalizează sau glorifică violența sau suferința extremă”, precum și videoclipurile „menite să atace, să amenințe, să incite la violență sau să dezumanizeze o persoană sau un grup de persoane”. În plus, în martie 2022, TikTok a anunțat că a interzis utilizatorilor din Rusia să posteze conținut nou.

NewsGuard a identificat, de asemenea, 10 hashtag-uri legate direct de grupul Wagner, care au fost folosite în sute de videoclipuri, majoritatea promovând sau glorificând grupul. Videoclipurile cu cele mai utilizate trei hashtag-uri în limba rusă legate de Wagner, #чвк (PMC) #вагнер (Wagner) și #чвквангера (PMC Wanger), au fost vizualizate în total de peste un miliard de ori, potrivit paginilor hashtag-urilor, care indică de câte ori a fost vizualizat conținutul cu aceste tag-uri. (Scrierea greșită a lui „Wagner” ar putea indica o încercare de a ocoli un hashtag blocat anterior).

Videoclipurile legate de grupul Wagner au atras, de asemenea, atenția utilizatorilor vorbitori de limbă engleză; videoclipurile care poartă hashtag-urile #wagnergroup și #pmcwagnergroup au fost vizualizate de peste 60 de milioane de ori până la sfârșitul lunii noiembrie 2022. Hashtag-urile joacă un rol important pe TikTok, deoarece le permit utilizatorilor să navigheze pe platformă și să găsească conținutul care îi interesează, permițând astfel algoritmului TikTok să evidențieze conținutul similar.

1.000 de luptători – și presupuse încălcări ale drepturilor omului

Grupul Wagner a desfășurat aproximativ 1.000 de luptători în Ucraina de când Rusia a invadat țara în februarie 2022, potrivit serviciilor de informații militare britanice. În decembrie 2021, Uniunea Europeană a sancționat persoane și companii legate de Grupul Wagner pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului comise de grup în mai multe țări, inclusiv în Ucraina. În mai 2022, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a acuzat trei luptători Wagner de crime de război, inclusiv de uciderea și torturarea civililor.

Când a fost întrebat de NewsGuard, TikTok nu a pus la îndoială concluziile NewsGuard. Într-un e-mail, un purtător de cuvânt al TikTok a scris: „Conținutul violent sau plin de ură nu își are locul pe platforma noastră. Regulile noastre privind comunitatea prevăd în mod clar că nu permitem ca platforma noastră să fie folosită pentru a amenința sau incita la violență sau pentru a împărtăși atacuri sau insulte bazate pe naționalitate sau alte caracteristici protejate. Vom lua măsuri cu privire la conținutul care încalcă această politică.

TikTok: când videoclipurile de execuție devin virale

NewsGuard a constatat că 14 videoclipuri care prezentau imagini integrale sau parțiale ale aparentei execuții a fostului mercenar Wagner Evgheni Nujin au înregistrat rate ridicate de implicare la câteva zile după ce au fost postate online, în 12 noiembrie 2022. (Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că videoclipul a demonstrat „o realizare excelentă” șdar a negat ulterior că grupul Wagner a fost implicat în execuție).

TikTok a eliminat 10 dintre aceste videoclipuri în timp ce NewsGuard își desfășura analiza, probabil din cauza regulilor comunității sale care interzic conținutul care „promovează, normalizează sau glorifică violența sau suferința extremă”. NewsGuard a descoperit că un videoclip cu execuția a fost vizionat de cel puțin 900.000 de ori înainte ca TikTok să îl elimine.

Cu toate acestea, cel puțin patru videoclipuri au rămas pe platformă la momentul redactării acestui articol. Una dintre acestea, în care se făcea referire la Evgheni Nujin ca fiind un „bătăuș”, a fost vizualizată de peste 381.000 de ori. NewsGuard a identificat, de asemenea, 15 videoclipuri care par să banalizeze execuția, difuzând muzică optimistă și prezentând imagini cu Evgheni Nujin în momentele dinaintea morții sale, precum și imagini cu un baros.

O înregistrare video macabră din Siria

NewsGuard a constatat că, deși TikTok a eliminat în cele din urmă aproximativ două treimi din videoclipurile care păreau să arate execuția recentă, videoclipurile care arată o altă execuție brutală a grupului Wagner – în Siria în 2017 – sunt numeroase pe platformă, ajungând la milioane de utilizatori. Cel puțin 130 de videoclipuri de pe TikTok conțin imagini sau cadre ale unei înregistrări video în care apar bărbați în uniforme militare, identificați de site-ul de știri independent rus Novaya Gazeta ca fiind luptători Wagner, care îl bat până la moarte cu un baros pe un cetățean sirian pe nume Mohammed Taha Ismail al-Abdullah, care a încercat să dezerteze din armata siriană, potrivit site-ului de știri sirian Jesr Press.

Versiunea integrală a videoclipului – pe care NewsGuard a găsit-o pe rețeaua de socializare rusă VKontakte – îi arată pe luptători dezmembrându-l pe Mohammed Taha Ismail al-Abdullah și arzându-l. Videoclipurile de pe TikTok care glorifică acest act de violență au fost vizualizate de peste un milion de ori. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, imaginile și filmările execuției au fost folosite în mod repetat în videoclipuri ca simbol al cruzimii și sălbăticiei grupului Wagner în luptă.

NewsGuard a identificat 10 videoclipuri TikTok care incită la violență împotriva ucrainenilor folosind meme-uri și imagini cu execuția din Siria. De exemplu, un videoclip din februarie 2022, care a fost vizualizat de 375.000 de ori până la 29 noiembrie 2022, folosește imagini ale călăului care mânuiește barosul cu un text pe ecran care afirmă: „Un naționalist din armata ucraineană care a ucis femei și copii a fost capturat”, sugerând că soldații ucraineni ar trebui să fie executați în același mod. Videoclipul se face ecoul acuzației false a guvernului rus potrivit căreia Ucraina ar fi ucis sistematic civili în regiunea Donbass din estul Ucrainei.

Imaginile cu execuția cetățeanului sirian în 2017 au devenit acum un meme foarte utilizat pe TikTok. NewsGuard a găsit peste 30 de conturi TikTok cu poze de profil ale călăului din 2017 și mai multe videoclipuri în care apar tineri, posibil minori, care imită postura călăului și poartă haine similare.

Bara de căutare de pe TikTok îi conduce pe utilizatori către conținuturi violente

NewsGuard a constatat, de asemenea, că algoritmul TikTok părea să împingă utilizatorii către conținutul violent al grupului Wagner. Când un analist NewsGuard a tastat termenul „Wagner” în bara de căutare TikTok, acesta a sugerat căutarea „Wagner execution” și „Wagner mass”. Aceeași căutare în limba rusă a generat sugestiile „Wagner PMC”, „Wagner mass” și „Wagner orchestra” (după cum am menționat mai sus, Wagner își numește luptătorii „muzicieni”).

Sugestii automate atunci când căutați „Wagner” pe TikTok

Pe lângă videoclipurile și meme-urile violente, NewsGuard a descoperit că conturile TikTok pro-Wagner au răspândit mesajele violente pe TikTok prin videoclipuri muzicale aparent produse în mod profesionist. Unul dintre aceste videoclipuri, care a fost vizionat de aproximativ 70.000 de ori la momentul redactării acestui articol, arată un luptător într-un deșert care trage cu arma și flutură un steag pe care scrie „Vânătorii Daesh”. Videoclipul afișează un text care spune: „Vizitează locuri din întreaga lume, călătorește cu prietenii, învață limbi noi, te așteaptă vacanțe active”.

Aceste videoclipuri, precum și altele similare, arată utilizatori care cântă în playback pe muzică cu versuri violente și pline de ură. De exemplu, un cântec folosit în peste 350 de videoclipuri, pe un ritm puternic de tobe și bas, conține versurile în limba rusă „O să rad pe toată lumea, o să zbor să f… pe naziști… Cu o insignă Wagner”. Versurile se fac ecoul narațiunii de „denazificare” folosită de guvernul rus pentru a-și justifica invazia în Ucraina.

Un alt cântec, folosit în cel puțin 170 de videoclipuri, include următoarele versuri în limba rusă: „Acolo unde soldații nu pot merge, PMC-urile vor deschide calea” și se referă la uciderea ucrainenilor cu un „cuțit de porc”, repetând o expresie care îi compară pe ucraineni cu porcii.

Sărbătorirea Anului Nou cu Wagner: de la propaganda pe TikTok la recrutarea pe Telegram

În timp ce NewsGuard nu a găsit niciun apel explicit de recrutare din partea grupului Wagner pe TikTok, analiștii săi au găsit patru videoclipuri și cinci conturi care oferă numele unor canale Telegram sau pagini pe rețeaua de socializare rusă VKontakte, unde recrutorii grupului Wagner postează în mod regulat anunțuri de recrutare.

De exemplu, trei videoclipuri TikTok pro-Wagner postate în noiembrie 2022 au inclus un URL în centrul videoclipului. Când un analist NewsGuard a dat click pe link, a fost direcționat către canalul „oficial” Telegram al Grupului Wagner, care a postat anunțuri de recrutare de 15 ori numai în noiembrie 2022. „Aveți o ocazie unică de a sărbători Anul Nou în jurul unui foc cu prietenosul PMC Wagner”, se arată într-un anunț din noiembrie, care apoi enumeră numerele de telefon ale recrutorilor locali ai Grupului Wagner din 33 de regiuni rusești.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Grupul Wagner a trecut de la o organizație secretă – ignorată în mare măsură de mass-media de stat rusească și cu care fondatorul său, Evgheni Prigojin însuși, a negat orice legătură – la un grup care joacă un rol din ce în ce mai important în campania de propagandă pro-război a Rusiei. În cursul investigației sale, NewsGuard a constatat că zeci de videoclipuri noi care glorificau grupul Wagner au fost postate zilnic pe TikTok, inclusiv videoclipuri muzicale și extrase dintr-un videoclip din 20 noiembrie 2022 despre grupul Wagner intitulat „Contract cu patria”, produs de mass-media rusă de dezinformare RT.

Ascensiunea grupului Wagner nu a trecut neobservată. La 23 noiembrie 2022, Parlamentul European a declarat Rusia drept susținător al terorismului și a cerut ca Grupul Wagner să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste din Uniunea Europeană. În replică, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că a trimis ceea ce părea a fi un baros pătat de sânge la Parlamentul European.

Metodologie:

În noiembrie 2022, doi analiști NewsGuard cu sediul în Marea Britanie au efectuat căutări în TikTok folosind șase cuvinte-cheie și fraze în rusă și engleză (PMC, Wagner, Wagner PMC, Wagner Group, Mace, Djambo, Djambo fiind un gest care pare să semnifice loialitatea sau apartenența la Grupul Wagner). Ei au analizat conținutul postat folosind 10 hashtag-uri asociate cu grupul Wagner (#чвк [PMC], #джамбо [Djambo], #денькувалды [Ziua barosului], #чвквангера [PMC Wagner], #Свинорез [Pig cutter], #кувалда [Sledgehammer], #Вагнер [Wagner], #Pmcwagnergergroup, #Wagnerpmc, #Wagnergroup) NewsGuard a analizat, de asemenea, conturile care încarcă conținut cu hashtag-urile menționate mai sus pentru a identifica alte conținuturi extreme și pentru a identifica tendințele. Deoarece sugestiile TikTok sunt influențate de conturile care au căutat anterior conținut legat de grupul Wagner, analiștii au creat conturi noi pentru a vedea sugestiile de căutare automată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Am spus si o voi mai spune. Platformele social media sunt un cancer al societatii moderne.

    • Sa lingem moaște că alea fac bine!

    • Ura USR-iștilor față de tot ce nu convine marxismului devine hidoasă! Acest 0l0 compară una cu alta? Câtă mizerie e in creierele spălate ale marxiștilor?

    • @ Radu – Alambicata logica mai ai! De cand este vinovat instrumentul si nu cel care manuie instrumentul? De vina e platfoma social-media sau persoanele din spatele postarilor? Problema noastra ar trebui sa fie despre umanitatea noastra. Cum de e posibila existenta unor oameni cu asemenea deviatii comportamentale?

  2. Platforma asta comisia UE nu vrea s-o modereze, ca este de la prietenii comunisti din China. Doar Twitter e periculoasa, de cand a preluat-o Musk.

    • corect!

  3. Interziceți tik tok în UE. Sa vedeți ce repede dispare și mama lui Wagner de pe tiktok..