
Un medic român stabilit în Germania îl critică pe ministrul Sănătății: ”Nu poți conduce un sistem pe care nici măcar nu ai avut timpul să îl înțelegi” / Ministrul Rogobete și-a suspendat rezidențiatul pentru a-și urma cariera politică
Numirea lui Alexandru Rogobete în funcția de ministru al Sănătății a stârnit reacții în rândul medicilor români.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Unul dintre cei care au luat poziție este un medic român, de aceeași vârstă cu noul ministru, care lucrează în Germania și care atrage atenția că nu este normal ca un rezident, care „și-a înghețat formarea medicală pentru a face politică”, să ajungă în această funcție, relatează Cluj24.
Iuliu Torje are 34 de ani, este medic primar și conduce unul dintre cele mai mari centre de circulație extracorporală (ECMO) din Germania.
„Recunosc, sunt impresionat. Îți trebuie un talent aparte să sari peste toți pașii profesionali, să ratezi formarea clinică completă și totuși… să ajungi șef peste toți cei care ți-ar fi putut fi mentori.
Faceți un pas înapoi și gândiți-vă! Într-un sistem normal, eu sunt responsabil pentru formarea profesională a unor astfel de rezidenți. Ei vin la mine să învețe. În România, acel fost rezident devine șeful sistemului medical”, arată dr. Iuliu Torje.
Acesta arată că, dacă s-ar întoarce în țară, „într-un scenariu absolut grotesc”, ar putea ajunge subordonatul rezidentului său.
„Practic, într-o realitate alternativă marca România, rezidentul meu ar putea deveni coordonatorul centrului ECMO, iar eu, subordonatul lui. Iar el, fără competențe clinice finale, fără un examen de specialitate, fără experiență nici măcar în coordonarea unei ture de gardă, dar cu o carieră politică fulminantă, ar decide politic asupra a ceea ce eu construiesc zi de zi cu efort și pricepere”, a spus medicul din Germania.
„E despre un principiu simplu… nu poți conduce un sistem pe care nici măcar nu ai avut timpul să îl înțelegi. Nu poți reforma medicina dacă ai fugit de ea ca să prinzi loc pe lista de partid. Nu poți cere respectul profesiei dacă tu însuți ai tratat-o ca pe o etapă tranzitorie către putere… iar întrebarea care doare nu e ‘cum a ajuns acolo?’. Ci… Ce le spunem tinerilor care acum intră în sistem?
Ce învață ei, văzând asta? Că nu trebuie să te specializezi, ci să te poziționezi. Că drumul cel lung, onest, e opțional. Că scurtăturile funcționează. Și mai ales că performanța e frumoasă, dar inutilă dacă nu e dublată de apartenență. Asta e drama. Nu că e propus un fost rezident ministru, ci că am ajuns să transmitem tăcut că valoarea profesională e opțională, dar traseismul e esențial”, a arătat medicul.
Medicul care lucrează în Germania spune că frica lui este că nici acest ministru nu va reforma sistemul.
„Este o paralelă dureroasă pentru mine, ca profesionist, dar și pentru o țară care își golește spitalele de competență și le umple de obediență. Când politica ajunge să înlocuiască meritocrația, absurditatea devine noua normalitate”, a mai spus medicul.
Alexandru Rogobete este de profesie medic de Anestezie-Terapie Intensivă, dar și-a suspendat rezidențiatul pentru a-și urma cariera politică.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.