G4Media.ro

Un liberal brăilean susține că o bucată dintr-un bulevard central e scoasă…

sursa: Facebook/ Sorin Grindeanu

Un liberal brăilean susține că o bucată dintr-un bulevard central e scoasă la vânzare prin licitaţie publică

Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Brăila, susține că o bucată din Bulevardul Independenţei, mai exact 1.320 mp, este scoasă la vânzare prin licitaţie publică şi propune autorităţilor locale cumpărarea acestui teren, în vederea „reîntregirii patrimoniului local”, potrivit Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„De vânzare bulevard în Brăila! Da, aţi citit bine! O bucată de bulevard din oraşul istoric Brăila, mai exact 1.320 mp din Bulevardul Independenţei, fostul Bulevard Carol I, vechi de peste 130 de ani, este scoasă la vânzare prin licitaţie publică. Anunţul se găseşte pe un site de executări, iar preţul de pornire a licitaţiei este de 334.946 lei – https://www.executari.com/licitatie-171571-calea-galati-teren-intravilan-1320-mp-braila-braila.html?fbclid=IwAR2gqKCb5V-5jLe75b4HrnlfxbIkyrLa62XFZjQNWU6bRDedwPrJLfsXa2I „, se arată într-un comunicat de presă remis de Cătălin Canciu și citat de Agerpres.

Liberalul prezintă modul în care s-a ajuns ca o bucată de bulevard să fie scoasă din domeniul public şi să devină proprietate privată, prin votul Consiliului Local Municipal Brăila.

„Cum de s-a ajuns într-o asemenea situaţie? Răspunsul este simplu: prin ‘grija’ socialiştilor aflaţi de zeci de ani la butoanele Brăilei! În anul 2003, în ciuda prevederilor constituţionale şi a tuturor legilor care protejează domeniul public, care spun clar că ‘terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile’, PDSR (actualul PSD) a smuls din patrimoniul Brăilei o bucată din Bulevardul Carol şi a vândut-o ca pe orice marfă. Manevra a fost pusă la cale de fostul prefect social-democrat Mihai Manea şi s-a perfectat prin hotărârea CLM Brăila nr. 85/2003. Practic, Mihai Manea, prin firma sa SC Tracon SRL, a devenit proprietar pe 1.320 mp din Bulevardul Carol, dând la schimb două terenuri pe care le deţinea în Brăila. Proaspăt împroprietărit cu teren din domeniul public, Manea a vândut imediat bucata de bulevard către compania petrolieră Lukoil, care pusese ochii pe acest teren şi voia să-şi deschidă aici un centru zonal cu benzinărie şi alte acareturi, chiar în vecinătatea Maternităţii. Acest tun imobiliar, care a dus la înstrăinarea unei părţi din istoria Brăilei, i-a adus lui Mihai Manea un profit de 230.000 de euro”, susţine Canciu.

Liderul Organizaţiei Municipale PNL Brăila mai precizează că „destinul a făcut ca această zonă de promenadă a Brăilei să rămână totuşi intactă”, datorită protestelor brăilenilor, care au dus la iniţierea unei dezbateri publice privind acordul de mediu, în urma căreia s-a stabilit că „terenului cu pricina nu i se poate schimba destinaţia”.

„Lukoil nu şi-a putut construi pe acest teren staţia peco pe care şi-o dorea, din cauza opoziţiei ferme a localnicilor. Protestele brăilenilor au dus la iniţierea unei dezbateri publice privind acordul de mediu, în urma căreia s-a stabilit că terenului cu pricina nu i se poate schimba destinaţia. Văzându-se cu planurile blocate, Lukoil a renunţat la business şi terenul a fost revândut de firma antreprenoare Valbag, cea care reprezenta, de fapt, interesele ruşilor în această afacere, bucata de bulevard ajungând, în cele din urmă, în posesia unui brăilean. Acest ultim proprietar, supărat că nu poate face nimic pe bulevardul cumpărat, l-a îngrădit la un moment dat mai mulţi cu stâlpi din beton, pe care a scris ‘Proprietate privată’. Vânzarea unei bucăţi din istoria Brăilei demonstrează, o dată în plus, că social-democraţii brăileni nu au ţinut niciodată la acest oraş, nu i-au respectat pământul şi istoria, l-au ciuntit, l-au vândut şi l-au distrus bucată cu bucată. Primarul Dragomir continuă astăzi, în aceeaşi manieră comunistă, bătaia de joc la adresa Brăilei, sluţind-o cu kitsch-uri ieftine, turnând smoală încinsă peste piatra cubică veche de peste 100 de ani, distrugându-i clădirile vechi şi lăsându-i în paragină monumentele istorice”, mai spune Canciu.

Potrivit lui Cătălin Canciu, istoria recentă a bucăţii lipsă din Bulevardul Carol ne arată că „suntem într-o situaţie incredibilă, dar adevărată”, terenul fiind scos la licitaţie publică pe un site de executări.

„Anunţul spune că preţul iniţial de pornire a licitaţiei a fost de 1.116.485 lei şi că el a scăzut la 334.946 lei. Scăderea preţului la aproape un sfert faţă de cel de pornire ne arată că nimeni nu mai este interesat de acest teren, scos abuziv din patrimoniul Brăilei şi aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Astăzi, la 19 ani de la comiterea acestui abuz, Municipalitatea are şansa de a recupera bucata de bulevard şi a o reintegra în domeniul public. Este absolut necesară această reparaţie morală, dar mai ales patrimonială! Patrimoniul local trebuie reîntregit, prin revenirea terenului în domeniul public”, declară Canciu.

Preşedintele Organizaţiei Municipale PNL Brăila îi recomandă primarului Marian Dragomir să iniţieze o hotărâre de Consiliu Local Municipal, prin care să fie cumpărată bucata lipsă din Bulevardul Independenţei, fost Bulevard Carol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Bulevardul s-a numit Karl Marx si nu Carol, daca tot sunteti brailean. V-as intreba cine a fost primar al Brailei in acea perioada cand s-a pus in aplicare hotararea si de la ce formatiune politica. Oare Prefectura putea sa instraineze un teren al municipiului fara buna stiinta a primarului, implicit a Primariei sau Consiliului Local Municipal, fara semnaturile lor ??? Puteti da raspunsul brailenilor ? Foarte multi stiu cine a fost primar.