G4Media.ro

Un eminent profesor universitar chinez a fost arestat după ce a criticat…

Un eminent profesor universitar chinez a fost arestat după ce a criticat Partidul Comunist și pe președintele Xi Jinping

Autorităţile chineze au arestat luni un eminent profesor care a publicat mai multe texte critice împotriva preşedintelui Xi Jinping şi presupusului său rol în epidemia de COVID-19, potrivit mai multor apropiaţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Angajat al prestigioasei Universităţi Tsinghua din Beijing, Xu Zhangrun este unul dintre foarte puţinii universitari care au îndrăznit să critice deschis Partidul Comunist Chinez (PCC) aflat la putere.

Acest profesor de Drept a fost reţinut la domiciliul său de la periferia capitalei de către peste 20 de persoane, a precizat pentru AFP unul dintre prietenii săi, care a cerut să rămână anonim de teama unor eventuale represalii.

Xu Zhangrun a publicat la începutul lui 2020 o colecţie din textele sale la Hong Kong. El critica în ele ceea ce prezenta drept o acaparare a puterii de către Xi Jinping de la venirea sa la conducerea ţării la sfârşitul lui 2012.

Profesorul a scris, de asemenea, în februarie un articol prin care denunţa cultura înscenării şi cenzurii încurajate de preşedinte, care ar fi contribuit la răspândirea COVID-19 în ţară.

În 2018, Xu Zhangrun a denunţat de asemenea pe internet abolirea de către parlament a limitei de două mandate prezidenţiale. Această schimbare constituţională i-a permis lui Xi Jinping să se menţină la putere fără limită de timp.

Soţia profesorului a primit luni un apel telefonic de la o persoană care s-a prezentat drept poliţist şi care a justificat arestarea soţului său prin faptul că el ar fi recurs la serviciile unei prostituate în timpul unei deplasări la Chengdu (sud-vest), a declarat un apropiat pentru AFP.

Xu Zhangrun s-a deplasat în acest mare oraş în urmă cu câteva săptămâni cu mai mulţi universitari liberali, a spus acest prieten, calificând acuzaţiile împotriva scriitorului drept „ridicole şi josnice”.

Numeroşi profesori din universităţi chineze spun că au constatat o înăsprire a controlului ideologic şi o diminuare a libertăţilor de la venirea la putere a lui Xi Jinping, notează AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. ce va mira, asa functioneaza o dictatura.

  2. „Liderii” occidentali s-au lasat dusi pe sfoara de Partidul Comunist Chinez, s-au lasat tentati de masurile dictatoriale de calcare in picioare a civilizatiei in ignoranta totala fata de capacitatile de cunoastere si interventie inteligenta in caz de urgenta de sanatate publica — cu concursul birocratiei interesate sa arate populatiei puterea politica (sociala) a birocratiei de secol XIX si a oportunistilor, inclusiv unii (multi, prea multi) dintre profesionistii in cercetarea stiintifica si meseriile asociate (mai precis cei neinteresati de binele public dar interesati de propria prea-marire prin oportunism politic). In felul acesta, Occidentul a luat calea Chinei — toti marii politicieni Occidentali (cu exceptia celor care s-au exprimat clar imptriva acestei abordari dictatoriale si dogmatice) merita PALMUITI.

    • Orice religie degenereaza in dogma si duce la exese gen cruciade, legiunea lui Sf. Andrei, marxism sau terorism. Religia este o forma de politica, iar preotimea este la fel de toxica pentru o societate ca si clasa politica sau grupurile de interese din oligarhie.

      Place sau nu modelul chinezesc funcioneaza iar cel democratic este sabotat din toate partile de big tech si corporatii, de progresisti de psd si securitate, si intransigenta Bruxellesului, de neocons, si de gruparile gen Bilderberg.

    • Costache, religia este ideologie in forma ei cea mai grava: dogma. Si in niciun caz nu este detinatoarea moralei (morala se bazeaza pe cautarea activa a adevarului, nu pe dogma).
      Religia nu are ce cauta in treburile publice ale secolului 21. Toate statele care au o religie oficiala sunt dictatoriale – incepand cu Iranul si alte state fundamentaliste (islamice sau alta religie – Rusia, de exemplu, este o forma de guvernare medievala care se sprijina pe religie pentru a impinge si tine populatia departe de spiritul critic: ASA CUM INCERCI SA FACI TU AICI).

  3. Sa fii roman intr-o lume bolnava nu-i tocmai cel mai rau lucru … Ar trebui sa apreciam ca nu suntem prin Sri Lanka, China, Somalia, Mexic, India, Syria si cate si mai cate locuri infecte, unde sinuciderea e cea mai inteleapta decizie …

    • De ce m-as compara cu ce este mai rau si nu cu etaloanele catre care as vrea ca Romania sa tinda (sau vreun alt etalon ipotetic pe care l-am putea crea pentru altii).
      Faptul ca nu este prea rau nu schimba cu absolut nimic problemele nerezolvate pe care le avem si nici nu le diminueaza importanta sau urgenta.

      Cat despre China si problema aceasta, sa nu uitam ca si la noi era la fel pana nu demult. Faptul ca am rezolvat o astfel de chestiune pare un progres, dar nu sunt foarte sigur ca am evoluat prea mult de atunci (de exemplu, nu sunt sigur ca fara sa fim in NATO sau UE nu s-ar duce dracu toate aceste reforme) si nici nu am rezolvat toate problemele care au venit la pachet cu astfel de chestiuni. Inca ne conduc cei din esalonul doi al partidului comunist si odraslele lor obraznice. Problema cenzurarii celor care arata probleme obiective ale institutiilor publice nu este deloc rezolvata la noi, inca li se baga pumnul in gura celor care lucreaza la stat – un reflex comunistoid mai degraba decat unul mioritic pentru ca fara comunism, noua ne placea sa palavragim si sa facem scandal.

    • Ne comparam deoarece conteaza. Ai dreptate in mai tot ceea ce zici insa chiar este mai bine la noi … Mult mai bine decat in multe alte locuri. Ca avem probleme de rezolvat, poate si faptul ca ne este mult mai bine decat la altii e o problema … Am recomandat deja o carte la postarea cu Barna si Referendumul, caut-o acolo daca esti interesat.

    • AdrianS, ca sa progresam, trebuie sa fim realisti. Iar pentru asta trebuie sa ne comparam cu toti (fara exceptie), si sa tragem concluziile adecvate pentru fiecare comparatie in parte si in imaginea de ansamblu.

  4. Asta e grav. O sa il omoare Xijinpin cum i-a omorat si pe David Kelly sau pe Virgil Sahleanu.

  5. Pe masura ce creste influenta Chinei vor putea sa faca arestari si peste hotare.
    In prezent, oricine critica regimul comunist de la Beijng poate fi arestat pe teritoriul Chinei sau al Hong Kong conform noii legi a securitatii nationale, articolul 38. Jurnalistii straini nu sunt exceptati.

    • Stii care-i treaba ? Nu prea ai cum sa controlezi 2 miliarde jumate’ de oameni care de mai bine de 2000 de ani sunt invatati sa fie slugi … La noi in Europa a fost boierie … Despre solutii nu prea vorbeste nimeni …

  6. Salut !
    De ce va aruncati in gol cu opinii raportate la modele ,altele decat cel confucianist din China.
    Omul, nu este nici cenzurat nici arestat, pur si simplu este bagat in procedura de armonizare cu sistemul. A zis vorbe rele, pe care majoritatea chinezilor nu vor sa le auda ! Poate , credea ca el, cu teoriile sale le poate da nu numai un blid de orez pe zi , ci poate chiar doua ( parerea mea !), dar, chinezii prefera un blid plin sigur in loc la doua blide goale !

    • Sustinerea fata de Xi este aderarea poporului chinez la planul de dominatie mondiala inceput de acesta. A se vedea strategia „Made in China 2025” /2035 /2049.
      Poporul chinez, pe langa faptul ca este epurat si tinut sub control cu metode „carrot and stick” are de facut o alegere destul de simpla: fie merg cu Xi mai departe catre recunoastere mondiala fie aleg democratie si destramarea sistemului care a propulsat economia riscand sa ajunga din nou in situatia de acum 30 de ani sau chiar mai rau.
      Daca celelalte puteri ale lumii doresc sa opreasca o eventuala hegemonie a Chinei trebuie sa regandeasca toate acordurile economice si sa impuna respectarea drepturilor omului, aceleasi standarde de mediu si legislatia muncii.
      Problema este chiar la noi, in sanul UE, Germania si Franta sunt foarte apropiate economic de China pentru a lua atitudine fata de abuzuri. In contextul actual, Franta si Germania mai degraba ar intoarce spatele SUA si ar merge mai departe alaturi de China, inchizand ochii la ce se intampla acolo.
      Ar putea fi vorba de coruptie care sa ii vizeze pe Macron si Merkel sau acestia doar urmaresc injectia de capital strain in economiile tarilor pe care le coduc, fara sa aiba in vedere efectele pe termen lung: cresterea dependentei economice dar si politice a UE fata de China.

  7. n-ai voie sa spui adevarul in China

  8. Si-o fac cu mâna lor. De parca nu stiu in ce țara trăiesc.
    A lupta pentru adevăr si pentru libertatea de exprimare cand stii sigur ca te va costa capul, este un mare act de prostie. Erau alternative prin care inițiativa sa avea mai mare impact, fără a-i pune viața in pericol.

  9. PCC e pe ducă, barajul imens stă să bubuie, virusul chinezesc e- n floarea, ciuma, inundații, datele despre starea economiei sunt făcături.

  10. Să corectăm : numărul de locuitori ai Chinei, fără Taiwan, după estimarea lor statistică din 2019 este de 1,4 miliarde și nu 2,5 miliarde.

    Strategia de expansiune pentru hegemonie mondială a Chinei este evidentă în primul rând prin investițiile uriașe de infrastructură, de telecomunicații și comerțul de dumping, țintite pe continente ( Asia – Europa, Africa ). La prima vedere problema privește puterile mari din lume, dar pentru orice țară este importantă tipul de politică care bate la hotare. O bună parte a politicii americanilor, din perioada în care au fost ”jandarmii lumii”, până la W. Bush inclusiv – excepție făcând ultimii doi președinți : Obama și Trump, primul pacifist și politician de laissez faire, al doilea, consecvent sloganului ”America first ”- era „exportul democrației”, în general cu rezultate modeste, sau chiar catastrofale ( ”primăvara” arabă ). În general însă, atunci când rezultatele au întârziat să apară, sau situația a devenit complicată până la pericolul de pierderi umane militare, americanii au abandonat zona ( Vietnam, Irak, Siria, Libia, Afganistan) făcând loc unor puteri și războaie locale.
    Nu avem neclarități – exemplul Hong Kong, relația cu Taivan – cam ce fel de politică ar urma să fie ”exportată” de China, bineințeles subversiv, după ce o zonă este dominată economic, financiar și cu manopera locală neutralizată de manopera chineză imposibil de concurat, iar piața inundată de produse în cel mai bun caz de calitate necunoscută. Atuul uriaș al Chinei este numărul populației. La scara respectivă nici o altă națiune nu poate fi imună sau indiferentă față de ”ingineriile sociale” pe care le practică față de cele 55 de minorități ( în special uighurii ), sau de unele ”scăpări” dubioase de boli, care sosesc sistematic din regiune.
    Cred că Uniunea Europeană ar trebui să cântărească foarte serios aliații strategici posibili și să fie mult mai energică în cazul unor țări membre care joacă rolul unor ponei troiani pentru Rusia și China.