G4Media.ro

Un document arată că 11 ţări, printre care și România, cer UE…

Sursa foto: Pixabay

Un document arată că 11 ţări, printre care și România, cer UE să slăbească şi mai mult reglementările legislaţiei referitoare la defrişări (Reuters)

Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni suplimentare din partea unor ţări ţări membre, printre care s-ar număra şi România, pentru a amâna şi a slăbi viitoarea legislaţie referitoare la restricţionarea defrişărilor, 11 guverne cerând modificări, potrivit unui document consultat de Reuters, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Această politică, prima de acest gen la nivel mondial, vizează eliminarea a 10% din defrişările globale motivate prin consumul din UE de soia, carne de vită, ulei de palmier şi alte produse importate, dar a devenit un element controversat în agenda ecologică a Europei.

UE a amânat deja lansarea cu un an, până în decembrie 2025, în urma plângerilor partenerilor comerciali, inclusiv Brazilia şi SUA, şi a redus normele de raportare după criticile din partea industriei.

Săptămâna trecută, Comisia a declarat că va scuti marea majoritate a ţărilor de cele mai stricte controale.

Un grup de 11 ţări, condus de Austria şi Luxemburg, a cerut Comisiei Europene să simplifice şi mai mult normele şi a solicitat amânarea din nou a datei de aplicare. „Cerinţele impuse fermierilor şi silvicultorilor rămân ridicate, dacă nu imposibil de îndeplinit. Ele sunt disproporţionate faţă de obiectivul regulamentului”, au afirmat ţările într-un document care urma să fie discutat luni la Bruxelles de miniştrii agriculturii din UE.

Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Finlanda, Italia, Letonia, Portugalia, România şi Slovenia au semnat, de asemenea, documentul, potrivit Reuters.

Începând din decembrie, politica UE va impune operatorilor care introduc pe piaţa UE soia, carne de vită, ulei de palmier, cacao, cafea şi alte produse să furnizeze declaraţii de diligenţă care să demonstreze că aceste produse nu au contribuit la defrişări.

Cerinţele de diligenţă necesară se vor aplica şi exporturilor din UE, ceea ce îngrijorează ţările cu privire la impactul asupra propriilor industrii.

Companiile ar putea fi sancţionate cu până la 4 % din cifra de afaceri realizată în UE pentru nerespectarea acestor cerinţe.

Guvernele au propus modificări, printre care crearea unei noi categorii de ţări considerate a avea un risc foarte scăzut de defrişare, care ar fi scutite de controale vamale şi de urmărirea originii mărfurilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Guvernul pesedeu peneleu apără interesele tâlharilor. De asta o să-i fie greu președintelui N Dan.

  2. A cerut Romania pentru Schengen sau politicienii aduna mai multa spaga?😡

  3. Păi austriecii fac lobby că dacă semnează și românii doar nu defrișează la ei in Austria, mai repede la noi. De parcă ar mai conta unde se defrișează, tot așa suntem cu toții afectați, se vede ce se întâmplă pe pământ.

  4. Suntem inca euforici dupa aceasta zi de luni, dar de fapt am scapat numai de un accident care ar fi fost fatal.
    Asta nu inseamna ca ”acasa” s-a schimbat ceva. Acelasi PSD schilod la suflet, ca sa nu-i numim pe ceilalti, aceleasi formule.
    Ce ma mira este cat de provinciali sunt Ciolacu, Grindeanu si restul care-i tot confirma din culise. In toate tarile, in politica, mesajul partidelor care pierd alegeri sunt de tipul, recunosc ca au pierdut, clar, isi aduma responsabilitatea, felicita castigatorii si anunta o pozitie constructiva. Un fel de fair-play sportiv. Se pare ca nici sport nu au practicat domnii care pentru a doua oara ar vrea sa-si ia jucariile si sa plece. Victimizare, nerecunoastere, santaj. Nu stiu cum nu le este rusine cand se vad la TV ce spun si ce mimica au!

  5. Nu România a semnat acest acord că nu mi amintesc să i fost vreun referendum ci doar câțiva nenorociți de politicieni aceeași care au furat și continuă să fure pădurea și bunurile statului ultimii 35 de ani.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.