G4Media.ro

Un doctor și spitalul la care lucrează trebuie să plătească daune de…

sursa foto: Pixabay.com

Un doctor și spitalul la care lucrează trebuie să plătească daune de 5.000 de euro unei femei căreia, după ce a născut, i-a fost uitat un tampon în corp / Cum se apără medicul

În noiembrie 2020, Tribunalul Timiș a admis parțial acțiunea depusă de o fostă pacientă a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, reclamanta obținând daune de 5.000 de euro din partea unității medicale și a unui doctor care a asistat-o la naștere. L.C.G. s-a plâns că a avut de suferit din cauza unui tampon uitat în vagin cu acel prilej. Ambii pârâți au atacat decizia Tribunalului cu apel.

Femeia a relatat că incidentul a avut loc pe data de 6 noiembrie 2016, cu ocazia asistenței de specialitate la naștere, doctor fiind Constantin Olaru. Conform sentinței, L.C.G. a născut pe cale naturală, procedura producând o sângerare pentru care medicul ”a decis să lase un tampon compresiv până a doua zi, acesta urmând a fi extras la toaleta perineală care se face pe secție.”

În timpul procesului, doctorul a mai spus că ”a aplicat acel tampon atunci când pacienta era sub anestezie generală și nu a putut să îi comunice acest fapt. Ulterior, pacienta a fost mutată de la sala de nașteri la parter și crede că datorită acestor manevre tamponul nu a mai fost văzut. A doua zi, asistenta nu a văzut acel tampon când a efectuat toaleta. Nu i-a spus pacientei a doua zi că avea un tampon, a fost convins că la efectuarea toaletei asistenta a scos acel tampon.”

Pe 10 noiembrie 2016, L.C.G. s-a externat, având o stare generală bună și i s-a recomandat revenirea la control. Ulterior, pacienta l-a sunat pe doctor, care se afla la un congres în străinătate, pentru a-i spune că ”prezenta o secreție sanguinolentă, cu un miros modificat”, recomandarea fiind să ia un comprimat pentru contracția uterului și ovule pentru o posibilă infecție vaginală.

La trei săptămâni după naștere, femeia s-a dus la o consultație la un cabinet privat și l-a sunat, din nou, pe medicul curant aducându-i la cunoștință ”ca a fost la alt medic și ca i-a fost extras din vagin un tampon având urmele unei infecții localizate și pentru care pârâtul va plăti.”

În fața judecătorilor, ea a susținut că ”Tamponul vaginal restant suprainfectat atrăgea iminența instalării în organismul pacientei a septicemiei, care ar fi avut un efect devastator asupra sănătății sale și putea să afecteze chiar sănătatea nou-născutului pe care îl alăpta. Reclamanta după naștere se simțea rău în mod constant (…)”

Doctorul a cerut respingerea acțiunii sub pretextul că ”toaleta pacientului face parte din îngrijirile de bază, adică din îngrijirile acordate de asistenta medicala (…) Mai mult, asistenta medicala este obligată să se ocupe de îngrijirea postoperatorie precoce (…) și faptul că ulterior intervenției a părăsit țara, fiind plecat la un congres, consideră că nu i s-ar putea imputa vreo culpă și nu poate fi tras la răspundere civila delictuală în speța pendinte.”

Pârât în dosar, Spitalul a cerut, de asemenea, respingerea acțiunii, lucru care a avut loc, în primă instanță, la Judecătoria Timișoara, magistratul de aici bazându-se, în principal, pe o decizie anterioară a Colegiului Medicilor Timiș care, la plângerea fostei paciente, a stabilit că Olaru nu a comis malpraxis.

Reclamanta a depus apel, judecarea acestuia fiind întreruptă, însă, de un alt dosar în care aceasta contesta decizia Colegiului Medicilor de clasare a cazului. Sentința definitivă din acest al doilea proces i-a fost favorabilă, magistrații stabilind că a fost malpraxis, iar atunci când dosarul de daune a fost redeschis, a câștigat și acest proces.

Astfel, în noiembrie 2020, Tribunalul Timiș a întors decizia de la Judecătorie și a stabilit că doctorul și Spitalul trebuie să îi achite, în solidar, daune de 5.000 de euro. Motivul: omisiunea pârâtului de a înlătura tamponul vaginal, vinovăția îmbracând ”forma culpei prin omisiune”.

La proces, L.C.G. s-a mai plâns că unul dintre medicamentele recomandate de medic erau contraindicate în perioada de alăptare și că tamponul i-a provocat infectarea cu E-coli, dar magistrații au stabilit că nici una dintre aceste acuzații nu se susține. Reclamanta solicitase daune totale de 10.000 de euro. Atât medicul Olaru, cât și Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara au depus apel.

De-a lungul timpului, mai mulți medici din România au fost acuzați de pacienți că le-au uitat în corp, după operații, diferite ustensile medicale, tampoane sau tifon. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de acest gen l-a avut în centru pe directorul medical al Spitalului Militar din Constanța despre care gsp.ro a scris, în 2018, că ”a uitat două foarfeci de 16cm în abdomenul unei paciente de 61 de ani!”

Sursa Foto: Pixabay / Ilustrație generică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Eroii in halate albe.

    Spaga, spalat pe jos cu apa chioara cu buna stiinta, infectii nozocomiale neraportate, pacienti ingrijiti asa de bine ca dezvolta viermi in rani, dat foc pe masa de operatie, uitat ustensile in pacienti, plimbat aiurea intre spitale pana mori.. si pot sa continui lista pana maine. Si cate cazuri de care nu stim nimic or mai fi…

    Corupti, abrutizati, obsedati de bani, lipsiti de orice simt al responsabilitatii si lipsiti de orice fel de empatie. Toti. Dar ei vor salarii mai mari si respect!

    • Numai cine munceste greseste.

      Mizeria este insa in neasumarea doctorului a erorii comise. Mai mult de atat. Exista asigurari de malpraxis, destul de ieftine pentru un doctor. Nu pricep de ce nu avea asigurarea respectiva, sau daca avea de ce nu a lasat efectiv asigurarea sa se ocupe.

    • @Nica cu tot respectul domnule, cand ati fost ultima oara intr-un spital romanesc? Sper din suflet ca nu recent si va doresc sincer sa nu ajungeti pt multi multi ani.

      Mizeria, atat umana cat si cea fizica te doboara. Esti un animal, un plebeu nenorocit care le da lor, Dumnezeiilor in halate, bataie de cap.

      Greseli exista peste tot, de acord, in toate sistemele. Dar la noi nu sunt greseli, la noi greseala e cand esti tratat corect, rapid si eficient de catre un doctor. Exceptia nu sunt cei „rai”, exceptia sunt doctorii buni. Din pacate.

    • Confirm ca in multe cazuri lucrurile asa stau. (E acelasi lucru si in mediul universitar): Ai suparat pe domnul doctor, sau pe doamna conferentiar doctor, esti pasibil sa ti se refuze prestarea serviciului. Cu toate astea am intalnit si doctori care lupta sa ajute pacientul. Care lupta sa gaseasca solutii pentru cazurile disperate care vin la ei, am intalnit doctori care fac din drag de oameni ceea ce fac. Ditai seful sectiei de urologie, somitate in tara si in strainatate cu zeci de ani de experienta, care are o zi pe saptamana consult gratuit pentru cazuri sociale, sa-l auzi vorbind cu „dumneavoastra” si in general cu respectul cuvenit unui om cu pirande cu fuste-n cap si cu tot felul de oameni amarati. Am mai multe exemple dinastea, ca din pacate am avut de umblat cu cazuri grave prin spitale. Oamenii sunt de toate felurile in orice patura sociala s-ar afla.

      Sistemul e putred, insa oamenii nu pot fi bagati toti in aceeasi oala.

      Dar orgoliul doctorilor si calitatea actului medical e alta discutie. Aici era vorba de coloana omului. Solutia corecta era sa isi asume greseala si sa mearga mai departe cu onoare. O victima de malpraxis nu ar trebui sa se judece prin tribunale pentru despagubiri. Cine e vinovat s-ar stabili in bucataria interna a spitalului dupa ce se plateste de urgenta despagubirea. Nu prin proces ci pentru pastrarea imaginii institutiei si a doctorului.

  2. Pai daca toate posturile sunt ocupate doar cu spaga de mii de euro si profesionalism 0 barat!!!
    Daca nimeni nu doreste sa modifice legislatia si scoata spitalele de sub influenta mafiei politico-administrative, vom muri in continuare din cauza incompetentei si a nepasarii!!!

  3. I-auzi la ei, sa se respinga dosarul ca nu stiu ei sa consemneze ce trebuie in fisa pacientului.

  4. Nu înțeleg: a născut pe cale naturala, dar a fost sub anestezie generală. Se poate așa ceva ?
    Apoi, nu există un protocol, o fișă a intervenției în care să se menționeze tot ceea ce s-a efectuat ?
    Femeia putea chiar să moară…

  5. sunt ginecolog si consider ca femeia asta are dreptate. e datoria medicului sa consemneze in foaia de observatie daca a introdus un tampon in vaginul femeii.