G4Media.ro

Un distrugător american a navigat în strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing

sursa foto: Twitter/ 7th Fleet

Un distrugător american a navigat în strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing

Distrugătorul american USS Milius a navigat duminică prin strâmtoarea Taiwan, a anunțat Marina americană, la o săptămână după ample manevre militare chineze în aceeași zonă, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

USS Milius „a efectuat duminică un tranzit de rutină în Strâmtoarea Taiwan”, a precizat Marina americană într-un comunicat, „în apele în care se aplică libertatea de navigație și de survolare în marea liberă, în conformitate cu dreptul internațional”.

„Nava a tranzitat un coridor din strâmtoare dincolo de orice mare teritorială a unui stat de coastă”, a adăugat comunicatul. „Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează acolo unde dreptul internațional o permite”.

Beijingul a declarat luni că a monitorizat trecerea unei nave de război americane prin strâmtoare și a acuzat Washingtonul de „exagerare” în legătură cu prezența distrugătorului său.

Forțele chineze din zonă „mențin un nivel ridicat de alertă în orice moment și apără cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională, precum și pacea și stabilitatea regională”, a declarat Shi Yi, un purtător de cuvânt militar.

Situația pe mare și în aer a fost „normală” în jurul Taiwanului în timpul trecerii USS Milius, a declarat luni Ministerul taiwanez al Apărării.

Beijingul a urmărit cu nemulțumire apropierea Taiwanului de Statele Unite în ultimii ani, care oferă un sprijin militar substanțial în ciuda absenței unor relații formale.

China consideră Taiwanul ca pe o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez din 1949. Ea urmărește să reunifice Taiwanul, prin forță dacă este necesar.

Săptămâna trecută, nava USS Milius a trecut prin Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, revendicate tot de Beijing. Guvernul chinez a denunțat o „intruziune ilegală”.

Fregata franceză

Cu o săptămână înainte ca nava americană să navigheze în apropiere de Taiwan, în jurul insulei au avut loc exerciții militare chineze de amploare.

Timp de trei zile, navele și avioanele de război chineze au simulat o „închidere” a Taiwanului, ca represalii la o întâlnire în SUA între președintele taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

Exercițiile s-au încheiat în mod oficial la 10 aprilie, dar de atunci navele și avioanele militare chineze au continuat să opereze în apropierea Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat luni că a detectat patru nave și 18 aeronave chineze, dintre care patru au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

ADIZ-ul insulei include o zonă mult mai mare decât spațiul său aerian și se suprapune cu o parte din ADIZ-ul Chinei, incluzând chiar și o parte din continent.

Navele de război occidentale trec în mod regulat prin strâmtoarea Taiwan, iar Beijingul protestează de fiecare dată.

Distrugătorul american USS Chung-Hoon a trecut în ianuarie, urmat în februarie de două fregate americane și canadiene.

În seara de 9-10 aprilie, o fregată franceză de supraveghere în drum din Vietnam spre Coreea de Sud a trecut, de asemenea, prin strâmtoare, „în apele internaționale, în conformitate cu libertatea de navigație”, potrivit statului major francez. Nava a avut schimburi radio cu marina chineză, care a avut o „atitudine profesională, fără agresivitate”, potrivit părții franceze.

În august 2022, Beijingul a efectuat cele mai ample manevre militare în jurul Taiwanului din ultimele decenii, ca răspuns la o vizită la Taipei a președintei de atunci a Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...