G4Media.ro

Un călugăr din Transnistria care compară UE cu Uniunea Sovietică și ia…

Un călugăr din Transnistria care compară UE cu Uniunea Sovietică și ia peste picior românii, promovat de Institutul Cultural Român la Salonul Cărţii din Paris

„Nu că românii ar avea cine știe ce minte bună, dar așa cum e ea, totuși e minte, pe când ceea ce ne aduce americanizarea este renunțarea totală la minte”, spunea în 2003 călugărul basarabean Savatie Baștovoi, un fervent atacator al Occidentului. Același călugăr, care acum slujește la o mănăstire din Transnistria, compară UE cu Uniunea Sovietică, lagărul în care au murit milioane de victime ale prigoanei comuniste. Acum, Savatie Baștovoi e promovat și sprijinit de Institutul Cultural Român la Salonul Cărții din Paris.

Baștovoi este citat frecvent de site-ul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik, care îi preia povețele legate de parenting sau remedii împotriva afecțiunilor psihice.

ICR, condus de creatoarea de modă Liliana Turoiu, este organizatorul standului românesc de la Paris. Salonul Cărții din acest an s-a remarcat printr-un scandal diplomatic de proporții, declanșat de refuzul președintelui Emmanuel Macron de a vizita standul Rusiei (invitată specială la Târg), în semn de protest față de otrăvirea unui spion britanic.

Programul oficial făcut public de ICR arată că Savatie Baștovoi a conferențiat pe marginea romanului „Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul sau handicapat”, tradus la o editură franceză.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ICR s-a implicat în promovarea scriitorului Savatie Baștovoi la acest Salon parizian al Cărții, așa cum s-a întâmplat și la ediția din 2013. Conducerea ICR nu a răspuns până la această oră la întrebările adresate de redacție pentru a clarifica în ce a constat mai exact implicarea sa.

De remarcat că ICR i-a sponsorizat în în 2015 lui Savatie Baștovoi traducerea în limba italiană a unui roman.

Savatie Baștovoi, pașapoartele biometrice, Halloween-ul și Occidentul putred

Baștovoi slujește într-o mănăstire din regiunea separatistă Transnistria, mănăstire ce ține de Biserica Ortodoxă din Moldova (aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei). Savatie Baștovoi s-a remarcat în anii 2000 printr-un discurs virulent la adresa Occidentului.

Unul dintre primele scandaluri în care Savatie Baștovoi s-a implicat a fost cel al pașapoartelor biometrice. Baștovoi a susținut că introducerea acestora reprezintă „o înjosire a demnităţii umane, iar în sens invers, acceptarea acestor cip-uri de către cetăţeni este o robie de bună voie”. (sursă – blogul propriu)

Atacurile la civilizația occidentală în general și la Uniunea Europeană în special au devenit un loc comun în publicistica lui Savatie Baștovoi. Astfel, într-un alt articol pe blog, Baștovoi scria că „Două carii ieșite din aceeași găoace rod astăzi poporul nostru: ecumenismul pe plan religios și ideea Uniunii Europene pe plan politic și economic”. (sursă)

Scriitorul care azi se bucură de traducerea romanelor sale în limba franceză scria în același articol că „Vreau să ne gîndim cam cum arată pe dinăuntru un francez cînd se adună în piață la mitinguri împotriva adidasilor din piele <<din milă pentru animale>>, dar nu-i este milă de <<animalele>> care se sacrifică zilnic în casele de toleranță și nici de cele care își ucid că scroafele propriii prunci”.

Nici SUA nu au scăpat de virulentă lui Baștovoi: „statisticile îi arată pe americani că pe un popor suficient de urît, care are mari necazuri cu obezitatea și în genere cu bolile fizice și psihice. Iar europenii sînt atât de inculți, încât studenții noștri de la facultățile de artă, cînd pleacă în excursii, în câteva săptămîni (pentru că nu li se permite să treacă tablouri la vama) le bat toate valorile naționale, ce-i drept cu kitsch-uri, că acestea plac pseudoelitelor europene”.

Românii au fost luați și ei peste picior de Baștovoi. Întrebat despre împrumuturile din limba engleză, Baștovoi spunea într-un interviu din 2003 că „Nu știu ce înseamnă o limba slabă sau puternică, dar știu ce înseamnă un popor slab și fără personalitate. Românii întotdeauna au fost impresionați de ceea ce vine de la străini. în veacul XIX vorbeau franțuzește, ceva mai înainte grecește, acum americaneste. Același popor, același fenomen, limba n-are nici o vină. Nu schimbarea limbii mă sperie pe mine, că limba spune ce-i zice mintea, ci schimbarea minții. Nu că românii ar avea cine știe ce minte bună, dar așa cum e ea, totuși e minte, pe cînd ceea ce ne aduce americanizarea este renunțarea totală la minte”.

O țintă predilectă pentru Baștovoi este conducerea Bisericii Ortodoxe Române, pe care o acuză de ecumenism. Altădată apărător al ideii de națiune (atunci când vine vorba de pericolul topirii națiunilor în Uniunea Europeană), Baștovoi critică o presupusă insistență pe identiatea națională: „Românii sînt unul din neamurile pămintului, dar din momentul creștinării fiecare român iese din neamul său și se alătură poporului ales, preoției sfinte. A insistă pe identitatea națională într-un mod oficial și demonstrativ inseamnă a intră în contradicție cu spiritul creștinismului” (sursă).

Context:

Susţinerea arătată de către o instituţie a statului român pentru călugărul din Transnistria vine pe fondul unei puternice ofensive a discursului anti-occidental. Acest discurs este susţinut puternic de Rusia şi vectorii săi de influenţă din România, activaţi tot mai puternic în ultimii ani. Ambasada Rusiei, Centrul Cultural Rus la Bucureşti, site-ul Sputnik, plus ONG-uri şi politicieni de la nivel central şi local contribuie zilnic la perpetuarea ideii că Occidentul decadent e sursa tuturor problemelor României.

Sursa foto: Contul de Facebook al lui Savatie Baştovoi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Nu numai ca drumul Romaniei se indeparteaza de UE dar se pare ca ne bolsevizam de tot.
  Vad ca apropierea de Rusia se face in pasi rapizi cu ajutorul lui Nastase,Dragnea si a membrilor PSD.

 2. Cam facila infierarea pe care o incercati. Acuzati un calugar ca nu este incintat de moravurile occidentale, sugerind ca ar fi, eventual fara stirea lui, un agent de influenta pro-rus. Subtire ca jurnalism, parerea mea.

  • Catre @Ovidiu: Nu se sugereaza ca eventual, fara stirea lui …. Calugarul respectiv este agent de influenta pro-rus si el o stie foarte bine.

  • Postezi din Tiraspol cu siguranta. Ati si aparut bah vome de balega rosie ce sunteti, taraturi care postati pt un pumn de copeici. Siktir taratura bolsevica! Mergi la fratii tai de la Beograd! Vor fi fericiti ca un rus urineaza pe ei….

 3. Vă urez succes cu noul proiect!
  Articolul este interesant, bănuiesc.
  (Nu asta este important.)

  Țin să vă felicit, în schimb, că ați început să scrieți cu diacritice. În sfârșit!
  (Ca orice obicei care abia se formează, mai apar câteva greșeli, pe ici, pe colo. Aveți câteva ă-uri puse aiurea, poate vă găsiți timp să editați ).

  Oricum, felicitări pentru diacritice!

 4. Extraordinare cartile lui, dar si sfaturile pentru tineri. Acum 13-15 ani chiar am gasit raspunsuri de o profunzime deosebita. Apropierea cu tact de celelalte persoane, cum sa tratezi sminteala celorlalti, cata rabdare trebuie sa ai pentru a gasi raspunsul la rugaciuni… Una dintre cele mai mari si de curaj personalitati ale gandirii romanesti contemporane.

 5. Catre @Ovidiu: Nu se sugereaza ca eventual, fara stirea lui …. Calugarul respectiv este agent de influenta pro-rus si el o stie foarte bine.

 6. Parerea mea e ca gresiti profund in acest articol. E o imagine superficiala a parintelui Bastovoi. El s-a format in Romania inca din tinerete ( scoli la Iasi si Timisoara). A trait in Romania si se poate linistit spune ca e aproape roman. Opiniile lui sunt de regula bazate pe un subiect anume si bine argumentate. Unde e de laudat ii lauda si pe occidentali si pe romani, iar unde e sa-i critice ii critica (daca luam strict pe citate, putem acuza multa luma, inclusiv Andrei Plesu, ca mai zice urat de romani). Cartile lui sunt foarte apreciate de tineretul din Romania, tocmai pentru suflul nou si de cele mai multe ori, ca si stil, la polul opus fata de ce zice acest articol.
  In rest, va doresc bafta cu noul proiect jurnalistic! 🙂

 7. Aţi aflat suficient de multe adevăruri de la Savatie Baştovoi, ca să nu ştiţi că este un om care spune tot adevărul care trebuie spus.

 8. Poporul ROMAN este condus de catre comunistii PSD-ALDE catre adoptarea imbecilismului sarbesc. America si Occidentul urasc Romania. Rusia lui Putin este farul calauzitor catre libertate…. Grupul crimei organizate PSD-ALDE trebuie luat de la butoane cu orice pret! Altfel riscam o integrare cu Rusia asa cum si-o doreste agentul SVR/ FSB/ GRU numit Bastovoi….

 9. Cam putina substanta in infierarea lui Savatie Baștovoi (scriitor mare si de succes) si de neinteles calificarea repetata ”un calugar”… Daca asta vreti sa scrieti aici, articole contra bisericii, vai de voi, mai buna era painea hotnews. Mai echilibrati baieti, mai cititi (indraznesc).

 10. Oricine pt voi care acuza UE si SUA e pro rus. Voi nu mai deosebiti stanga de dreapta, lumina de intuneric. Vai de copiii vostri. Savatie e cel de care profetiile spun ca va fi catalogat nebun de nebuni.

 11. Analiza asta nu va face cinste deloc.E o manipulare ieftina.
  Sa spui despre Bastovoi ca e agentul blosevicilor cand el a scris tratate intregi impotriva bolsevismului este un atac la inteligenta romanilor.
  Pana una alta Bastovoi ramane unul din primi trei scriitori romani de dupa revolutie. Daca nu ma credeti e suficent sa consultati wikipedia sau alte surse sa vedeti ce si cat a publicat,cat a vandut sau cati urmaritori are pe facebook.
  Eu am citit vreo 10 carti de a lui si spun cu mana pe inima ca are un talent nebun insotit desigur si de profunzime extraordinara.
  Ziaristica nu inseamna batjocrirea valorilor ci dialogul cu aceste valori.Mai bine ati merge si ia-ti
  lua un interviu.

  • De ce nu pleaca Savatie Bastovoi din Transnistria? De ce prefera sa stea in acea oaza a crimei bolsevice? Bai trolli ai Moscovei se vede de la distanta ca sunteti la panda! Dar nu uitati ROMANIA NU VA FI NICIODATA INAPOI LA RUSIA! CHIAR CU PRETUL UNUI RAZBOI CIVIL! Iar bestiile PSD-ALDE pe care voi le sustineti se vor fi scoase in afara legii. SI INCA CEVA – NU AM NICI U RESPECT PT POPORUL RUS CARE IN VREAMEA LUI STALIN ISI DARAMA BISERICILE! RELIGIA TREBUIE SA LUPTE IMPOTRIVA BOLSEVISMULUI NU SA O SUSTINA ASA CUM AU FACUT POLONEZII SI LUMEA CATOLICA. Vreti mizerie mergeti la Beograd!

 12. Ma gandeam sa donez sa va sustin.
  M-ati convins sa nu mai donez daca asta e ‘linia’ pe care ati pornit.

  • Acest spatiu NU ESTE REZERVAT BESTIILOR CARE TANJESC DUPA O ROMANIE AFILIATA RUSIEI! VOI CEI CARE SUNTETI SPECIALIZATI IN INJURATURI LA ADRESA SUA, UE si CIVILIZATIEI OCCIDENTALE ATI FACE BINE SA PLECATI DIN TARA LA MISCOVA SAU BEOGRAD. ATI AUZIT BINE VOME DE BALEGA ROSIE CE SUNTETI, TARATURI BOLSEVICE, EXCREMENTE PLATITE DE AMBASADA RUSIEI PT A PANDI ARTICOLELE NEFAVORBILE RUSIEI PSD-ALDE SI CRIMINALILOR CARE SLUJESC CIUMA ROSIE ! SUNTETI NISTE FARISEI AMESTECATI RELIGIA CREZIND CA PROSTITI POPORUL ROMAN! NU TROLLI AI RUSIEI ROMANIA NU VA FI IAR O GUBERNIEI A RUSIEI IAR DACA ASTA SE VA INCERCA VOM AVEA RAZBOI CIVIL. VOM MURI SI VOM FI LIBERI ATI INTELES BINE TROLLI AI RUSIEI LUI SATAN! ROMANIA NU VA FI DIN NOU INROBITA DE CRIMINALII BOLSEVICI! SI NU UITATI TROLLI AI RUSIEI VA VOM VANA PANA LA UNUL. SI NU VETI SFARSI BINE, BESTII COMUNISTE! ROMANIA APARTINE UE NU RUSIEI!

  • Nu inteleg de ce acceptati comentariile astea de la troli(sau bolnavi psihici mai degraba). Pt ca mie mi-a aparut comentariu in moderare, deci cineva le urmareste si le aproba.
   E cam ca pe site-ul lui daniel dragomir, un singur troll cu zeci de comentarii la articole. Aveti senzatia ca asta face cumva sa para ca aveti vizitatori?

 13. Ce mizerie, nici macar nu e semnat „articolul”. Oameni fara demnitate, scriu mizerii de care nici nu indraznesc sa le semneze.
  …iar daca ar fi aparut, ar fi fost un pseudonim, nu? Dupa „bunul” obicei al presei asa-zis libere.

  Hai, daca tot improscati asemenea murdarii, aratati-va si fata! Numele reale.

  Or e o comanda de la sef, care trebuia indeplinita pe loc?

  Ce rusine!

  Gabriela Palade, Hamburg
  (nici nu mai spun de acum ca am fost jurnalist, ca se poate confunda cu procedeele acestea murdare)

  PS Daca autorului ii e rusine sa-si scrie numele, in oglinda se mai poate uita?

  • GABRIELA PALADE aka RUSSIAN TROLL XX DACA AI LOCUI LA HAMBURG ASA CUM AI SCRIS NU AI FI SCRIS CU ATATA URA! HAI SIKTIR TARATURA BOLSEVICA, VOMA DE BALEGA ROSIE, EXCREMENT BOLSEVIC…

  • Jignirile scrise sub nume fals nu arata curajul celui care le emite, dimpotriva.
   Ura e in capul cui vede asa ceva. O persoana frustrata, dupa comentariu. Limbajul ne reprezinta, deci…! Sunteti ceea ce scrieti, „Franjo Glavina”.

   Revenind la subiect, nedreptatea acestui asa zis articol, de 13 ani departe de tara (si cu o a doua cetatenie, intre timp) si tot nu incetez sa ma mir ca inca persista metodele comuniste de a desfiinta pe cineva.

   Un articol de bun simt- pe site-ul ioanflorin – fratele din centrala si libertatea de a fi impotriva:
   „Savatie Baștovoi n-a fost chemat la un salon politic, nici la un seminar despre Uniunea Europeană, ci într-un loc unde se discută despre scriitori și cărți și unde are tot dreptul să se afle, pentru că, dincolo de cărțile publicate în limba română (în tiraje de zeci de mii de exemplare), are până acum două romane traduse în Franța, cronici în Le Monde și Le Figaro, prieteni la Cerf, cititori, admiratori și „toate șansele să intre în circuitul autorilor gustați de marele public francez”, cum spunea Matei Vișniec (RFI). Așadar, de ce să nu reprezinte literatura română la un salon de carte? Să apărăm țara cu alianțe politice și militare, dar să lăsăm literatura să fie apărată de cititorii ei”.

 14. n-am nimic cu parintele asta. dreptul la exprimare libera e hotarit prin lege. tot asa o fi si in transnistria, ca eu am auzit altceva? as cum bine zicea cineva mai sus e aproape roman. exact, APROAPE, ceea ce nu-l face roman. si atunci cine-i panarama aia de cirpa’n cur, Liliana Turoiu, care promoveaza scriitori de alta cetatenie in afara celei romane pe banii platiti din taxele noastre? ICR inseamna Institutul Cultural Roman. daca ar exsista ICT, ar insemna Institutul Cultural transnistrean. acolo trebuie sa-l gasesc pe parintele asta de care n-am auzit in viata mea.

 15. Cine aduna zoaie si se ocupa cu zoaie, devine zoaie. In articol se da dovada de multa incultura, ignoranta, reavointa si ura, aruncandu-l pe autor in ridicol.

 16. Nu vreau sa polemizez cu nimeni, doar sa amintesc ce a zis un celebru dizident rus, Vladimir Bukovsky: Uniunea Europeana este noua Uniune Sovietica. E o metafora, desigur.
  https://ceicunoi.wordpress.com/2014/08/24/comparatie-uniunea-europeana-ue-noua-urss-vladimir-bukovsky/

 17. Chiar daca e semnat, nu depaseste „documentarea” unor barfe la colt de strada, si orice jurnalist isi da seama de asta. Si cred ca orice om.

  De fapt, povestea e mai simpla si poate fi citita pe ioanflorinword….com:

  „fratele din „centrală” și libertatea de a fi împotrivă
  Posted on 23 March 2018
  by Ioan-Florin
  Zilele astea s-a abătut asupra scriitorului Savatie Baștovoi un potop de insulte pentru vina de a fi fost invitatul ICR la Salonul de carte de la Paris. Lăsând deoparte insinuările și măscările care fac deliciul poporetului de facebook, părintelui Savatie i se reproșează nu lipsa talentului literar, ci faptul că este „antioccidental” și „antieuropean”. Prin urmare, și aici este toată discuția, nu trebuia să fie invitat la Paris pe banii statului. Vreo câțiva scriitori și-au frecat bucuroși mâinile: așa, fraților, să fim mai vigilenți, să-i trimitem numai pe-ai noștri. Poetul poartă în piept numai insigna libertății, nu și spiritul ei.
  Ca pe vremea lui „strâns uniți în jurul”, libertatea în România a rămas cu reflexul de „a fi pentru”. Limba comunismului încă îi vorbește pe mulți. A fi împotrivă acolo unde ei sunt pentru, a te îndoi, a te întreba, a le pune în discuție tabuurile politice, de o parte sau de alta, sunt acte de gândire primejdioase, care-ți lipesc imediat în frunte eticheta „anti” și te plasează automat între dușmanii țării: același tip de retorică totalitară care, pe vremuri, te trimitea scurt la 20 de ani de muncă silnică. Pedeapsa este astăzi ostracizarea și, dacă ești mai important, un articol de demascare scremut la comandă în presa mainstream.
  Să mai spunem odată, pentru cei care privesc libertatea doar de pe partea pe care se află ei: libertatea de a fi împotrivă are drepturi constituționale, nu e o lozincă, nu e un vers frumos din muzica folk. Libertatea de „a fi împotrivă” are dreptul să scrie, să publice, să vorbească, să călătorească, exact ca libertatea de „a fi pentru” și exact pe aceeași bani ai țării: singurele constrângeri pot să vină nu din vreo morală, nu din interese de stat, ci numai din lege, aceasta fiind definiția libertății în cel mai înalt grad al ei.
  Mai interesant însă este de observat cum merg lucrurile în mod practic și cine a dat alarma în acest caz: un funcționar din „centrală”, fost director al ICR Bruxelles. Cu tactica unui soldat care execută o misiune complicată de infiltrare, acesta a postat pe facebook nu un text, ci trei, în română, franceză și engleză (pe care le-a ascuns între timp, după ce-au ajuns în mai multe grupuri de opinie), în care se dă de ceasul morții să pună în paralel boicotarea standului Rusiei de către președintele Macron cu invitarea „călugărului transnistrean” la standul românesc. Adică, un fel de „uite în ce hal se prezintă România”. O misiune sinucigașă pentru un tip care a depus jurământul în „centrală”, zic eu, dar asta e fix treaba lor. Textul e negru de invective la adresa părintelui Savatie, iar trimiterile la ruși, Kremlin, Transnistria, separatism, Uniunea Sovietică etc. fac ca lucrurile să pară atât de grave de parcă la standul românesc ar fi fost invitată toată armata a 14-a. Un călugăr basarabean la Paris – iată un bun pretext pentru o răfuială în „centrală”, ca într-o comedie cu Louis de Funès.
  Nu e nimic de comentat la invectivele individului, doar de observat că este pe cât de bădăran, pe atât de incompetent: sugerează că numele Mănăstirii Noul Neamț (dat de călugării români care au întemeiat-o în anul 1862) ar fi „o transparentă aluzie la teoria sovietică a Moldovei până la Carpați”. Nu s-a obosit nici măcar să dea o căutare pe wikipedia.
  Însă mai dușmănos decât funcționarul din „centrală”, cu care se aliază imediat pe facebook, este scriitorul Dan Alexe, pentru că nu se mulțumește doar să-i facă părintelui Savatie o caricatură veninoasă, ci o insultă și pe traducătoarea acestuia, Laure Hinckel, despre care spune că e într-o „șleahtă FSB” ce ar trebui să fie „sub embargou”. Nu ne mai spune de unde știe asta; poate că i-a văzut dosarul sau i-a citit emailurile.
  Dar nu-i nevoie de niciun dosar ca să știi că Laure Hinckel n-a tradus de-a lungul timpului doar cărțile lui Savatie Baștovoi, ci și pe Matei Vișniec, Lucian-Dan Teodorovici, Simona Sora, Ștefan Agopian, Dan Lungu, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu etc. Mai mult, s-a dat peste cap să invite scriitori români în Franța, să le organizeze întâlniri cu cititorii și cu editurile, și tot ei i se datorează în mare măsură prezența României ca invitat de onoare la Salonul de carte de la Paris din 2013. Acesta este profilul „agentei” FSB pe care Dan Alexe o vrea „sub embargou” (probabil până când se va oferi să-i traducă și cărțile lui).
  De ce plătește ICR publicarea lui Savatie în Franța, mai exact de ce i-a plătit o bursă de limbă traducătoarei Laure Hinckel, se întreabă Dan Alexe. Pentru că se citește, Dan Alexe, de-aia. Și pentru că, din fericire, pe cititorii francezi îi interesează literatura și îi cam doare-n cot de părerea unui călugăr basarabean despre Uniunea Europeană, ca și de părerea funcționarilor de la Bruxelles despre scriitorii români. Trăiesc și eu de câțiva ani într-o țară mare, în care jumătate din populația ei este împotriva Uniunii Europene, dar la târgurile de carte nimănui nu-i trece prin cap să invite sau nu scriitorii după acest criteriu.
  Savatie Baștovoi n-a fost chemat la un salon politic, nici la un seminar despre Uniunea Europeană, ci într-un loc unde se discută despre scriitori și cărți și unde are tot dreptul să se afle, pentru că, dincolo de cărțile publicate în limba română (în tiraje de zeci de mii de exemplare), are până acum două romane traduse în Franța, cronici în Le Monde și Le Figaro, prieteni la Cerf, cititori, admiratori și „toate șansele să intre în circuitul autorilor gustați de marele public francez”, cum spunea Matei Vișniec (RFI). Așadar, de ce să nu reprezinte literatura română la un salon de carte? Să apărăm țara cu alianțe politice și militare, dar să lăsăm literatura să fie apărată de cititorii ei.
  Chiar așa, Dan Alexe, de ce nu ești bărbat și nu te bați cu Savatie Baștovoi, ca scriitorii, în cărți, tiraje, traduceri și admiratoare? De ce te porți ca un copilaș neajutorat, pe care trebuie să-l apere fratele din „centrală”? (sursa : https://ioanflorin.wordpress.com/2018/03/23/fratele-din-centrala-si-libertatea-de-a-fi-impotriva/ )

 18. România a cazut in bigotism ,extremism religios ,face caz de religie ,se bate cu pumnul in piept ,în curând stat cu iz de fanatism ,luat în râs de lumea întreaga

 19. Un articol extrem de prost documentat care aruncă mari semne de întrebare despre ceea ce înțelegeți voi prin jurnalism…Vă recomand să citiți Audiența la un demon mut și Cronici incomode și apoi să vă dați cu părerea despre curentul pro rus promovat de Savatie Bastovoi. Iar în ce privește Transnistria sunteți și mai departe de adevăr….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.