G4Media.ro

Un banner pentru susținerea includerii localității Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO…

Foto: Facebook / Declic

Un banner pentru susținerea includerii localității Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO a fost desfășurat la intrarea în București, pe Pasajul Băneasa

Un banner pentru susținerea includerii localității Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO a fost desfășurat, luni, la intrarea în București, pe Pasajul Băneasa, de membrii comunității Declic.
„Să se audă până la Guvern! Acțiune în desfășurare, intrarea în București, podul Băneasa: ROȘIA MONTANĂ ÎN UNESCO!”, este mesajul transmis și pe Facebook de inițiatori.

Totodată, comunitatea Declic a inițiat o campanie prin care cetățenii să trimită scrisori membrilor Guvernului prin care să le ceară să respecte promisiunea de a relua demersurile pentru includerea localității Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO, la adresa https://facem.declic.ro/campaigns/email-action-rosia-unesco

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma la audierea în comisiile parlamentare, înainte de preluarea mandatului, că una dintre prioritățile sale este reluarea procesului de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul Roșia Montană a fost returnat Guvernului în iulie 2018.

Rise Project a publicat pe 21 iunie 2018 o analiză realizată de casele de avocatură Lalive (Elveția) și Leaua (România), angajate de statul român în procesul internațional, care susține, printre altele, că includerea Roșiei Montane în lista UNESCO ar crește șansele Gabriel Resources să câștige procesul internațional.

G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate pe data de 6 iunie 2018 că Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost făcută de Ministerul Culturii și transmisă ambasadorului României la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a declarat pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu. Motivul stopării? România este în plin proces cu de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Stoparea dosarului a fost luată de Guvern fără nici un anunț public, fără nicio dezbatere.

Adrian Cioroianu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, a explicat pentru G4Media.ro cum a ajuns Guvernul să stopeze acest proces după ce ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat în luna mai 2018 înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial.

”Ne-am bucurat foarte mult când ICOMOS a făcut publică recomandarea înscrierii sitului pe lista patrimoniului. Când am comunicat la București, am primit directivă de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, să cerem în numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum și o întrevedere între o delegație guvernamentală și cei de la UNESCO. Motivul? Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”.

Reamintim că Gabriel Resources a declanșat procedura legală prin care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

Înscrierea Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna de facto interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatări miniere pentru extragerea zăcămintelor de aur și alte metale prețioase.
Reamintim că proiectul aurifer de la Roșia Montană a fost stopat după protestele masive de stradă din 2013.
Foto: Facebook
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pamflet
    Lasati-i pe cei din rosia montana sa ceara asta.
    E interesant cum niste oengeuri din bucuresti se baga peste casele, terenurile si vietile celor din rosia montana

  2. Bună ziua! Aceste ONG-uri care nu au fost verificate pana acum de ANAF (aveau tematica de control doar pentru SRL, pfa,ii ,ca aici considera ei ca este marea evaziune!!!) datorita lui PSD sunt obligați acum sa demonstreze de unde le intra banii și unde se duc,drept pentru care ,fac benere!!!Dar soluții dragi ong-iști le-ați propus?Oamenii de acolo trebuie sa trăiască! Și au nevoie de bani pentru asta! Ca sa primească bani trebuie sa aibă un loc de muncă deci,au nevoie de investitori!Așa, îi băgați în rezervații ca pe aborigeni în Australia,ca pe indieni în America și în Canada!!!Izolați de lume dar în aer curat!!!Și ei vor sa trăiască și vor pe pământul lor!!Așa ca lasati-I pe ei sa hotărască ce vor și, voi,găsiți alt subiect pentru decontări! !!!

  3. eu nu cred ca ONG-urile au pus cearsafurile pe pod, ci chiar RMGC. Cum de ce?