G4Media.ro

Un angajat al Filarmonicii din Sibiu a intrat în greva foamei /…

Sursa foto: Filarmonica de Stat Sibiu / Facebook

Un angajat al Filarmonicii din Sibiu a intrat în greva foamei / Conducerea instituţiei acuză că anterior a fost sechestrată de sindicalişti

Conflictul de câţiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu şi sindicat a luat amploare şi, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliştii că i-ar fi sechestrat şi că unul dintre aceştia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Conducerea Filarmonicii sibiene anunţă că „sindicatul Filarmonicii Sibiu a sechestrat conducerea instituţiei”, la câteva ore după ce sindicatul instituţiei a emis un alt comunicat de presă, în care susţine că, „miercuri, 14 mai 2025, la ora 16:30, în sediul Filarmonicii de Stat Sibiu, unul dintre instrumentiştii instituţiei a recurs la un gest extrem: a intrat în greva foamei, în semn de protest faţă de abuzurile repetate şi tratamentele inumane la care sunt supuşi artiştii de ani de zile.”

Conducerea Filarmonicii intenţionează să depună plângere penală. Practic, cele două părţi, atât instituţia, cât şi sindicatul vorbesc în special de doi oameni implicaţi în evenimentele de miercuri, managerul dirijor Cristian Lupeş şi muzicianul Makcim Fernandez Samodaiev, soţul liderei de sindicat, aflaţi în conflict mai vechi.

„Înţelegând consecinţele grave ale propriului gest de a sechestra trei angajaţi ai Filarmonicii timp de aproximativ 40 de minute şi de a agresa o persoană, domnul Samodaiev şi-a schimbat complet afirmaţiile, nu a mai condiţionat deblocarea uşii de semnarea unor acte impuse de către soţia sa, doamna Florescu, şi a abordat o falsă atitudine de victimă, aşezându-se pe podea şi declarând aparent spontan greva foamei.(…) Fapta cu caracter penal comisă de cei 11 membri de sindicat vine după ce Filarmonica a câştigat în justiţie procesul împotriva domnului Samodaiev, în urma căruia acesta este obligat să achite cheltuieli de judecată în valoare de 4.000 lei, instanţa apreciind că se impune şi o sancţiune disciplinară de reducere a salariului cu 10 la sută, timp de trei luni, pentru absenţă nemotivată de la serviciu. În anul 2023, acelaşi domn Samodaiev l-a agresat tot pe managerul instituţiei, în Piaţa Mare, dar plângerea la Poliţie a fost clasată. Chiar şi în aceste condiţii, Filarmonica de Stat Sibiu recunoaşte faptul că dreptul la grevă este o opţiune personală şi respectă orice formă de protest legală. Conducerea Filarmonicii, împreună cu consilierul juridic, vor depune plângere penală împotriva faptei petrecute în după-amiaza zilei de 14 mai”, se precizează în comunicatul conducerii.

Potrivit conducerii Filarmonicii sibiene, totul s-a întâmplat miercuri, în timpul negocierii Contractului Colectiv de Muncă.

„La finalul şedinţei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) de ieri, 14 mai 2025, membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica Sibiu (SAIFS) au sechestrat trei persoane din conducerea Filarmonicii – managerul, unul dintre directori şi consilierul juridic. Gestul şocant era motivat de impunerea semnării unor documente redactate unilateral de către şefa sindicatului, doamna Monica Florescu, angajată a instituţiei. Soţul acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev, împreună cu un alt angajat, au blocat uşa de ieşire din biroul în care s-a desfăşurat şedinţa, sprijinindu-se cu spatele. Li s-a alăturat doamna Florescu. În ciuda faptului că persoanele sechestrate le-au explicat pe tot parcursul celor aproximativ 40 de minute de lipsire de libertate gravitatea acestui fapt, sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi şi întreaga echipă de negociere, formată din 11 membri de sindicat susţinuţi de către domnul Cornel Briscaru, reprezentant BNS, încuraja verbal şi înregistra video gestul aberant al doamnei Florescu şi al soţului acesteia, domnul Makcim Fernandez Samodaiev. Întâlnirea de negociere a CCM de ieri, 14 mai 2025, ora 14.00, a avut loc la invitaţia conducerii Filarmonicii, care încă din vara anului 2022 încearcă să finalizeze acest important document care va reglementa activitatea instituţională. Sindicatul Filarmonicii întârzie, de ani de zile, semnarea CCM, folosindu-se de toate artificiile la limita legalităţii pentru a menţine conflictul colectiv de muncă, prin absenţe de la şedinţele de negociere, valuri nesfârşite de reclamaţii, petiţii şi solicitări repetitive, pretenţii financiare peste limitele impuse de lege. Acesta este contextul în care domnul Samodaiev a împins managerul Filarmonicii, care încerca să părăsească încăperea, dezechilibrându-l, iar acesta a căzut şi s-a lovit de mobilier”, au comunicat cei din conducerea Filarmonicii.

Conducerea Filarmonicii comunică publicului prin intermediul presei, că, ” programul de lucru al instrumentiştilor Filarmonicii de Stat Sibiu este de maxim 4 ore zilnic, de luni până joi, în anul 2024 Filarmonica a produs 50 de concerte simfonice, orchestrale, vocal-simfonice şi de operă (din care orchestra instituţiei a susţinut 41), iar salariile le puteţi consulta în statul de funcţii: https://www.filarmonicasibiu.ro/en/places/lista-functiilor-personalului-contractual-de-la-filarmonica-de-stat-sibiu-la-data-de-31-03-2025. Filarmonica a organizat, în 2024, 90 de activităţi educative. În schimb, sindicatul nu doreşte să semneze CCM pentru că impune un număr de doar 5 concerte educative, 32 de concerte simfonice şi maxim 6 concerte extraordinare pe an. Acesta este motivul nenumăratelor greve de avertisment, trei dintre acestea fiind deja declarate ilegale de către instanţele de judecată.”

În replică, Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu spune în propriul comunicat, că, un angajat a intrat în greva foamei, dar nu precizează clar despre cine este vorba, doar prezintă presei o fotografie a lui Makcim Fernandez Samodaiev. „Decizia a fost luată în timpul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, demarate încă din 19 mai 2023, negocieri care au stagnat în ciuda eforturilor susţinute ale colectivului artistic şi ale reprezentanţilor sindicali. Conducerea instituţiei continuă să ignore solicitările legitime ale angajaţilor şi să refuze dialogul real”, afirmă sindicatul.

„Este o decizie grea, dar necesară. De 5 ani suntem supuşi unui tratament abuziv: cercetări disciplinare repetate, concedieri nejustificate, lipsă de transparenţă şi refuzul constant de a
recunoaşte problemele reale din instituţie. Protestele noastre – inclusiv cele 7 luni petrecute în stradă în faţa Consiliului Judeţean Sibiu – au fost complet ignorate”, ar fi declarat instrumentistul aflat în greva foamei, citat în comunicatul sindicatului condus de soţia acestuia.

Sindicatul face apel şi la soliditatea presei, a opiniei publice, a colegilor lor de breaslă, ca să le susţină demersurile.

„Revendicările colectivului artistic sunt clare: Un Contract Colectiv de Muncă echitabil; Respect şi demnitate la locul de muncă, Protejarea colectivului artistic şi a patrimoniului cultural pe care acesta îl reprezintă. Acţiunea de protest este un semnal de alarmă serios, transmis unei administraţii surde la nevoile reale ale artiştilor. Greva foamei este un act de disperare, dar şi de demnitate, prin care se cere, cu ultimele resurse, respectarea drepturilor fundamentale ale celor care servesc cultura sibiană şi naţională. Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu va continua să susţină demersurile paşnice ale membrilor săi şi face apel la solidaritatea opiniei publice, a colegilor din breaslă şi a presei, pentru a sprijini această cauză justă”, se arată în comunicatul sindicatului.

Filarmonica de Stat din Sibiu este singura instituţie publică din judeţul Sibiu care a atras atenţia, din punct de vedere social, în ultimii ani, cu cele mai multe proteste aici, devenind astfel de notorietate conflictul dintre conducere şi sindicat. Conflictul a dus până acum şi la anularea de concerte, deşi publicul a plătit bilete şi abonamente. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.