G4Media.ro

Ultima dezbatere înaintea alegerilor europarlamentare/ Cine sunt cei șase spitzenkandidaten care se…

General view of plenary session Week 3 2017 in Strasbourg

Ultima dezbatere înaintea alegerilor europarlamentare/ Cine sunt cei șase spitzenkandidaten care se luptă pentru președinția Comisiei Europene

Ultima dezbatere dintre cei șase spitzenkandidaten înaintea alegerilor europene din 26 mai va avea loc în această seară la Bruxelles, începând cu ora 22.00, ora României, și va fi găzduită de Parlamentul European. G4Media.ro va transmite live video dezbaterea și va acoperi evenimentul cu informații transmise de corespondentul trimis la Bruxelles, care va asista la dezbatere.

Din 2014 Uniunea Europeană a adoptat sistemul spitzenkandidaten, care leagă rezultatul alegerilor europarlamentare de președinția Comisiei Europene. Înaintea alegerilor europarlamentare, fiecare grup din Parlamentul European nominalizează un cap de listă care va fi candidatul grupului pentru conducerea Comisiei. Grupurile europarlamentare sunt alianțe politice transnaționale formate din partide politice din statele membre.

Spitzenkandidaten-ul grupului politic care reușește să creeze o alianță majoritară în Parlamentul European va fi nominalizat de Consiliul European pentru preluarea președinției Comisiei. Dacă este votat de o majoritate parlamentară, devine președintele Comisiei Europene până la următoarele alegeri europarlamentare.

În aceste alegeri, spitzenkandidaten-ul favorit pentru conducerea Comisiei Europene este Manfred Weber, liderul Partidului Popular European. Conform sondajelor, PPE ar urma să obțină 170 de mandate, în timp ce socialiștii europeni (spitzenkandidaten: Frans Timmermans) 149 de mandate.

Cine sunt cei șase spitzenkandidaten

Manfred Weber (46 ani) este actualul lider al popularilor europeni și cel mai tânăr președinte al unui grup europarlamentar. La nivel național, Weber este membru CSU, partidul bavarez de centru-dreapta care  guvernează împreună cu CDU. În privința imigrației, unul dintre principalele subiecte care provoacă motive de îngrijorare astăzi, Weber susține că Europa trebuie să ofere ajutoare financiare statelor din nordul Africii, iar Uniunea are nevoie de „rezultate tangibile în îmbunătățirea administrării granițelor sale externe”, conform Euractiv.

Frans Timmermans (57 ani), de origine olandez, este spitzenkandidaten-ul Partidului Socialiștilor Europeni, al doilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European care adună toate partidele de centru stânga și socialiste. Din 2014 este Vice-președintele Comisiei Europene. Timmermans a criticat în repetate rânduri guvernarea PSD pentru derapajele de la statul de drept, iar săptămâna aceasta, într-o scrisoare trimisă autorităților române, a prevenit România că dacă modificările codurilor penale vor fi adoptate, se va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE („opțiunea nucleară”) împotriva statului nostru. Timmermans este fluent în engleză, franceză, germană, italiană și rusă, iar olandeza și limburghza sunt limbile sale native.

Jan Zahradil (56 ani) este liderul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni. Zahradil este membru al Partidului Democratic Civic din Cehia. ACRE este un grup europarlamentar care reunește partide de dreapta, care se opun actualei configurații a Uniunii Europene și cer reformarea instituțiilor acesteia. Zahradil susține o Europă cu mai multe viteze, responsabilă de protecția granițelor externe, dar care să ofere statelor membre șansa de a decide singure politica de imigrație și politica fiscală.

Ska Keller (36 ani) este lidera Verzilor Europeni, grupul politic care reunește toate partidele ecologiste din Parlamentul European. Keller este membră a Partidului Ecologist German de la vârsta de 21 de ani. Keller susține imigrația liberă și drepturile imigranților. Verzii Europeni au susținut-o vocal pe Laura Codruta Kovesi pentru funcția de procuror-șef european și au atras de mai multe ori atenția în Parlamentul European cu privire la derapajele României de la statul de drept.

Nico Cué (62 ani) conduce grupul Stânga Europeană care reunește partidele cu orientare socialistă și comunistă din Parlamentul European. Fost lider sindical, Cué susține drepturile muncitorilor și taxarea progresivă care, declară acesta, vor asigura o Europă echitabilă pentru toți cetățenii ei. Cué s-a născut în Spania, dar a emigrat de mic în Belgia împreună cu familia sa.

Margrethe Vestager (51 ani) este spitzenkandidaten-ul Alianței Democraților și Liberalilor Europeni (ALDE). În plan intern, Vestager este membră a Partidului Social Liberal din Danemarca. În perioada 2007-2014 a servit ca Ministru al Economiei în Danemarca. Vestager consideră schimbarea climatică, securitatea cibernetică și imigrația sunt cele mai importante subiecte de pe agenda Uniunii Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. “Spitzenkandidaten” ăsta e un fel de “Manșaft”, nu?!? Idioti mai sunt lingaii securistoizi…
    Mamă, ce adunătură!!!

  2. Go UE, go Vestager

    • Asta ar fi fost alegerea ideala, dar sistemul fiind gandit ca o asigurare de monopol pentru PPE si PES, se pare ca e mai usor de sapat din interior si trebuie o solutie de compromis. Barnier pare sa fie candidatul care ar permite aripii liberale din PPE sa se debaraseze de un nimeni sinistru ca Webber.

      Din pacate Vestager nu ar beneficia de sustinerea propiului guvern. Daca propunerile grupului Renasterii Europene de alegeri directe si transnationale (asa cum ar fi de bun simt) nu s-ar lovi de conservatorismul dinozaurilor (cu precadere al celor germanici), Vestager ar avea sanse reale de a fi aleasa prin scrutin direct peste 5 ani. Webber bietul de el e la 26% la categoria „Ati auzit numele asta?” pana si la el acasa in Germania.

    • Tu de regula ai analize de bun-simt, insa aici cred ca te inseli. Webber si Timmermans par a fi cei mai buni. Nebunia cu schimbarea climatica eu nu prea o inteleg, probabil ca ea nu este explicata suficient de bine, insa in baza acestei idei, am auzit asemenea trasnai de la Macron, incat mi se pare o treaba relativ sf, si cred ca marile teme ale UE sunt statul de drept, dat fiind ca cel putin 4 state au abateri grave(Ungaria, Polonia, Romania, Italia), recrudescenta populista si suveranista si coruptia. Imigratia este bine tinuta in frau in momentul de fata, asadar nu mai reprezinta o problema chiar asa de mare ca in anterioarele sesiuni. Ideea lui Webber de a da ajutor financiar, in anumite limite, statelor din nordul Africii o iau drept o masura care sa stavileasca din fasa ideea de migratie dinspre aceasta zona a lumii.

    • Nu e nicio rusine sa nu intelegi un fenomen atat de complex la scara planetara, sinceritatea in a ne recunoaste limitarile e totusi un prim pas. Si mie mi se pare ca inteleg prea putin, nu sunt climatolog si nici nu citesc destul incat sa pot sa stapanesc subiectul in detalii. Prin natura meseriei am acces la oameni de stiinta care pot sa explice si pentru civili ca mine, dar chiar si asa, stiu ca mai am enorm de mult de invatat. E inspaimantator si prin amplitudine dar mai ales cand te gandesti la consecinte. Ati inceput excelent, pacat ca doar pentru a cadea ulterior in caricatura si auto-suficienta.

      „Nebunia” si „trasnaia” si „SF-ul” o sa o traiasca cu adevarat generatia careia ii predati acum si nepotii lor (elevii din Mozambic loviti de 2 uragane ucigase in 5 saptamani intr-o zona in care fenomenul nu exista pana acum nu conteaza, umanitatea lor nu ne intereseaza din cauza melaninei probabil). Daca schimbarea climatica e sf, probabil ca distrugerea biodiversitatii si implicit bruiajul lumii naturale si al lanturilor trofice e Tarkovski, deprimant si necrutator.

      Pe termen mult mai scurt, „trasnaile” vor redesena harta politica a Europei, dar asta e cu totul alta poveste… „Webber si Timmermans par a fi cei mai buni.” Va par dumneavoastra cei mai buni, ceea ce e OK, e legitim, etc. Timmermans mi se pare si mie o alternativa la alternativa Barnier intr-o eventuala coalitie PES/Verzi/Renastere/PPE liberal carora Webber le inspira doar dezgust. Si ale mele, si ale dvs sunt pareri. Ale dumneavoastra nu mi se par bine argumentate iar in ceea ce priveste prioritatile UE, majoritatea cetatenilor plaseaza trasnaile cu mult mai sus decat smenurile borfasilor din cartierul de Est. Indiferent ca ni se pare bine sau nu mie sau dumneavoastra, politicienii care vor putea raspunde acestei preocupari majore a generatiei tinere au un viitor ceva mai interesant decat al lui Manny Webber, presul cu care se sterge pe picioare de ani de zile Viktatorul.