G4Media.ro

Ukrainegate: Cine sunt senatorii republicani care l-ar putea „trăda” pe Trump

Ukrainegate: Cine sunt senatorii republicani care l-ar putea „trăda” pe Trump

Camera Reprezentanților din Congresul de la Washington se pregătește să redacteze articolele de acuzare în cadrul procedurii de impeachment împotriva preşedintelui republican Donald Trump, după ce Nancy Pelosi, președinta democrată a camerei, a cerut Comitetului Juridic, în mod oficial, să facă acest lucru. Liderul de la Casa Albă este acuzat că a condiționat acordarea unui ajutor militar Ucrainei de anchetarea pentru corupție a lui Jor Biden, fostul vicepreședinte din timpul administrației lui Barack Obama.

Cei mai mulți dintre analiști anticipează că Trump va fi pus sub acuzare în Camera Reprezentanților, unde democrații dețin o majoritate confortabilă, însă va fi achitat de către Senat și nu va fi demis din funcție.

Există însă vreo șansă ca președintele să fie „trădat” de vreunul dintre senatorii republicani, asa cum spera democratii, și, dacă da, care dintre membrii Partidului Republican (GOP) vor vota pentru înlăturarea de la putere a lui Trump? Experții au avansat câteva nume.

Votul privind articolele de punere sub acuzare ale președintelui Trump ar putea fi dat în următoarele câteva zile, după ce Comitetul Juridic, condus de democratul Jerry Nadler, a început dezbaterile pe acest subiect.

O majoritate simplă a membrilor comitetului ar trebui să voteze în favoarea aprobării unui articol sau a articolelor de punere sub acuzare pentru ca procesul să ajungă în fața Camerei Reprezentanților. Comitetul Juridic al Camerei este în prezent format din 24 democrați și 17 republicani; este necesar ca 21 dintre voturi să fie favorabile procedurii, iar experții anticipează că acest lucru se va întâmpla cu certitudine.

Fiecare articol de punere sub acuzare, care este adoptat cu majoritate simplă de voturi în comisie, va fi apoi votat de către Camera Reprezentanților. Dacă vreunul din aceste articole obține un vot majoritar simplu, care este de 50% plus un vot suplimentar, aceasta înseamnă că președintele este pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților.

După votul din Camera Reprezentanților, Senatul este însărcinat cu organizarea procesului legat de procedura de impeachment în care există un prag mai mare de voturi necesare care trebuie atins pentru ca procedura să aibă succes. Asta înseamnă că, în Senat, un număr mai mare de aleși trebuie să voteze în favoarea condamnării decât în Camera Reprezentanților.

În Cameră, este necesară o majoritate simplă (democrații au 233 din cele 431 de mandate și îl pot pune sub acuzare pe Trump fără să aibă nevoie de vreun vot republican), iar în Senat este nevoie de o majoritate de două treimi (67%). În acest moment, în Senat sunt 53 de republicani, 45 de democrați și doi independenți care votează în general cu democrații. Dacă ar vota toți cei 100 de senatori, cel puțin 20 de republicani și toți democrații și independenții ar trebui să voteze împotriva președintelui Trump. E nevoie așadar de 67 de voturi pentru ca președintele să fie demis.

Dacă Senatul nu reușește să adune numărul necesar de voturi, atunci președintele va fi doar pus sub acuzare (impeached), dar nu va fi înlăturat din funcție. Așa s-a întâmplat în cazurile de impeachment de până acum. De două ori de-a lungul istoriei, Camera Reprezentanţilor a pus sub acuzare formală doi preşedinţi (Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri. De asemenea, Richard Nixon a fost foarte aproape de a fi pus sub acuzare, însă a demisionat înainte ca acest lucru să se producă efectiv (Comitetul Juridic al Camerei a aprobat trei articole vizând punerea sa sub acuzare în legătură cu scandalul Watergate).

Trădat de senatori?

Așa cum am menționat de câteva ori până acum, președintele Trump va fi foarte probabil pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, unde democrații dețin o majoritate confortabilă. Există însă puține voci care cred că demiterea lui va fi aprobată de Senat, acolo unde republicanii sunt majoritari.

Analiștii americani afirmă că exista șanse ca unii dintre senatorii GOP să se abată de la linia partidului, care până acum a făcut front comun în jurul liderului de la Casa Albă, și să voteze pentru înlăturarea din funcție a lui Trump. (Prin comparație, în 1998, Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Bill Clinton cu 258 de voturi pentru și 176 împotrivă, iar 31 de democrați s-au alăturat republicanilor care au votat în mod unit în favoarea procedurii. De asemenea, votul din 1974 privind autorizarea declanșării procedurii de impeachment împotriva lui Richard Nixon a fost cu adevărat bipartizan, fiind adoptat cu 410 voturi la 4).

Previziunile lor se bazează și pe declarațiile făcute de senatorul democrat Chris Murphy (Connecticut), care a provocat agitație la sfârșitul săptămânii trecute după ce a spus că „o mână” de republicani din Senat i-au spus, în mod privat, că vor lua în considerare să voteze pentru înlăturarea din funcție a președintelui Trump. Murphy a recunoscut că este vorba de „o listă mică, o singură mână” de senatori, dar, dacă vor putea avea un vor bipartizan în Senat pentru a-l demite pe Trump, democratii vor considera acest lucru o victorie majora. Mai ales în contextul unui an electoral atât de agitat în Statele Unite.

Declarațiile senatorului democrat de Connecticut au luat prin surprindere pe mulți comentatori, în condițiile în care niciun congresman republican, fie el din camera Reprezentanților sau Senat, nu a afirmat în mod public că va vota împotriva președintelui Trump (Justin Amash, care reprezintă Michigan și care a părăsit Partidul Republican în iulie pentru a deveni independent, a declarat că va vota pentru punerea sub acuzare a lui Trump).

De altfel, niciun republican din camera inferioară nu a votat, la sfârșitul lunii octombrie, în favoarea rezoluţiei care a stabilit următorii paşi ai procedurii de impeachment declanşate împotriva preşedintelui Trump (au fost 232 de voturi pentru, 196 împotrivă și patru abțineri). Republicanii din Cameră au făcut atunci front comun în timpul votului și niciunul dintre ei nu a susținut rezoluția avansată de democrați. În ciuda declarațiilor anterioare ale stângii americane, care spera că Trump va fi abandonat de cel puțin o mână dintre republicani, inclusiv cei care au anunțat că nu vor căuta sa mai candideze din nou și se vor retrage, acest lucru nu s-a întâmplat.

În acest moment, experții cred că există doar trei senatori republicani care ar putea vota în favoarea demiterii lui Trump pentru oricare dintre articolele de punere sub acuzare. De asemenea, mai sunt și alți câțiva despre care se crede că sunt favorabili ideii, dar care, în mod aproape sigur, vor vota pentru achitarea președintelui. Până în acest moment, republicanii au fost în mare parte în spatele lui Trump, deși analiștii consideră că o posibila „tradare” s-ar putea produce mult mai aproape de votul efectiv din Senat, pentru ca politicianul respectiv să evite astfel să fie atacat de președinte și aliații săi.

Dar de unde ar putea aparea problemele lui Trump?

* Susan Collins, senatoare din Maine. Una dintre cele mai critice voci la adresa lui Trump dintre senatorii republicani, Collins s-a opus președintelui în câteva situații importante. Până în acest moment, ea a evitat să spună cum va vota în cazul unui proces în Senat, afirmând că, în calitate de jurat, ea va trebui să fie imparțial și să voteze doar pe baza dovezilor.

Collins a spus că urmărește atent desfășurarea audierilor și procedurilor din Camera Reprezentanților, iar asistenții săi îi prezintă zilnic un sumar al celor mai importante evenimente legate de Ukrainegate.

Două sunt lucrurile care pun presiune pe Collins: ea urmează să candideze pentru un nou mandat într-un stat care a votat pentru Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din 2016 și, de asemenea, trebui să-și apere imaginea de moderată, care va fi atacată de democrați în cazul în care va vota pentru achitarea lui Trump. De asemenea, dacă ea va vota alături de democrați, este foarte probabil ca eforturile sale de a obține un nou mandat să fie contestate de colegii republicani.

* Senatorul Mitt Romney (Utah). Politicianul în vârstă de 72 de ani, care a început un nou mandat în ianuarie, este unul dintre cei mai agresivi și constanți critici ai lui Trump din Senat. Referindu-se la eforturile președintelui de a presa oficialii de la Kiev pentru a-l ancheta pe Biden, Romney a descris acțiunea ca „deranjantă la modul extrem.” Când președintele Trump a cerut și Chinei să-l investigheze pe Biden, Romney a spus că mișcarea este „greșită și îngrozitoare.”

Romney pare cel mai probabil să votez alături de democrați. În timpul campaniei prezidențiale din 2016, politicianul din Utah a afimat că Trump este „un fals” si „o frauda,” însă criticile lui nu au reusit să împiedice nominalizarea lui Trump drept candidatul Partidului Republican la președinția Statelor Unite.

Cariera lui Romney ca guvernator și candidat la președinția al GOP, pe lângă averea sa strânsă în sectorul privat, îi conferă o independență mai mare decât majoritatea parlamentarilor republicani. În plus, mandatul senatorului va expira abia în 2024, ceea ce face ca el sa aiba libertate de miscare mai mare.

O sursă republicană familiară cu atitudinea lui Romney a declarat în octombrie că senatorul din Utah este „mai preocupat de moștenirea sa în ceea ce privește familia, credința, țara și partidul său” decât de faptul că este popular sau nu printre colegii sai republicani din Senat.â

Romney a refuzat, până în acest moment, să comenteze cele aflate la audierile din Camera Reprezentanților, afirmând că va analiza toate faptele în momentul în care ele vor fi prezentate în fața Senatului.

* Lisa Murkowski, senatoare de Alaska. Murkowski a fost senatoarea care a votat de cele mai multe ori împotriva lui Trump, de la preluarea mandatului de către acesta, în cazul unor legi majore. De exemplu, ea votat împotriva efortului lui Trump de a anula ObamaCare și s-a opus nominalizării judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă.

Mandatul lui Murkowski expira abia în 2022, iar baza sa politică în Alaska include independenți și democrați care au ajutat-o să câștige scrutinul din 2010 după ce pierduse alegerile primare din cadrul GOP.

Murkowski l-a criticat pe Trump pentru că ar fi condiționat acordarea unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari Ucrainei, spunând în octombrie: „Nu trebuie să rețineți un ajutor extern pe care noi l-am apobat anterior pentru o inițiativă politică.”

Ca și Collins sau Romney, Murkowski a refuzat să comenteze pe marginea anchetei din Camera Reprezentanților și a spus că își va prezenta opinia după ce articolele de punere sub acuzare ale președintelui Trump vor ajunge în Senat. „Oamenii din Alaska nu sunt foarte atenți la drama acuzării din Cameră,” a afirmat ea.

Alți posibili „tradatori”

În afara de Collins, Romney și Murkowski, există un grup mai mare de senatori din GOP care și-au exprimat îngrijorarea, în mod public sau privat, din cauza reținerii de către Trump a ajutorului militar acordat Ucrainei și a încercării sale de a-l convinge pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să declanșeze o anchetă privind o posibilă afacere de corupție privindu-l pe Biden și pe fiul acestuia, Hunter Biden.

Grupul îi include pe Rob Portman (Ohio), Ron Johnson (Wisonsin), Tim Scott (Carolina de Sud), Marco Rubio (Florida) și Lamar Alexander (Tennessee). Acesta din urmă nu va candida pentru un nou mandat.

Dar asistenții senatorilor republicani au afirmat că niciunul dintre aceștia nu iau în considerare să voteze în favoarea articolelor de punere sub acuzare ale lui Trump, dacă nu vor mai exista dezvăluiri și dovezi majore care să le schimbe atitudinea. Un asistent din Partidul Republican a afirmat că Collins, Romney și Murkowski sunt singurii care ar putea face opinie separată, iar „lista se încheie aici.”

Alți potențiali trădători sunt republicanii a căror realegere este pusă sub semnul întrebării, precum Cory Gardner (Colorado), într-un stat care a votat cu Clinton în 2016, și Martha McSally (Ariona), o țintă frecventă a democraților. Strategii republicani susțin însă că votarea în favoarea articolelor de acuzare a președintelui mai degrabă i-ar afecta pe Gardner și McSally decât i-ar ajuta în 2020, deoarece ar pierde susținerea bazei republicane și n-ar convinge alegătorii democrați să le dea votul.

Concluzie. Pentru ca democrații să aibă o șansă să îl demită pe Trump, ei au nevoie de mult mai multe voturi decât acești republicani despre care se crede că e posibil să voteze împotriva președintelui. Declarațiile acestora sunt însă indicatori importanți ai rezultatului procesului din Senat. Orice afirmație a lor va fi examinata cu atenție pentru a se determina dacă GOP privește ancheta din Camera Reprezentanților nu doar ca o amenințare directă la adresa președintelui Trump, ci și a propriului lor partid. Ce este cert este ca senatorii din statele care au votat pentru Trump în 2016 se vor număra printre cei mai mari susținători ai președintelui într-un posibil proces din Senat. În ceea ce îi priveste pe posibilii „tradatori” republicani, deocamdata nimic nu este batut în cuie si toate discutiile, si sperantele democratilor, nu se bazeaza decat pe speculatii.

Surse: The Hill, Politico, CNN

Foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sunt o publicație leftista, de mega protestele din Franța o vb nu scot

  2. dar congresmenii democratii nu pot sa tradeze?

    cat bulshit…

  3. @Bad@ nu înțeleg ce argumentație îți trebuie pentru un lucru deja evident, arunci un ochi pe arhiva știrilor și observi un tipar, nu-i vina mea că ești limitat, sau poate ești și tu din categoria stangistilor

  4. @Alex
    Daca ar fi „leftisti”, exact ar publica despre prostestele din Franta. Pentru ca sindicatele si functionarii (privatul o face prin ei) se opun reformei care duce la saracie si aparitia pansiilor private, aici.
    Un bisou de „leftist”, care se pregateste sa mearga la manifestatie 😉

  5. @Alex ai dreptate, nu sunt leftisti, doar mai toate articolele sunt ati trump, propaganda mascata pro lgbt, lobby pt. macron, nu sunt leftisti, deloc…

  6. Nimeni nu stie ce va fi ,doar se fac presupuneri ,dar ca principiu general votul in CAMERA REPREZENTANTILOR ne va lamuri care este tendinta .

  7. @punk. Serios, in mintea ta de student la Ștefan gheorghiu, pensiile private înseamnă sărăcie?:))) ba esti nebun? Deci de asta sunt romanii bogați… de la pensiile și pomenile electorale de la stat…

  8. @Harley
    Bea cafea, poate-ti deschide ochii sa citesti si sa si intelegi, ce citesti. Altfel, est un analfabet functional 😀 Aici, in Franta.

  9. Da amice, am înțeles ca “acolo in Franța”… era doar o constatare. Confirm logicii tale sistemul de pensii privat aduce sărăcie, nu contează ca e “acolo in Franța”, acolo in romania sau Papua noua Guinee. In rest, toate cele bune și sunt convins ca pensia ta e rotunjită frumușel de copeicile încasate. Alons enfants de la patrie…

  10. @Harley
    Cam de ce as refuza niscaiva kopeicute, hein? Tu refuzi de cei cu zvastica tauata? Ca la voi, e libertate si va puteti declara nazisti convinsi 😉
    Pensiile private, indexate pe bursa de valori, este bine, este foarte bine, este exceptional. Insa ta voi, peste ocean.
    Aici, in UE, in afara de neghiobii de suedezi, nimeni nu o face. Noi suntem altceva, ceva ce voi, cei de peste ocean, nu pot intelege, si nici nu este nevoie, de altfel. Fiecare cu ale lui. Nu critic sistemul vostru, asa ca fa tu bine si nu’ti da cu parerea la ceea ce nu cunosti. In Europa, avem un sistem prin repartitie, necunoscut voua.

    Europa (UE) este un spatiu de intr-ajutorare, nu de individualism. Iar noi, francezii, suntem socialisti. „Leftisti”, cum spuneti voi 😉 Nu comunisti, ci socialisti. Sau socio-democrati, daca vrei. Insa in nici un caz, individualisti, asa ca ai tu dreptate, cand scrii cuvintele La Marseillaise. Familia mea, a taiat capul regelui si instaurat republica. Unde toti, absolut toti suntem egali. In drepturi si indatoriri. Stiu, e greu de inteles asta, insa asta e. Bisous