G4Media.ro

UK: Prim ministra Liz Truss îl demite pe ministrul de finanțe Kwasi…

foto: Captură video

UK: Prim ministra Liz Truss îl demite pe ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng și face o nouă întoarcere de 180 de grade în legătură cu reducerea impozitelor

Liz Truss i-a cerut ministrului Kwasi Kwarteng să demisioneze după numai 38 de zile în funcție, un fel de țap ispășitor pentru o politică fiscală elaborată împreună.

Motivul demisiei? Reacția brutală a piețelor la propunerile de reducere a impozitelor, când deficitul bugetar este considerabil: căderea lirei sterline la cel mai redus nivel din istorie în raport cu dolarul, creșterea ratei dobânzilor la datoria publică, creșterea ratei dobânzilor la creditele ipotecare și scăderea drastică a principalului indice bursier.

Inițial a fost întoarcerea cu 180 de grade la eliminarea cotei maximale a impozitului pe venit de 45% pentru veniturile anuale de peste 150.000 de lire. Dar reacția piețelor financiare a continuat să fie negativă.

La începutul săptămânii, prim-ministra Truss s-a întâlnit cu membrii grupului parlamentar al Partidului Conservator. Întâlnirea, potrivit unor deputați care au vorbit sub acoperirea anonimatului, ar fi mers dezastruos.

Partidul Conservator a scăzut în intențiile de vot la circa 20%, iar Partidul Laburist a urcat până la 50%, ceea ce ar rezulta într-o majoritate parlamentară pentru Laburiști de 2/3, ceea mai ridicată din 1931 încoace.

Truss l-a înlocuit pe Kwarteng cu Jeremy Hunt, fost ministru al sănătății și de externe, care nu a făcut parte nici din guvernul condus de Boris Johnson, nici din cel condus de Truss și l-a sprijinit pe contracandidatul acesteia la funcția de lider de partid și prim ministru, Rishi Sunak.

Într-o conferință de presă care a durat 10 minute, Truss a anunțat o a doua întoarcere de 180 de grade și a aprobat creșterea impozitului pe profit de la 19 la 25%, la care ea voia inițial să renunțe, preconizată de Rishi Sunak însuși anul trecut când era ministru al finanțelor. Ea a răspuns la numai trei întrebări, spunând că nici nu se gândește la demisia din funcție.

De altfel, acum se petrece exact ce a avertizat-o Sunak pe Truss în campania pentru a-i succeda lui Johnson în cazul că va propune reducerea impozitelor.

Pe termen scurt piețele financiare ar putea fi calmate, dar impactul politic asupra Partidului Conservator ar putea fi devastator pe termen lung. Credibilitatea lui Truss în fruntea guvernului pe care-l conduce doar din 6 septembrie anul acesta este, potrivit estimării cvasi-unanime a analiștilor, în ruine.

Deja în Partidul Conservator revolta împotriva lui Truss a căpătat amploare. Și cum partidul nu-și poate permite o nouă campanie de înlocuire a liderului, singura soluție ar fi demisia lui Truss și “încoronarea” unui candidat unic, care potrivit unor deputați conservatori ar fi Rishi Sunak.

Opoziția întreagă cere alegeri anticipate și este greu de văzut cum mai poate continua să guverneze Partidul Conservator cu Truss sau cu oricine în frunte după 12 ani neîntrerupți la putere și după toate evenimentele ultimelor trei săptămâni care au dat o lovitură serioasă reputației sale în domeniul care decide întotdeauna alegerile în Marea Britanie: economia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...