G4Media.ro

Uganda: îngrijorare și indignare după promulgarea unei legi „anti-homosexualitate”

Sursa foto: Pexels

Uganda: îngrijorare și indignare după promulgarea unei legi „anti-homosexualitate”

Anunțul promulgării unei noi legi care prevede pedepse grele pentru relațiile homosexuale și „promovarea” homosexualității în Uganda a provocat luni indignare și îngrijorare, de la ONG-uri locale până la Casa Albă, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Șeful statului, Yoweri Museveni, a „aprobat” textul, care „devine acum legea anti-homosexualitate 2023”, a anunțat președinția.

Vestea a reaprins temerile declanșate în martie de votul asupra acestui proiect de lege, descris la acea vreme de șeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Volker Türk, drept „un text discriminatoriu – probabil cel mai rău de acest fel din lume”.

Luni, OHCHR s-a declarat „consternat” de intrarea în vigoare a acestui proiect de lege „draconică și discriminatorie”, „contrară Constituției și tratatelor internaționale”, deschizând calea pentru „încălcări sistematice ale drepturilor persoanelor LGBT”.

Președintele american Joe Biden, care a denunțat un „atac tragic” la adresa drepturilor omului, studiază consecințele acestei legi asupra „tuturor aspectelor de cooperare între Statele Unite și Uganda”, în special în materie de ajutor și investiții, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Eșecul Ugandei de a proteja drepturile persoanelor LGBTQI+ face parte dintr-o deteriorare mai largă a protecției drepturilor omului” în această țară, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, care a făcut referire la restricțiile privind vizele.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vorbit într-un comunicat despre o lege „deplorabilă” și „contrară drepturilor omului”, referindu-se la relațiile „compromise” cu Kampala. În calitate de fostă putere colonială, Regatul Unit „este consternat de faptul că guvernul ugandez a semnat legea anti-homosexualitate profund discriminatorie”, potrivit unei declarații emise de Andrew Mitchell, secretar de stat pentru Afaceri Externe și Commonwealth.

Textul fusese modificat marginal de către parlamentari, la cererea președintelui Museveni. Aleșii precizaseră că a fi homosexual nu este o infracțiune, dar că relațiile sexuale între persoane de același sex sunt o infracțiune.

În această țară din estul Africii, unde homosexualitatea este ilegală, „actele de homosexualitate” sunt pedepsite cu închisoarea pe viață de o lege care datează din timpul colonizării britanice.

Parlamentarii au păstrat o dispoziție care face din „homosexualitatea agravată” o infracțiune capitală, ceea ce înseamnă că recidiviștii ar putea fi condamnați la moarte. Cu toate acestea, pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicată în Uganda de mulți ani.

Un ONG a anunțat că va ataca legea „vădit neconstituțională” la Înalta Curte din Uganda. Incriminarea activităților între homosexuali adulți „contravine dispozițiilor cheie ale Constituției, inclusiv dreptului la egalitate și la nediscriminare”, a declarat Adrian Jjuuko, directorul executiv al Forumului pentru conștientizarea și promovarea drepturilor omului (HRAPF).

„Obstrucție”

O dispoziție privind „promovarea” homosexualității este deosebit de îngrijorătoare pentru ONG-uri. Potrivit textului, orice persoană – individ sau organizație – care „promovează cu bună știință homosexualitatea” este pasibilă de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. În cazul unei organizații, pedeapsa este o interdicție de 10 ani.

„Ne simțim foarte, foarte, foarte îngrijorați. Această lege va face mult rău comunității LGBTQ din Uganda”, a declarat pentru AFP directorul executiv al Sexual Minorities Uganda, o organizație pentru drepturile homosexualilor ale cărei activități au fost suspendate de autorități anul trecut. El a declarat că se teme de „justiția mafiotă și arestări în masă”.

Legea provoacă, de asemenea, îngrijorare în rândul organizațiilor umanitare.

„Progresele înregistrate de Uganda în lupta împotriva HIV sunt acum grav compromise”, au declarat într-un comunicat trei organizații umanitare, printre care Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei și agenția umanitară americană USAID. Textul „va submina educația și conștientizarea în domeniul sănătății care pot contribui la eliminarea SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice”.

„Rămâneți fermi”

Un deputat ugandez care a inițiat textul a declarat luni că se așteaptă la sancțiuni occidentale. „Vor tăia ajutorul pentru Uganda”, a declarat Asuman Basalirwa, susținând că trebuie găsiți noi „parteneri de dezvoltare”, în special în lumea arabă.

Președinta Parlamentului, Anita Among, a salutat promulgarea legii de către Museveni, care el însuși califică homosexualitatea drept o „devianță”.

„Am ascultat preocupările poporului nostru și am legiferat pentru a proteja sfințenia familiei (…) Am rămas fermi pentru a apăra cultura, valorile și aspirațiile poporului nostru”, a declarat aceasta.

Legea se bucură de un sprijin popular larg, iar opoziția a fost rară în această țară, condusă cu o mână de fier din 1986 de Yoweri Museveni.

Homofobia este larg răspândită în Uganda, ca și în restul Africii de Est.

Deși nu au existat recent procese pentru acte homosexuale, hărțuirea și intimidarea sunt soarta zilnică a homosexualilor din Uganda, unde s-a dezvoltat un creștinism evanghelic care se opune vehement mișcării LGBT+.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...