G4Media.ro

UE se apropie de un acord pentru reglementarea inteligenței artificiale

Sursa foto: G4Media (generata AI)

UE se apropie de un acord pentru reglementarea inteligenței artificiale

Uniunea Europeană se apropie de un acord cu privire la ceea ce este pe cale să devină cea mai cuprinzătoare reglementare a inteligenței artificiale din lumea occidentală, transmite Bloomberg.

Negociatorii au căzut de acord asupra unui set de reguli de control pentru instrumentele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT al OpenAI Inc. și Bard al Google, au declarat joi dimineața devreme persoane familiarizate cu discuțiile.

Delegații Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai celor 27 de țări membre au ajuns la acest compromis în cadrul unei întâlniri care a început miercuri după-amiază și care a durat ore în șir, aducând grupul mai aproape de un acord formal asupra unui act legislativ mai amplu cunoscut sub numele de Legea privind inteligența artificială, au declarat aceste persoane, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile nu sunt publice.

Un acord marchează un pas critic în aprobarea unei politici de referință în materie de inteligență artificială care – în absența unei acțiuni semnificative din partea Congresului SUA – va da tonul pentru reglementarea instrumentelor de inteligență artificială generativă în lumea dezvoltată. Actul ar face ca UE să fie primul guvern din afara Asiei care să impună măsuri de protecție ferme pentru această tehnologie.

Factorii de decizie politică lucrează de luni de zile pentru a finaliza textul Legii privind IA și pentru a o adopta înainte ca alegerile europene din iunie să aducă o comisie și un parlament complet noi, care ar putea forța mai multe modificări și ar putea bloca eforturile.

Discuțiile extinse, care au avut loc până târziu în noapte, subliniază cât de controversată a devenit dezbaterea privind reglementarea AI, divizând liderii mondiali și directorii din domeniul tehnologiei deopotrivă, în timp ce instrumentele generative continuă să explodeze în popularitate. UE – la fel ca alte guverne, inclusiv SUA și Regatul Unit – s-a luptat să găsească un echilibru între nevoia de a-și proteja propriile startup-uri de IA, cum ar fi Mistral AI din Franța și Aleph Alpha din Germania, și potențialele riscuri societale.

Acest lucru s-a dovedit a fi un punct de blocaj cheie în negocieri, unele țări, inclusiv Franța și Germania, opunându-se unor reguli care, în opinia lor, ar dezavantaja în mod inutil companiile locale. Oficialii au devenit din ce în ce mai încrezători că se va ajunge la un acord în prima parte a zilei de joi, deși detaliile tehnice ale actului vor trebui să fie încă stabilite în cadrul unei serii de reuniuni ulterioare.

Factorii de decizie politică din UE au propus un plan care ar impune dezvoltatorilor de modele de inteligență artificială care stau la baza unor instrumente precum ChatGPT să păstreze informații despre modul în care sunt antrenate modelele lor, să rezume materialul protejat prin drepturi de autor și să eticheteze conținutul generat de inteligența artificială. Sistemele care prezintă „riscuri sistemice” ar trebui să colaboreze cu comisia prin intermediul unui cod de conduită al industriei. De asemenea, acestea ar trebui să monitorizeze și să raporteze orice incident generat de modele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...