
UE propune relaxarea normelor de expulzare a solicitanţilor de azil, ca răspuns la apelurile repetate ale statelor membre de a înăspri politica în domeniul imigraţiei
Comisia Europeană a propus marţi relaxarea normelor sale referitoare la expulzarea solicitanţilor de azil, ca răspuns la apelurile repetate ale statelor membre de a înăspri politica în domeniul imigraţiei. Această propunere provoacă îngrijorare în rândul ONG-urilor de protecţie a imigranţilor, care susţin că expune Uniunea Europeană şantajului din partea ţărilor care vor primi aceşti solicitanţi de azil, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În prezent, legislaţia europeană permite ca solicitanţii de azil să fie trimişi înapoi în ţări din care nu provin, dar pe care statele membre le consideră „sigure”. Cu toate acestea, trebuie să existe o „legătură” suficientă între persoana în cauză şi ţara terţă: un membru al familiei trebuie să locuiască acolo, solicitantul de azil trebuie să fi lucrat deja acolo etc. Ceea ce propune UE este să poată elimina această cerinţă privind „legătura”, ceea ce ar accelera expulzările.
Organizaţiile neguvernamentale sunt preocupate de această problemă. Acestea susţin că măsura este ineficientă: dacă solicitanţii de azil sunt trimişi înapoi într-o ţară cu care nu au legături, există pur şi simplu riscul ca aceştia să îşi încerce din nou norocul în Europa. „UE distorsionează în mod cinic conceptul de siguranţă pentru a-şi satisface propriile obiective represive”, acuză Sarah Chander de la Equinox Initiative for Racial Justice, într-un comunicat de presă.
Conceptul este o „ficţiune politică”, adaugă Josephine Solanki de la Transnational Institute.
Aceste asociaţii consideră că guvernele europene vor fi, de asemenea, expuse şantajului acestor ţări terţe, care ar putea cere o serie de contrapartide politice şi financiare în schimbul acceptării acestor solicitanţi de azil.
Comisia respinge aceste critici, dând asigurări că obiectivul principal al acestei propuneri este de a accelera procesarea cererilor de azil şi de a se asigura că ţările în care aceştia sunt returnaţi respectă drepturile fundamentale.
Pentru a intra în vigoare, propunerea va trebui să fie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.
„HUB”-URI DE RETURNARE
Bruxelles-ul se află în prezent sub presiunea statelor membre pentru a-şi înăspri politica în materie de migraţie în faţa ascensiunii dreptei şi a extremei drepte pe întregul continent. Comisia face progrese metodice în această privinţă. La jumătatea lunii martie, aceasta prezentase deja primele măsuri de accelerare a expulzării imigranţilor ilegali.
În special, executivul european a propus un cadru juridic pentru crearea de centre pentru imigranţi în afara frontierelor sale, aşa-numitele „centre de returnare”.
Solicitările de înăsprire a politicii europene în domeniul migraţiei vin într-un moment în care numărul imigranţilor ilegali care trec frontierele UE a scăzut considerabil. În 2024, acesta a atins cel mai scăzut nivel din 2021, când fluxurile migratorii erau încă perturbate de pandemia de Covid, potrivit datelor agenţiei europene Frontex.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.