
UE pregătește taxe suplimentare de 72 de miliarde de euro ca reacție la tarifele impuse de Trump
Pregătirea acestor contramăsuri vizează o listă de produse industriale și agricole americane care ar urma să fie taxate suplimentar de UE, în cazul în care eforturile europene de a ajunge la un acord amiabil eșuează. Lista a fost ușor modificată după o consultare publică. Inițial, aceasta includea importuri americane în UE în valoare de 95 de miliarde de euro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Sefcovic nu a precizat ce produse au fost eliminate de pe listă, însă aceasta conținea și produse cu valoare simbolică, precum avioanele, automobilele și whiskey-ul bourbon americane.
Scrisoarea lui Trump: „o dinamică complet diferită”
Anterior, comisarul european își exprimase dezamăgirea față de anunțul lui Trump privind introducerea unor tarife vamale de 30% pentru importurile din UE începând cu 1 august. „Am negociat timp de săptămâni un acord de principiu și cred că eram foarte aproape”, a spus el. Anunțul lui Trump aduce acum „o dinamică complet diferită”.
Sefcovic a avertizat că punerea în aplicare a planurilor anunțate de Trump ar avea consecințe dramatice asupra comerțului transatlantic. „Să fim sinceri: o taxă vamală de 30% echivalează, în practică, cu o interdicție comercială”, a declarat el. Dacă tarifele de 30% sau mai mari ar intra în vigoare, s-ar aștepta repercusiuni negative considerabile de ambele părți ale Atlanticului.
Comisarul european pentru comerț a subliniat că va continua dialogul cu Statele Unite pentru a ajunge la o soluție negociată până la data de 1 august, când Trump a anunțat că vor intra în vigoare noile tarife vamale pentru importurile din UE.
În lipsa unui acord, UE intenționează să reacționeze cu măsuri ferme de retorsiune. Tarifele de contramăsură au fost deja decise în cazul în care Statele Unite nu vor renunța la noile tarife impuse importurilor de oțel și aluminiu, introduse în urmă cu câteva luni.
Potrivit informațiilor anterioare oferite de UE, aceste tarife vizau exporturi americane în valoare de 21 de miliarde de euro, la care s-ar putea adăuga taxe vamale suplimentare asupra altor exporturi în valoare de 72 de miliarde de euro.
În plus, Comisia Europeană a pregătit recent restricții pentru anumite exporturi europene de deșeuri și substanțe chimice către Statele Unite, în valoare de 4,4 miliarde de euro.
Referitor la continuarea negocierilor, Sefcovic a declarat că, în ciuda scrisorii lui Trump, are impresia că interlocutorii săi americani sunt în continuare deschiși la negocieri. El s-a declarat convins „sută la sută” că o soluție negociată este mult mai bună decât tensiunile care ar putea apărea în cazul unei noi escaladări după 1 august. „Altfel, nu se va termina bine”, a avertizat el.
Economia Germaniei, puternic orientată spre export, este considerată deosebit de vulnerabilă în cazul unui război comercial. Potrivit unei analize realizate de Bundesbank, aproape unul din patru locuri de muncă în Germania depinde de exporturi, care au scăzut deja în 2024 și sunt acum sub presiune suplimentară din cauza conflictului vamal cu Statele Unite.
Guvernul federal german nu a făcut nicio declarație publică în cadrul reuniunii miniștrilor comerțului de luni. Ministrul competent al Economiei, Katherina Reiche (CDU), a fost reprezentat de secretarul de stat Thomas Steffen.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.