
UE plănuiește o taxă de 2 euro pe coletele mici – lovitură pentru Shein și Temu
Uniunea Europeană a propus o taxă fixă de doi euro pentru miliarde de colete mici trimise direct la domiciliile oamenilor, care provin în prezent în mare parte din China, relatează BBC.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Noua taxă ar însemna că pachetele cu o valoare mai mică de 150 de euro nu vor mai fi scutite de taxe vamale.
Piețele online, inclusiv giganții chinezi Temu și Shein, vor fi așteptate să plătească această taxă, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.
Anul trecut, 4,6 miliarde de astfel de colete au intrat în UE, peste 90% provenind din China.
Un asemenea volum a generat o sarcină uriașă pentru personalul vamal al UE, a spus Sefcovic. El a argumentat că acest lucru a creat dificultăți în asigurarea siguranței și standardelor produselor care intră în blocul comunitar.
Taxa propusă ar „compensa costurile”, a declarat el în fața Parlamentului European. Bruxelles speră, de asemenea, ca o parte din veniturile generate să contribuie la bugetul UE.
Taxa de doi euro se va aplica pachetelor trimise direct consumatorilor, în timp ce coletele trimise către depozite vor fi impozitate la o rată mai mică, de 0,50 euro.
Demersul UE vine după impunerea de noi tarife de către SUA asupra produselor chineze, în timpul administrației președintelui Donald Trump – inclusiv o taxă pe coletele mici.
În urma negocierilor de săptămâna trecută, tariful pe coletele mici, cu valoare de până la 800 de dolari (aproximativ 606 lire sterline), a fost redus de la 120% la 54%. Cu toate acestea, se menține o taxă fixă de 100 de dolari per colet.
Existau temeri că giganții chinezi ai comerțului electronic ar putea inunda piața europeană cu produse ieftine, deoarece bunurile care erau inițial destinate SUA ar trebui redirecționate către alte piețe.
Retailerii europeni s-au plâns în trecut că se confruntă cu o concurență neloială din partea vânzătorilor de peste hotare, care – spun ei – nu respectă standardele stricte ale UE privind produsele.
Shein și Temu au declarat anterior că vor coopera cu autoritățile de reglementare și cu standardele de protecție a consumatorilor. Temu susține că are 92 de milioane de utilizatori în UE, în timp ce Shein afirmă că are peste 130 de milioane.
Înainte de tarifele impuse de SUA, platformele precum Shein și Temu s-au bazat pe așa-numita „scutire de minimis” pentru a trimite articole cu valoare mică direct către clienți în SUA, fără a plăti taxe vamale sau de import.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.