G4Media.ro

UE își consolidează forța din Bosnia în urma invaziei rusești din Ucraina.…

Sursa foto: Wikipedia / TUBS

UE își consolidează forța din Bosnia în urma invaziei rusești din Ucraina. Sârbii separatiști, sprijiniți de Rusia

UE a decis joi să-și mărească aproape de două ori forța de menținere a păcii din Bosnia, trimițând 500 de militari ca măsură de prevenire a oricărei instabilități ce ar putea să apară în urma invaziei rusești din Ucraina, transmite Rador, care citează Reuters.

Deși aflată la sute de kilometri de locul luptelor, Bosnia se confruntă cu o mișcare separatistă a sârbilor bosniaci tot mai puternică, despre care analiștii afirmă că are sprijinul cel puțin tacit al Rusiei.

„Deteriorarea situației de securitate internaționale are potențialul de a disemina instabilitate în Bosnia și Herțegovina”, a declarat într-un comunicat forța EUFOR a UE. „E o măsură prudentă și proporțională care reflectă angajamentul fără rezerve al UE și EUFOR față de integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei”.

Bosnia, la fel ca Ucraina, afirmă de multă vreme că vrea să adere la NATO – iar ambele poziții au înfuriat Rusia. Rusia declara în martie că va reacționa dacă Bosnia va face pași în direcția aderării la NATO.

Sârbii bosniaci, conduși de rusofilul Milorad Dodik, vor ca țara lor să rămână neutră și să nu adere la NATO. Dodik, membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei, a declarat miercuri că Bosnia nu trebuie să ia partea nimănui în conflictul Rusia-Ucraina și că sârbii nu vor accepta niciodată ca Bosnia să participe la sancțiunile contra Rusiei.

EUFOR, care a substituit în 2004 forța de menținere a păcii a NATO, e formată din 3.500 de militari – din care numai 600 sunt efectiv detașați în țară. Aproximativ 500 de militari din Austria, Bulgaria, România și Slovacia, toți fiind rezerve EUFOR staționate în afara Bosniei, vor fi detașați acolo în următoarele două săptămâni, a anunțat EUFOR.

Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de după războaiele balcanice din anii ’90, întrucât sârbii bosniaci contestă instituțiile statului, în strategia lor pe termen lung privind secesiunea și ulterior unirea cu Serbia vecină.

Trimisul internațional pentru pace în Bosnia, Christian Schmidt, a salutat decizia de consolidare a forței, afirmând că ea evidențiază angajamentul comunității internaționale pentru stabilitatea țării.

Traducere Rador: Andrei Suba / Sursa foto: Wikipedia / TUBS

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. NU degeaba e Portugalia in NATO. Nici nu stii cand sare Stalin asupra ei.

    Nu, nu, nu, NATO nu e un grup de colonii, NATO e o organizatie anti-dugeen, pro-democrateala si /sau erdoganism.

  2. Srbe na vrbe!