G4Media.ro

UE amenință cu interdicții de vânzare după ce piese occidentale au fost…

Sursa: Wikipedia

UE amenință cu interdicții de vânzare după ce piese occidentale au fost găsite în dronele Shahed care lovesc Ucraina/ Comisia Europeană solicită o aplicare mai strictă a legii de către statele membre

Bruxelles-ul a avertizat companiile și guvernele europene că ar putea interzice vânzarea anumitor componente către Turcia și alte țări din care Iranul și Rusia se aprovizionează cu piese pentru drone și alte arme care lovesc orașele ucrainene, transmite The Guardian.

Avertismentul vine după ce Ucraina a acuzat că dronele kamikaze iraniene folosite în ultimele atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline de componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali în care face apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca situri de producție din Rusia, Iran și Siria.

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul ucrainean guvernelor G7 în august, se afirmă că în ultimele trei luni au avut loc peste 600 de raiduri asupra orașelor cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală.

Potrivit raportului, obținut de The Guardian, 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale au fost găsite în drona Shahed-131 și 57 în modelul Shahed-136, care are o autonomie de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt menționate ca fiind producătorii originali ai componentelor identificate.

„Printre producători se numără companii cu sediul în țările coaliției de sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Țările de Jos, Germania, Canada, Japonia și Polonia”, se afirmă în comunicat.

Potrivit raportului, Iranul și-a diversificat deja producția prin utilizarea unei fabrici siriene din portul Novorossiysk, dar producția de drone se mută în Rusia, în regiunea centrală Tartar din Alabuga, deși Teheranul continuă să furnizeze componentele.

Acesta afirmă că guvernul iranian încearcă să se „disocieze de furnizarea de arme Rusiei” și că „nu poate face față cererii rusești și intensității utilizării în Ucraina”.

Bart Groothuis, un eurodeputat care face parte din subcomisia de apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că nu a existat o coordonare suficientă între serviciile de informații ale UE pentru a face față utilizării abuzive a componentelor occidentale. „Cred că multe agenții de informații europene nici măcar nu se uită la sancțiuni”, a spus el.

Informațiile vamale ar fi arătat că „aproape toate importurile în Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că dovezile că aceste componente provin din astfel de țări arată că sancțiunile UE creează „o presiune semnificativă asupra țintelor lor”, dar că este nevoie de o aplicare mai strictă din partea statelor membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...