G4Media.ro

Ucrainenii ținuți prizonieri în Herson descriu torturi din partea forțelor rusești /…

Sursa foto: Telegram - Zelenskiy / Official

Ucrainenii ținuți prizonieri în Herson descriu torturi din partea forțelor rusești / Poveștile persoanelor reținute în orașul recent eliberat sunt adăugate la dosarul crimelor de război din Ucraina ocupată / Reportaj The Times

Agenții înarmați ai FSB-ului rus au venit după Vitalii într-o după-amiază din august, punându-i un sac pe cap după care l-au dus la un centru de tortură de la periferia orașului Herson.

Fostă unitate de detenție a poliției ucrainene, clădirea a fost folosită pentru interogarea prizonierilor de către forțele rusești care au ocupat orașul timp de mai bine de opt luni.

Localnicii ne-au spus că țipetele începeau imediat ce se lăsa întunericul și durau toată noaptea. „Aduceau înăuntru persoane în vârstă, femei însărcinate, oricine”, spune Yelena, o vânzătoare.

Agenții FSB l-au legat pe Vitalii, în vârstă de 65 de ani, de un scaun și au conectat un generator electric la o pereche de clești metalici, a spus el. Apoi le-au atașat la zona sa inghinală.

Ei i-au ordonat să dezvăluie unde se află fiul său, care era soldat în armata Ucrainei. L-au acuzat că este membru al grupului de apărare teritorială a Ucrainei, precum și că depozitează arme. „Unde este fiul tău? Unde sunt armele?”, au strigat aceștia.

Când nu a putut să răspundă la aceste întrebări așa cum îi cereau agenții, aceștia au dat drumul la curent. Tehnica de tortură este cunoscută în argoul poliției ruse drept „un telefon către Putin”.

„Durerea era de nedescris”, a spus Vitalii. „Mi-a urcat în valuri pe tot corpul”.

Povești precum cea a lui Vitalii pot fi auzite în întreaga Ucraină ocupată. Președintele Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit deja peste 400 de crime de război rusești în regiunea Herson, care se adaugă la cele aproximativ 34.000 de crime deja documentate de Procuratura Generală, care construiește un caz de genocid pentru a fi dus la Curtea Penală Internațională.

În fiecare zonă pe care trupele ucrainene au reușit să o elibereze din mâinile rușilor, reporterii și anchetatorii au scos la iveală dovezi copleșitoare de viol, tortură, uciderea civililor și deportarea forțată a sute de mii de ucraineni, inclusiv copii luați de lângă părinții lor.

Aproximativ 20.000 de militari ruși au reușit să se retragă în siguranță din Herson, ceea ce sugerează că comandantul lor, generalul Surovikin, a „pus stăpânire” pe forțele sale după o serie de eșecuri devastatoare, au declarat oficialii occidentali. Aceștia au adăugat că generalul a întărit pozițiile rusești de pe malul estic al Niprului cu apărări și tranșee cu „dinți de crocodil”.

În sumbrul centru de detenție din Herson, cuvintele imnului național rusesc erau scrise pe pereții albi. Agenții le-au spus lui Vitalii și celor șapte colegi de celulă să le învețe pe de rost.

„Ne băteau dacă nu le repetam corect”, a spus Vitalii, în timp ce ne arăta centrul de detenție umed. În unele încăperi, scaunele erau prinse de podea, cu cătușe improvizate încă atașate de cadrele lor.

Dmitro, un fost deținut, stătea plângând într-o altă celulă. „Animalele”, a strigat el, în timp ce se legăna înainte și înapoi în întuneric. El a spus că a fost adus acolo de mai multe ori, inclusiv pentru că a încălcat starea de asediu.

„M-au ars”, a spus el, trăgându-și în sus bluza pentru a dezvălui pielea cicatrizată de pe umăr.

Localnicii au declarat că centrul de detenție era condus de militari ruși și de trupe susținute de Kremlin din estul Ucrainei. Atât Vitalii, cât și Dmitro au declarat că au vrut ca lumea să știe ce s-a întâmplat în centrul de detenție.

Militarii ucraineni care patrulau acum în clădire au aruncat un portret al președintelui Putin pe care rușii îl agățaseră în perete. Un garaj gol conținea grămezi de mașini de spălat despre care se spune că rușii plănuiau să le trimită acasă înainte ca Herson să fie eliberat vineri.

Soarta unor prizonieri este necunoscută. Iulia a declarat că își căută vărul, care fusese reținut cu câteva săptămâni în urmă. „Mi s-a spus că au mutat unii prizonieri”, a spus ea. „Dar nu știu unde”.

În timpul unei vizite la Herson, ieri, președintele Zelenski a promis că va aduce în fața justiției forțele rusești responsabile de crimele de război din oraș. Printre grozăviile pe care armata invadatoare a lui Putin le-a provocat Ucrainei se numără deportarea forțată a zeci de mii de copii în Rusia.

Dintre aceștia, Kievul a identificat 10.764 de copii ucraineni separați de familiile lor care se află acum în Rusia sau în teritoriile ocupate, potrivit Oksanei Filipișina, expert în drepturile omului.

Kremlinul și-a modificat legile pentru a facilita adoptarea de către părinții ruși a copiilor ucraineni, mulți dintre aceștia rămânând orfani din cauza aceluiași guvern care acum le va oferi o educație rusă „patriotică”, eliminând referințele la independența și istoria patriei lor.

Volodomir Sagaidak, șeful unei case de copii din Herson, era hotărât să nu permită ca acest lucru să se întâmple celor 52 de copii pe care îi are în grijă. Când a început războiul, el și câțiva membri ai personalului s-au mutat permanent în casă pentru a-și proteja copiii, care au vârste cuprinse între 3 și 17 ani.

Aceștia au rezistat la două luni de bombardamente în timp ce forțele rusești atacau pozițiile ucrainene din afara orașului. Când au avut ocazia, au mutat copiii din casă în case private pentru a-i feri din ghearele forțelor rusești.

„După ce i-am scos afară, agenții FSB au venit la casa de copii pentru a încerca să mă determine să le spun unde sunt copiii”, a declarat Sagaidak. „M-au amenințat pe mine și pe familia mea”.

El a refuzat să dezvăluie unde se află aceștia, deoarece se temea că vor fi trimiși în Rusia, pentru a fi folosiți ca monedă de schimb pentru soldații ruși care fuseseră luați prizonieri.

„Sau vor fi trimiși în școli rusești și vor fi învățați să urască Ucraina”, a spus el. „În viitor, s-ar fi putut întoarce în țara noastră cu arme rusești în mâini”.

Copiii au acum un moral bun și, ca toți ucrainenii, sunt sfidători. „Putin este un bătrân care stă pe tron de prea mult timp”, spune Katia, în vârstă de 14 ani. „A vrut pământul nostru, dar nu îl va avea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. popor de sadici