G4Media.ro

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate…

Sursa foto: Ihor THACHEV / AFP

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, relatează publicaţia Financial Times, citată de Agerpres.

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 – adică înaintea extinderii Alianţei către Est – şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

Această temă a fost acum readusă în atenţie de preşedintele francez Emmanuel Macron. Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

”Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm – aşa cum a spus mereu preşedintele Putin – este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia”, a explicat Macron, potrivit Reuters.

”Această temă va face parte din temele asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor”, a sugerat mai departe preşedintele francez.

Dar propunerea sa a fost primită la Kiev cu critici puternice. ”Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş ?”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ”În loc de Nuremberg – să semnăm un acord şi să ne strângem mâna ?”, a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ”Lumea civilizată are nevoie de ”garanţii de securitate” în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin”, a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter.

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat şi ei în dezacord cu sugestia lui Macron. ”Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă”, consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de Financial Times.

La rândul său, fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevicius a susţinut tot pe Twitter că în prezent ”Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii”, iar ”dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată”.

În timp ce războiul din Ucraina intră în a zecea lună negocierile ruso-ucrainene sunt în continuare blocate, conform tuturor părţilor. SUA şi ceilalţi aliaţi ai Ucrainei afirmă că preşedintele Zelenski este cel căruia îi revine decizia asupra termenilor în care ar fi dispus să negocieze cu Moscova, care însă consideră că Washingtonul i-a impus Kievului retragerea de la masa negocierilor în speranţa că ajutorul militar occidental va permite Ucrainei să încheie conflictul prin înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă. Deocamdată, Zelenski condiţionează orice noi discuţii cu Rusia de retragerea trupelor acesteia din Ucraina şi nici preşedintele american Joe Biden nu se arată deschis unor discuţii cu Putin, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Au formulat in mod diplomatic ca „au respins” propunerea francezului neinspirat. De fapt l-au injurat si de mama care l-a adus pe lume atat de prost dar diplomatia trebuie respectata.

  2. Nu are ce sa respinga, deoarece nu este absolut nici o propunere. Ceea ce a declarat, intre altele (siguranta centralelor atomice) a fost: „trebuie sa ne gandim (in Alianta Nord Atlanitica) cum sa oferim garantii Rusiei, dpv al extinderii spre Est”.
    Ucraina nu este in Alianta, asa ca nimeni nu i-a facut nici o propunere.

    Celelalte state din Alianta, isi vor exprima parerea, in cadrul unor discutii, care vor avea loc in viitor. Ceva perfect normal, asa functioneaza orice alianta democratica.

  3. Macron este un conducator slab, poate mai slab de Lukașenko. Este posibil sa ii pocneasca inima daca aude de o racheta nu
    K lansata.

  4. De aproape un an de zile, Rusia ne amenință cu arme nucleare, numai gura e de ruși, patetic.

  5. G4, cel mai simplu, ar fi fost sa publicati interviul. Deoarece nu a existat si NU exista vreo propunere. Explica ajutorul oferit Ucrainei in continuare.
    Explica ptr partea ucrainiana, garantia teritoriala.
    Explica viitoarele convorbiri cu AIEA si Putin, despre centralele nucleare
    Explica modul cum vom apara noile state din Alianta cele ex comuniste) in acelasi timp cu a oferi garantii Rusiei, in ceea ce ea a sustinut din 1a zi (extinderea in apropierea granitelor ei)

    https://www.tf1.fr/tf1/jt-we/videos/exclusif-emmanuel-macron-repond-a-nos-questions-11718442.html
    * incepand cu minutul 04:42

  6. De fapt a fost o greseala, a vrut sa spuna per total raniti+morti,deci nu e tot un 👿

  7. Morti si raniti la un loc, trollache. Iar rusii au un numar si mai mare combinat.
    Sobolan ai fi tu daca ti-ar fi invadata ograda. Ucrainienii aia au murit cu arma in mana.

  8. Rusia trebuie să ofere garanții de securitate ca sa se încheie războiul! Doar ei sunt atacatori, nu victime!