G4Media.ro

„Ucigașul tăcut”: regiuni întregi ale Pământului vor deveni nelocuibile în următoarele decenii,…

Sursa foto: Pixabay

„Ucigașul tăcut”: regiuni întregi ale Pământului vor deveni nelocuibile în următoarele decenii, din cauza valurilor de căldură

Regiuni întregi ale lumii vor deveni nelocuibile în următoarele decenii din cauza valurilor de căldură mai frecvente și mai intense provocate de schimbările climatice, au avertizat luni ONU și Crucea Roșie, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Cu mai puțin de o lună înainte de COP27, care va avea loc în noiembrie în Egipt, ONU și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au publicat un raport comun în care solicită populației să se pregătească pentru viitoarele valuri de căldură pentru a evita un număr mare de decese.

Organizațiile subliniază că există limite dincolo de care persoanele expuse la căldură și umiditate extreme nu pot supraviețui și că există, de asemenea, limite dincolo de care societățile nu se pot adapta.

„Pe traiectoriile actuale, valurile de căldură ar putea atinge și depăși aceste limite fiziologice și sociale în următoarele decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud și Asia de Sud-Vest”, potrivit sursei citate.

O astfel de situație va duce la „suferințe și pierderi de vieți omenești pe scară largă, mișcări de populație și creșterea inegalităților”, avertizează cele două organizații.

Potrivit raportului, aproape peste tot unde sunt disponibile statistici fiabile, valurile de căldură reprezintă cel mai mortal pericol meteorologic.

Valurile de căldură ucid deja mii de oameni în fiecare an și vor deveni din ce în ce mai mortale pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, afirmă, în acest raport, Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, și Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.

Valurile de căldură sunt responsabile pentru unele dintre cele mai mortale dezastre înregistrate vreodată. Raportul amintește numărul mare de victime ale valului de căldură din 2003 în Europa, care a ucis peste 70.000 de persoane, iar valul de căldură din Rusia din 2010 a ucis peste 55.000 de persoane.

Potrivit raportului, experții prevăd rate foarte ridicate de decese cauzate de căldura extremă, „comparabile ca amploare cu toate tipurile de cancer până la sfârșitul secolului”.

„Ucigașul tăcut” 

În acest an, regiuni sau țări întregi din Africa de Nord, Australia, Europa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu s-au sufocat din cauza temperaturilor record, la fel ca și China și vestul Statelor Unite.

Raportul avertizează că temperaturile extreme reprezintă un „ucigaș tăcut” iar efectele se vor accentua, reprezentând provocări enorme pentru dezvoltarea durabilă și creând în același timp noi nevoi umanitare.

„Sistemul umanitar nu are capacitatea de a face față singur unei crize de o asemenea amploare. Suntem deja subfinanțați și lipsiți de resurse pentru a răspunde unora dintre cele mai grave crize umanitare din acest an”, a declarat Griffiths în cadrul unei conferințe de presă.

Organizațiile solicită investiții urgente, substanțiale și durabile pentru a atenua impactul schimbărilor climatice și pentru a sprijini adaptarea pe termen lung a celor mai vulnerabile populații.

Potrivit unui studiu citat în raport, numărul persoanelor sărace care trăiesc în condiții de căldură extremă în zonele urbane va crește cu 700% până în 2050. Cele mai mari creșteri sunt așteptate în Africa de Vest și în Asia de Sud-Est.

„Criza climatică intensifică urgențele umanitare din întreaga lume. Pentru a evita efectele sale cele mai devastatoare, trebuie să investim în egală măsură în adaptare și atenuare, în special în țările cele mai expuse la risc”, a declarat Chapagain.

ONU și Crucea Roșie subliniază că este la fel de important să recunoaștem că adaptarea la căldura extremă are limitele sale.

Unele dintre măsurile luate, cum ar fi creșterea consumului de aer condiționat, care consumă multă energie, sunt costisitoare, nesustenabile din punct de vedere ecologic și contribuie ele însele la schimbările climatice.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă schimbările climatice nu vor fi reduse „în mod agresiv”, lumea se va confrunta cu „niveluri de căldură extremă de neimaginat până acum”, avertizează cele două organizații.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Omenirea nu merită să supraviețuiască, nu o duce capul să renunțe la BMW-ul care face „vrum vrum”.

  2. LOL, la fel or fi zis si cei de acum cateva zeci de mii de ani din Sahara?
    Stire alarmista, cei 150 de ani de masuratori meteo nu pot da o imagine asupra climei, parca acum 40 de ani incepea o era glaciara, acum trebuia sa fim sub zapada.

    • Nu ești în stare să înțelegi ce citești. Dacă citești.

      Ani în urmă eram surprinși de 38 de grade în august, acum nici nu mai clipim la 43 de grade.

    • radule, daca nu te duce capu’ nu-l mai chinui ma ca poate-ti pica urechile

    • Nu, deloc, acum 40 de ani nu trebuia să înceapă o nouă eră glaciară, cred că nu prea știi ce vorbești.
      Valurile de căldură deja omoară oameni mai mult decât în deceniile trecute, deci… „LOL” ?

  3. Alt Radu stie el. A fost dinozaur pe vremuri si acum e trol conspirationist. Cica e cald de la soare nu de la zapada. A citit el intr-o carte.

  4. Clar asa e…pff ce o sa ne facem..
    Vrajeli ieftine pentru naivi.

  5. Schimbări climaterice au fost de când lumea și pământul….chiar înainte de apariția omului. Oare Marea Sarmatică care era pe teritoriul țării noastre cum a secat? Că BMW ,poluări industriale nu erau…

    • ba ton.tule, cand exista Marea Sarmatica, Insulele Britanice erau lipite fizic de Europa continentala … schimbari climatice au existat de cand lumea da, dar ele se intampla intr-un ritm foarte incet, pe cand noi observam schimbari climatice in fiecare deceniu care trece, daca nu mai des. E vorba de repeziciunea cu care se succed aceste schimbari, dar ce sa zici si tu acum, daca ti-a zis vara-ta ca e vrajeala, o-ai crezut!

    • Dezastru e școala românească…