G4Media.ro

TurkStream – o scurtătură către război și un curent de dezinformare (Analiză…

Photo 189367696 © Deyana Robova | Dreamstime.com

TurkStream – o scurtătură către război și un curent de dezinformare (Analiză proiect Science+)

O analiză privind cele mai recente documente care au apărut în spațiul public privind gazoductul Turkstream și narativele care au însoțit promovarea acestuia sunt detaliate în newsletterul proiectului Science+, o inițiativă a organizației Free Press for Eastern Europe, susținută de Free Press Unlimited din UK.

Analiza integrală:

„O SCURTĂTURĂ CĂTRE RĂZBOI. La începutul lunii martie, o comunitate online formată din experți bulgari în securitate cibernetică și activiști anti-dezinformare a ajuns pe prima pagină a ziarelor, după ce a descoperit documente ale unor politicieni ruși legate de unul dintre cele mai importante și controversate gazoducte din regiune – TurkStream. Printre acestea, „the Bulgarian Elves”  au găsit harta proiectului, care lipsea, pe care atât oficialii locali, cât și cei străini au căutat-o în ultimii ani. TurkStream, lansat în 2020, transportă gazul rusesc prin Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria, permițând Rusiei să ocolească rutele din Ucraina. Gazoductul îi costă pe contribuabilii bulgari 1,5 miliarde de euro, însă mai important – construcția acestuia, potrivit surselor citate, a deschis calea unui potențial conflict militar cu Kievul.

UN CURENT DE DEZINFORMARE. TurkStream nu numai că a promovat interesele rusești în Bulgaria și în țările vecine, acest proiect s-a făcut și fără ca autoritățile bulgare să efectueze o analiză reală a beneficiilor economice pentru țară în urma implementării proiectului, informează Capital.bg. De asemenea, de câțiva ani, diverse instituții media și persoane publice au susținut această idee, amplificând mesajele pro-Kremlin. Acest model ilustrează felul în care epopeea TurkStream se încadrează în campania de dezinformare a Rusiei din Europa Centrală și de Est. „Partea rusă utilizează cu abilitate mecanisme false, înșelătoare și ingineria socială”, a declarat the Bulgarian Elves, cu care a discutat Narrative Break. Petkov a accentuat faptul că corespondența electronică care a fost dezvăluită detaliază teme specifice legate de energie, pe care Kremlinul urmărea să le promoveze în Bulgaria, printre care:

  • Bulgaria nu are nicio șansă fără gazul rusesc;
  • Nu ne putem baza pe tranzitul gazelor prin Ucraina, ceea ce face ca Ucraina să nu fie de încredere;
  • Gazul rusesc este cea mai ieftină opțiune.

Petkov, un programator care în urmă cu doi ani s-a mutat la Kiev ca să devină voluntar în momentul izbucnirii războiului, a subliniat că aceste mesaje au fost răspândite începând de atunci în spațiul public bulgar și au jucat un rol în justificarea TurkStream-ului.

INDUCEREA ÎN EROARE A UNEI NAȚIUNI. „Efectul pe termen lung este că societatea bulgară a fost păcălită că [TurkStream] este un proiect profitabil, foarte necesar pentru bulgari, fără de care, de fapt, nici măcar nu ne putem descurca”, a spus Petkov. „Societatea bulgară a fost chiar indusă în eroare că nu este vorba de TurkStream, așa cum se numește de fapt proiectul în cauză, ci de „Balkan Stream”, adică un proiect care este esențial nu doar pentru Bulgaria, ci pentru întreaga regiune balcanică.” Anterior, fostul prim-ministru bulgar Boyko Borissov a salutat TurkStream, spunând că este o „tiparniță de bani” care ar urma să aducă venituri de peste 350 de milioane de euro pentru cetățenii bulgari. Însă cei care au verificat faptele au arătat că această cifră nu este ancorată în realitate iar un membru al parlamentului a sugerat chiar că proiectul generează pierderi. În plus, conducta și impactul geopolitic al acesteia au fost supuse unei examinări intense. În mai 2022, la câteva luni după invazia rusească, guvernul condus pe atunci de Kiril Petkov, a anunțat o anchetă completă în legătură cu rolul cabinetelor bulgare anterioare, conduse de Borissov, în procesul de construcție și în privința legitimității proiectului. În urma descoperirilor recente, the Bulgarian Elves au lansat un site special dedicat proiectului, care prezintă cronologia evenimentelor.

DIVIZIA PENTRU ENERGIE. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a pus în evidență modul în care marile probleme energetice pot fi exploatate pentru a manipula opinia publică și a răspândi frica. În timp ce Kremlinul a vrut să-i convingă pe bulgari că trebuie să depindă de gazul rusesc, o altă campanie relevantă urmărește să erodeze sprijinul pentru energia verde și pentru Uniunea Europeană. O nouă investigație a partenerilor noștri Factcheck.bg, susținută de Science+ a descoperit sute de publicări pe rețelele de socializare printr-o rețea de publicații și grupuri care susțin că Bulgaria ar trebui să se bazeze în continuare pe exploatarea cărbunelui, deoarece trecerea la tehnologiile ecologice îi va distruge sectorul energetic. Una dintre aceste publicații amplifică conținutul grupului Telegram ZaPravda, care distribuie în mod activ propaganda rusă și chiar vinde obiecte cu simbolul rusesc al războiului împotriva Ucrainei „Z”, notează investigația. Asta demonstrează o legătură puternică între declarațiile înșelătoare despre tranziția la tehnologiile ecologice și interesele Rusiei în Europa de Est, deoarece majoritatea acestor declarații atacă direct politicile europene. Totuși, Petkov crede că, pentru prima dată, mesajele rusești ar fi pierdut teren în regiune datorită eforturilor depuse de către cei care verifică faptele și datorită inițiativelor de combatere a dezinformării. „Mulți dintre cei care răspândesc minciuni și invenții se simt acum stânjeniți să le împărtășească. Cred că ne îndreptăm în direcția bună. În ultimele luni, s-a observat o scădere semnificativă a propagandei rusești, în principal datorită faptului că multe dintre surse au fost demascate”, a spus el. ”

Buletinul informativ despre tendințele în dezinformarea medicală în Europa centrală și de est, realizat de MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA, Prezentat de SCIENCE+ și Free Press for Eastern Europe

Foto: Deyana Robova | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează