G4Media.ro

Turismul grecesc se confruntă cu un nou val de anulări ale rezervărilor:…

sursa foto: Wikipedia

Turismul grecesc se confruntă cu un nou val de anulări ale rezervărilor: După adoptarea măsurii cu privire la efectuarea unui test negativ cu 72 de ore înainte, rezervările au scăzut cu 50%

Turismul Greciei continuă să „navigheze” în „ape furtunoase”, după noile măsuri luate ca urmare a creșterii numărului de infectări cu coronavirus în țară, care au provocat un nou val de anulări ale sejururilor rezervate, cel puțin pentru regiunea Greciei de Nord.

Potrivit agenților turistici, numărul de rezervări rămâne până în prezent scăzut. Mulți spun că, spre deosebire de alți ani, cea mai mare parte a rezervărilor este atrasă de destinațiile din Grecia continentală, în timp ce insulele înregistrează un minim istoric al rezervărilor, din cauza faptului că deplasarea spre insule necesită transport în comun, iar transportul în comun amplifică ezitarea călătorilor atât interni, cât și străini.

Noile măsuri impuse pentru accesul în Grecia sunt un impediment în calea rezervărilor

De fapt, situația pare să se deterioreze după decizia guvernului grec de a impune obligativitatea prezentării unui test la vama Promachonas, decizie ce a fost luată din cauza creșterii cazurilor depistate prin testele aleatorii efectuate la graniţă.

Trebuie menționat că până la sfârșitul lunii iulie, intrarea în Grecia pe la Promachonas este permisă numai celor care au efectuat un test pentru coronavirus cu 72 de ore înainte de sosire, iar rezultatul este negativ. Testul trebuie să fi fost realizat de laboratoare de referință din țara de origine sau de tranzit sau de laboratoare publice sau private din țara respectivă, care au fost certificate de autoritatea națională competentă a țării. În plus, trebuie să  prezinte la frontieră un certificat de diagnostic în limba engleză, care să includă numele lor și pașaportul sau codul numeric personal.

Pe de o parte, noile măsuri pentru intrarea în țară și, pe de altă parte, recrudescenţa recentă a pandemiei în Balcani au descurajat rezervările, şi aşa puţine, care veneau din regiunea balcanică. Președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor, Grigoris Tassios, subliniază pentru insider.gr, că după revizuirea măsurilor de intrare în Grecia, a fost înregistrat un nou val de anulări ale călătoriilor planificate în Grecia de Nord.

„După adoptarea măsurii cu privire la efectuarea unui test negativ cu 72 de ore înainte, rezervările au scăzut cu 50%. Gândiţi-vă că şi aşa nordul Greciei avea un grad mediu de ocupare de aproximativ 40% pentru luna curentă și că într-o singură seară anulările masive au scăzut gradul de ocupare la 20% „, spune Tassios. „Acest lucru s-a întâmplat din două motive. Pe de o parte, pentru că unii călători nu au avut timp să facă testul, iar alţii nu au putut, deoarece testele disponibile în România și Bulgaria, de exemplu, sunt puține, iar pe de altă parte, deoarece testele sunt scumpe, între 70 şi 100 de euro”, adaugă președintele Asociației Panelenice a Hotelierilor. Potrivit acestuia, „iulie s-a pierdut deja după această decizie, iar speranțele sunt acum concentrate pe august”.

Faptul că acesta este un sezon cum nu s-a mai pomenit este confirmat şi de intenţia unor hotelieri de a subvenționa testele potențialilor clienți. După cum explică Grigoris Tassios, într-o încercare de a sprijini cererea, hotelierii au adoptat inițiativa „bonus covid”, finanțând o parte din costurile testului pentru acei călători care își rezervă cazarea pentru cel puțin șapte zile. „Acest lucru înseamnă, în fapt, că din cele șapte zile de cazare hotelurile de trei și patru stele oferă una gratuit”.

Deși această mișcare încarcă și mai mult costurile unităților hoteliere, care trăiesc deja unul dintre cei mai răi ani din istoria lor, ea a este considerată necesară pentru oprirea valului de anulări pentru luna august. „Este vorba de o inițiativă privată. „Din nou ne-am pus în cârcă ceva care conţine propria doză de inadecvare, în sensul că nu se poate cere vizitatorului să facă un test cu câteva ore înainte de a veni în țară”, spune el.

Multe hoteluri se vor închide la sfârșitul lunii august

Starea de spirit negativă a hotelierilor pentru acest an este reflectată şi de faptul că mulți se gândesc să își închidă unitățile și să încheie sezonul la sfârșitul lunii august.

După cum explică Tassios, acest raţionament este logic, deoarece preţurile din septembrie și octombrie nu au sustenabilitate decât dacă există un grad de ocupare a hotelului de 60% -70%, spre deosebire de iulie, august, când un hotel rezistă și cu un grad de ocupare de 40% – 50%.

Doar 50% din hotelurile Greciei sunt deschise

Potrivit lui Grigoris Tassios, din totalul de 10.000 de unități hoteliere ale Greciei, 7.000 au primit până în prezent un certificat de aplicare a protocoalelor de sănătate, ceea ce înseamnă că aproximativ 70% din hoteluri ar fi pregătite de funcţionare. Cu toate acestea, în realitate, unitățile deschise sunt în număr de aproximativ 5.000, adică 50% din capacitatea de cazare a țării.

Stare de fapt este confirmată şi de recentul raport al GBR Consulting care a fost realizat în numele Asociației  Hotelierilor din Attica și Argosaronikos și al Asociației Hotelierilor din Salonic. Potrivit acestui raport, în luna iunie, când au fost ridicate restricțiile și hotelurile cu funcţionare pe toată durata anului au putut fi redeschise, doar 21% din capacitatea de cazare disponibilă din Attica și 42% din Salonic a fost redeschisă.

Să amintim şi că potrivit cercetărilor menționate mai sus, numai pierderile înregistrate de hotelurile din Attica și Salonic în timpul lockdown-ului au fost estimate la 350 de milioane de euro pentru primul semestru al anului 2020.

Sursa: Insider (preluare via Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu stiu ce urmăriți, nu există zi fără plânsete despre Grecia si excursionistii români de pandemie.
    Despre calvarul întârzierii rezultatului testelor COVID ptr oamenii cu probleme de sănătate reală, niciun cuvânt.
    Operații amânate, oameni ținuți aiurea in plus in spital, astea sunt problemele reale ale României.
    Unde, in puii mei, să facă teste dacă nu sunt aparate si nu exista personal? Guvernanții sărbătoreau de zor acum o lună „succcesul” , fără să le mai pese de asigurarea logisticii.
    Deștepții, ptr un vot in plus, i-au lăsat pe excursionisti să sufoce toate centrele. Și încă n-a inceput Firoaica cea „patrioata”minunatul său program de testare gratuită. :((((

    • Corect .
      Testarea „gratuita” este de fapt achitata de toti bucurestenii
      Sunt testati gratis de dna Firea cei care vor sa plece in vacanta in Grecia din banii celor care raman acasa sau pleaca in concediu in Romania
      Nu este corect

  2. Se anuleaza si nu se fac rezervari pentru ca lumea stie: in doua saptamani tops, se inchide granita. prntru romani, cel putin.

  3. Trebuie sa fii incredibil prost sa mai mergi anul asta in Grecia. Te trezești privat de libertate prin vreun hotel aiurea. Si pe banii tai. Grecii culeg ce au semanat. Mai bine stai acasa.

    • Grecii sunt incredibil de proști. Ii Paște falimentul ca acu câțiva ani și de data asta nu ii mai ajuta Xi Jinping

    • Eu sunt de 17 zile la Olimpic Beach și mă simt minunat!Vin aici de 10 ani și o să vin cu aceiași plăcere de fiecare data!Aici nu sa înregistrat nici un caz de Covid19 !Voi sta până la începutul lui Septembrie!

  4. Eu sunt în Grecia de pe 14.07 și pot sa va spun ca în primele 2 zile cât am stat în Salonic nimeni nu purta măști în magazine sau mijloace de transport în comun. Snobism pur al autorităților de aici. La fel e și în Atena. Vor turiști să-și asume riscuri. Tara asta trăiește din turism, sa nu plângă la iarna ca sunt falimentar asa cum au făcut acu câțiva ani ca de data asta nu cred ca ii mai salvează Xi Jinping.

  5. Pe „renumitul” Forum Grecia unii dau sfaturi pentru falsificarea testelor COVID, iar administratorii păstrează comentariile.
    Aici s-a ajuns cu isteria excursionistilor de Grecia.

  6. Vorbind de snobism, o noua latura a lui e vizibila pe FB: acuma cand e periculos a te duce in Grecia, Spania, etc…acuma lumea cauta si risca doar doar mai pune o poza de la Mallorca, un „in your face ca tu n-ai curaj” pe ultima suta. E incredibil de nasol ca nu se zice clar: baieti – nu mai suntem cum am fost! Astia care iti cereau pe o saptamana toate economiile pe pe un an ale unei familii normale – vor trebui sa se readapteze sau sa accepte un nou rol, mult mai putin neimportant in EU.

  7. In ultimul timp relatarile despre Grecia au luat forma unui adevarat jurnal de razboi
    Fiecare turist care a putut ajunge aici descrie situatia dupa propria putere de intelegere prezantand aspecte mai mult sau mai putin apocaliptice:se poarta sau nu masca,unde ,cand si cine o poarta,cat de ostil este intampinat turistul roman de grec,cum se uita grecul la el ;am intalnit postari pe diverse forumuri in care se fac precizari si la substanta si ora la care grecul spala trotuarele
    Astfel o distinsa doamna care se afla in Sithonia in Sarti relateaza ca fix la ora 24 patronul unui Fast Food din vecinatatea vilei unde este cazata spala trotuarul cu clor
    Sa intelegem ca noapte de noapte distinsa doamnă adulmeca in miez de noapte continutul substantei prezenta in mopul cu pricina….
    Eu sunt in Grecia din data de 11 iulie
    Am petrecut o vacanta minunata categoric in conditiile actuale
    Da exista distantare sociala in masura in care fiecare este constient ca aceasta masura trebuie respectata,personalul care serveste atat la terase cat si beach baruri poarta fie masca fie viziere,la fel si cel din supermarket in rest Grecia este aceeasi destinatie minunata din totdeauna
    Categoric turismul grecesc este afectat de masurile impuse de autoritatile de la Atena cu atat mai mult cu cat turistii români reprezinta o sursa importanta de venit
    Am discutat cu patroana pensiunii in care locuiesc si mi-a spus ca toata pensiunea era full booking de catre romani pana la sfarsitul lunii septembrie dar toate rezervarile au fost anulate de cand s-a introdus obligativitatea Certificatului de Testare Covid
    Categoric si eu cred ca in cel mai scurt timp se vor inchide granitele intre noi si greci
    In final maine voi reveni in tara dintr-un concediu la fel de normal si relaxant ca toate de pana acum petrecute in Grecia atat timp cat am inteles sa respect regulile acestor timpuri ,reguli cu care trebuie sa ne obișnuim pt ca s-ar putea sa ne fie alaturi mult timp de acum in colo indiferent de destinatia actuala sau viitoare pt concediu

  8. Eu sunt în Grecia din mai, și voi sta pina in septembrie cel puțin. Apoi voi pleca în Malta și voi sta pina in octombrie.