G4Media.ro

Turcia a lansat producția de gaze naturale în Marea Neagră în doar…

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Turcia a lansat producția de gaze naturale în Marea Neagră în doar 2 ani de la descoperire. România a pierdut deja 10 ani și mai așteaptă cel puțin 5 ani

Turcia a lansat oficial luni exploatarea de gaze naturale din Marea Neagră, la doar doi ani după descoperirea zăcământului, în august 2020. Președintele Erdogan a asistat în direct la conectarea primei conducte la fundul mării din portul Filyos, în provincia Zonguldak, la circa 400 de km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre, potrivit Agerpres.

Turcia, dependentă în mare măsură de importuri de gaze, a început în timp record producția de gaze din Marea Neagră. În schimb, România – într-o situație similară, a întârziat deja exact 10 ani de la descoperirea din 2012 a zăcământului și mai are de așteptat încă cel puțin 5 ani până la începerea producției pe scară largă, potrivit reprezentanților OMV Petrom. Întârzierea a fost provocată de guvernele care, din 2012, au întârziat adoptarea legislației care să le permită investitorilor să înceapă producția.

Zăcământul din Turcia, situat la 170 de km nord de ţărm, a fost descoperit în august 2020 şi a fost prezentat de şeful statului despre „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria Turciei”. El a vorbit atunci despre „rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi”.

„În primul trimestru din 2023, ar urma să avem transferate zece milioane de metri cubi de gaz natural (…) Zăcământul de la Sakarya va atinge, sperăm noi, vârful de producţie în 2026”, a spus luni preşedintele.

„Ne vom continua eforturile până când ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică”, a mai promis Erdogan, în contextul în care Turcia este în continuare extrem de dependentă de importuri pentru a-şi acoperi nevoile de energie, pe care o plăteşte scump, în special de la izbucnirea războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Anul trecut, 45% din gazul consumat în Turcia provenea din Rusia, iar restul, din Iran şi Azerbaidjan. Consumul anual de gaz din Turcia a trecut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la 60 de miliarde în 2021 şi ar urma să ajungă la 62-63 de miliarde în acest an, conform cifrelor oficiale, citate de Agerpres. (sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Pentru că, am fost și suntem neam de slugi.

    • Pentru că Werner și galbejitii lui în frunte cu hotul de popescu sunt niste slugi. Turcii extrag gazul cu exon care a făcut prospecțiuni și în perimetrul României și care au luat un miliard de euro de la noi pentru nimic.Turcii extrag și din gazul nostru

  2. Bravo lor!

  3. Da băi nene dar turcii sunt cu ani lumină în fața noastră.

  4. Tttt….nu-i d’acolo, Turcia n-are un Iulian Iancu ot PSD, da, nu-i numa’ de PSD, ca baiatu are „legaturi” transpartinice, ba chiar…transnationale cu preferinte estice, descurcaret baiatu’ pe spinarea si in dauna Romanicai fraiere! Neica nimeni de Virgil Popescu e ….baiat de mingi, in cazul asta!

  5. Grăbește-te ÎNCET, Românie!
    Dacă se poate, și mai încet.
    Sau – pe oprit!
    Birocrația, baronașii, grupurile, Partidulețele .. tre să trăiască și ei – gazu’ poa’ să aștepte!

  6. Ehe…, dacă Irinuca n-ar fi căutat în Daddy animalul politic care se ia la trântă cu multinaționala și dacă n-ar fi asociat mișcarea prăjinii de extracție cu oful pentru care a oftat atâtea nopți la rând…!

  7. Cand nu ai un PSD si acolitii lui sa faca praf tot, se poate

  8. Turcia nu are slugi rusești infiltrate in servicii sin in partide precum PSD 👍

  9. @adriana, pe lângă Iancu, am avut și pe Ponta, apoi pe Dragnea, care se credea mare patriot, dăduse o lege, nu era pe gustul multinationaleleor, dar prostia maximă a fost ca nu au lăsat Romgaz să investească, 90% din profit mergea la stat, plus neexercitarea acțiunii de aur în OMV, făceau aia ce doreau…ce e la fel de grav e ca nu au corectat legea în 2020, dar cine?…useristii? Aia aveau pe agenda o chestia cu siturile Natura 2000 marine, ceva caluti de mare, a fost nevoie de războiul asta să se trezească politicienii, scopul UE era sa ne oblige la eoliene pe mare, gazul e poluant, dar Germania a trecut rapid pe cărbune.

  10. Da de ce atara graba? Nu este si maine o zi?

  11. Pentru că românilor nu le pasă de țară, ei vor bani nemunciți și atât.

  12. Inclusiv la inflație, Turcia cu peste 70% bate România cu 14.5%. Șobolan rus ce ești.

  13. Cum s-ar putea apara acei decidenti politici,fara a folosi gargara.Ei cica fac treaba,dar rezultatele munci lor le vedem in tabloul datoriei publice,peste 50% din PIB,si al dobanzilor(cele mai mari din UE).Suntem singura tara din UE,care nu îndeplinim nici un criteriu pentru trecerea la moneda €.Iar cel mai greu apasa deficitul bugetar excesiv,din care nu cred ca se mai poate iesi curand.Avem resurse energetice mai mari decat foarte multe tari din UE si avem una din cele mai mari rate ale inflatiei,auzi 14,5%.
    Aceasta intarziere cu extractia gazului metan din Marea Neagra spune totul,cuvintele sunt de prisos.

  14. dupa revolutie rusia a confiscat puterea si a preluat controlul romaniei prin kgb iliescu si partidul lui…🤮🤮🤮🤮au pus mana pe metalurgie …resurse si infrastructura energetica…au furat si au sabotat la greu prin interpusii pesede …🤮🤮🤮🤮🤮

  15. Turcii au un presedinte cu sabia in mana. Sa ne dorim si noi asta? Doamne fereste.

  16. România are politicieni prosti,vânduți și încapabili sa facă ceva pentru țara,fac pentru buzunarele lor. Dacă nu iese șpagă ,mai bine nu facem nimic!

  17. Este mare probabilitatea ca gazul românesc și cel turcesc să facă parte din același zacamant.cel puțin OMV ROMGAZ și SAKARYA.
    Deci e bine că l-am păstrat intact pentru a fii înțepat de turci.

  18. România a avut dictaturi comuniste 44 de ani, care au inversat valorile țării, au făcut răul acceptabil. Încerci să dai în democrație, ești scursură rusească, dar România a suferit sub stăpânii tăi ruși zeci de ani, n-a fost democrație tot timpul, șobolan rus ce ești.

  19. „noi nu ne vindem tara” fix cu dictonul asta am omorat noi proiectul gazelor offshore.
    Noi NU avem niciun fel de tehnologie sau capabilitate de a exploata zacamintele offshore, dar pe de alta parte nici n-am vrut sa concesionam aceste zacamintelor firmelor cu capital strain.
    si uite asa am ajuns sa stam si sa ne uitam la resursele pe care le avem, fara sa facem nimic.
    Asa am ajuns sa facem jocul rusilor, sa lasam Moldova dependenta de gaze rusesti, in loc sa le putem vinde noi gaze din Marea Neagra.
    „noi nu ne vindem tara”. foarte bine, lasati s-o amaneteze PSD-ul (si PBL-ul si AUr si toate partidele FSN-iste si rusofile)

  20. Va pricepeti la toate. Turcia e China regiunii. Nu au productie proprie, decat in anumite sectoare.
    In rest, toti marii producatori (auto, fashion, etc) isi au fabricile acolo de ani buni.
    Voi stiti Turcia doar din Antalia, Istanbul si alte cateva zona turistice. In rest, e saracie crunta si lumea umbla descult prin prafu si stancarie.