G4Media.ro

Turcan: 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor nu se mai…

Turcan: 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor nu se mai practică / Codul, cu mult depăşit de realitatea din piaţă / Ce ocupaţii nu mai sunt practicate şi care sunt cele care ar urma să fie incluse în cod

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică, în timp ce peste 1.800 de meserii actuale nu se regăsesc în cod. ”Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă”, a transmis ministrul, precizând că se lucrează la actualizarea acestuia, relatează News.ro.

”189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi şi alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO) NU se regăsesc în COR, aceasta este una dintre concluziile evaluărilor pe care le-am realizat împreună cu Autoritatea Naţională pentru Calificări”, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Muncii.

Conform Ministerului Muncii, ocupaţii care nu mai sunt practicate şi se elimină sunt: ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor, scuturător, aburitor plută.

Printre ocupaţiile care ar putea fi introduse în COR se numără cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii, expert în securitate cibernetică

Raluca Turcan anunţă că a discutat cu reprezentanţii a 7 mari companii din România şi ai Confederaţiei Patronale ”Concordia”, care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupaţiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.

”Atât în cadrul discuţiei de astăzi, cât şi cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT şi cerinţele de digitalizare şi tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate. Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate ”meseriile viitorului” şi, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupaţii în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piaţa muncii”, a mai transmis Turcan.

Potrivit acesteia, toţi cei care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupaţiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupaţie în COR au la dispoziţie şi adresa de email ocupatii@mmuncii.gov.ro, gestionată de direcţia specializată din Ministerul Muncii.

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. ocupatia de „bugetar” unde intra?

  dar duamna Turcan ce meserie are?

  Duduia asta care este „sefa la munca” cum ar veni, ce a muncit ea in viata ei? Ce meserie are? Ce profesie are? Ce a realizat? A fi bugetar numit in post toata viata ta nu poate fi o meserie in niciun cod al ocupatiilor din lumea civilizata.

 2. Si llista……?

 3. Femeia asta este fenomenală, vb să nu adoarmă
  Alcool Turcano unde este legea interzicerii cumulului pensie cu salariul de la stat???? Te ai lăudat cu ea peste tot dar nu mai apare, unde este ?????? Dar pensiile speciale le mai elimină?????? Ce mizerii….

 4. Stai liniștită, tanti, meseria ta e cea mai veche din lume și o să dispară ultima.

  • Cântăreață la flaut cu gușă are marea ocupație madam Turcan!E maestră școlită la Rusia.

 5. Mare realizare, ce sa mai spunem..

 6. ASA SI ? ACTUALIZEAZA NOMENCLATORUL SI NU NE MAI SPUNE !

 7. Din cand in cand doamna Turcan iese si ne comunica cate o curiozitate din Romania. Ba ca nustiu cate pensii se afla numai in catastife de hartie, ba ca legislatia nu a mai fost armonizata de ceva timp. Probabil e responsabila de trivia din partid. Un alt anunt cu care ne-a incantat e ca Romania s-a alaturat unui consortiu care are grija de muncitorii romani emigrati. Parerea mea e ca a iesit la inaintare ca sa ne dea ceva la ce sa ne uitam pana la al XIV-lea congres, niste fumigene. In curand va iesi sa ne spuna ca vremea se va raci usor pana in 22 septembrie, dupa care se va incalzi treptat la loc, ca apoi din 28 sa ne dea lovitura cea mare si sa se raceasca definitiv. Cum vorbesc oamenii despre vreme cand nu mai stiu ce sa zica.

  Oamenii credeau ca puterea strazii l-a biruit pana la urma pe Dragnea. De fapt ce s-a intamplat e ca sistemul l-a gasit incomod si l-a indepatat ca pe un dinte stricat. Acelasi sistem se ocupa mai departe de el insasi, iar Turcan e o roata cu rol clar determinat in acest sistem.

 8. Oare tuta asta a muncit pe undeva la viata ei, fara a sta cracita sau aplecata si a fi numita in vreo functie, oare nu se intreaba cat este ea de depășită de realitatea zilei de azi????

 9. Vai de mine, crapa de atata prostie. De unde ai aparut madama in fruntea acestei institutii?
  Au mai actualizat si altii nomenclatorul asta ca sa para ca muncesc din greu. La final modificarea nu a fost aplicabila cu anii, fiindca firma lui Ghita – Teamnet nu dezvolta update-urile decat pe bani grei pe care voi , politicienii nu-i produceti ci eventual imprumutati pe carca oamenilor ce muncesc. Probabil modificarile vor fi aplicabile peste vreo 4-5 ani. Pleaca la cratita madama ca si acolo ai uitat cum se fac ouale prajite.