
Turcan: 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor nu se mai practică / Codul, cu mult depăşit de realitatea din piaţă / Ce ocupaţii nu mai sunt practicate şi care sunt cele care ar urma să fie incluse în cod
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, luni, că 189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică, în timp ce peste 1.800 de meserii actuale nu se regăsesc în cod. ”Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă”, a transmis ministrul, precizând că se lucrează la actualizarea acestuia, relatează News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”189 de ocupaţii încă prezente în Codul ocupaţiilor din România (COR) nu se mai practică astăzi şi alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competenţelor, calificărilor şi ocupaţiilor (ESCO) NU se regăsesc în COR, aceasta este una dintre concluziile evaluărilor pe care le-am realizat împreună cu Autoritatea Naţională pentru Calificări”, a scris, luni, pe Facebook, ministrul Muncii.
Conform Ministerului Muncii, ocupaţii care nu mai sunt practicate şi se elimină sunt: ceruitor de piastrine pentru acordeoane, filator corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor, scuturător, aburitor plută.
Printre ocupaţiile care ar putea fi introduse în COR se numără cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii, expert în securitate cibernetică
Raluca Turcan anunţă că a discutat cu reprezentanţii a 7 mari companii din România şi ai Confederaţiei Patronale ”Concordia”, care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupaţiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.
”Atât în cadrul discuţiei de astăzi, cât şi cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupaţiilor este cu mult depăşit de realitatea din piaţă, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT şi cerinţele de digitalizare şi tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate. Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate ”meseriile viitorului” şi, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupaţii în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piaţa muncii”, a mai transmis Turcan.
Potrivit acesteia, toţi cei care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupaţiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupaţie în COR au la dispoziţie şi adresa de email [email protected], gestionată de direcţia specializată din Ministerul Muncii.
sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii