G4Media.ro

VIDEO LIVE TEXT Tudorel Toader și Carmen Dan, audiați în Comisia LIBE…

Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

VIDEO LIVE TEXT Tudorel Toader și Carmen Dan, audiați în Comisia LIBE a Parlamentului European / Eurodeputații din toate grupurile politice critică dur OUG anunțată de Toader pentru contestarea în anulare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, miercuri, în Comisia LIBE a Parlamentului European că președinția română a UE dorește să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și în viitorul Uniunii. „Nu ne vom abate de la principiile generale directoare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept“, a afirmat Toader în fața eurodeputaților. Ulterior, eurodeputații din toate grupurile politice critică dur măsurile luate de puterea de la București în justiție și anunțata OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă în perioada 2014-2018. Europarlamentarii îi cer lui Tudorel Toader să dea asigurări că nu va lua astfel de măsuri.

UPDATE: Cum răspund cei doi miniștri criticilor formulate

Tudorel Toader: Locul României trebuie să fie în inima UE. Credem și noi că da, dar vă asigurăm că în momentul de față UE e în inima românilor, pentru că au văzut și s-au convins de acest spațiu comun de libertate, de siguranță, la care au aderat și privesc cu deplină încredere.

Statul de drept. Dvs. știți faptul că statul de drept se structurează în momente diferite, în etape diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceeași linie, pentru că avem istorii, tradiții diferite. Comun e că statul de drept trebuie să funcționeze în baza tratatelor, că trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene.

Statul de drept trebuie să funcționeze în baza deciziilor Curții Constituționale. Trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenței instanțelor europene.

Lucrez la un Codex penal european. Sunt țări cu standard ridicat, mai ridicat de către România, care sancționează denigrarea țării de către demnitarul care o reprezintă.

OUG – Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. (…) CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituie.

Recomandările Comisiei de la Veneția le respectăm prin raportare la exigențele constituționale.

Carmen Dan: Vreau să vă asigur că suntem pe deplin conștienți că numai eforturile susținute în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV. (…) Suntem preocupați permanent atât pentru îmbunătățirea cadrului normativ cât și a instrumentelor necesare pentru combaterea corupției.

Roberta Metsola (PPE): Corupția e antiteza a ceea ce reprezintă UE, ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardele europene în frig, am văzut și Guvernul cum s-a dezlănțuit asupra celor care protestau pașnic. Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebuie noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă veți abține să mai aduceți modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Veneția?

Josef Wiedenholzer (S&D): În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obțineți progres. Cum vă comportați în legătura cu procedurile față de Ungaria și Polonia?

Helga Stevens (ECR): Acest stat ne îngrijorează cel mai tare din UE, fiind dată situația statului de drept, independența sistemului judiciar. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat și vă cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul recent MCV față de România a fost cel mai critic din toate timpurile. Cum răspundeți?

Sophie In’tveld (ALDE): Îmi exprim și eu îngrijorarea față de corupția din România. Sistemul european va funcționa doar dacă toate statele europene aderează la aceleași standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale. Are de gând Guvernul să țină cuvânt cu cuvânt de recomandările Comisiei de la Veneția?

Judith Sargentini (Verzi): Se conduce prin inițiativa exemplului. Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană. Cum veți aborda la consiliu procedura de articol 7 pentru Polonia și Ungaria?

Monica Macovei (PPE): România merită stat de drept și respectul UE. Și eu, și toți vor să avem o președinție de succes, dar pentru asta trebuie încredere. Cînd prezidati Consiliul JAI, trebuie să aveți încrederea statelor membre.

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:

  • Ne dorim să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul UE
  • Urmează o perioadă cu provocări. Împreună cred, sunt convins că le vom depăși, că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus
  • Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare, orientată spre rezultate
  • Nu ne vom abate de la principiile generale directoare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept
  • Parchetul european – nevoia înființării e atât de evidentă încât nu sunt necesare argumente suplimentare
  • În termenul imediat următor, va fi desemnat procurorul-șef european. Până în 31 martie trebuie să trimitem propunerile pentru procurorii europeni, România operaționalizează procedura internă. Până în noiembrie trebuie operaționalizat acest parchet
  • România va susține cu toată convingerea extinderea competențelor Parchetului European spre terorism într-o primă etapă. Dacă abordăm terorismul, în mod necesar vom aborda și spălarea de bani, și altele, și altele, într-un timp scurt

G4Media.ro a scris în exclusivitate că Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecție fiind în plină desfășurare la nivelul Comisiei Europene (detalii aici)

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sunt audiați, miercuri dimineață, în Comisia LIBE a Parlamentului European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului UE în domeniile justiție și afaceri interne.

Audierea lui Toader are loc la o zi după ce vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen (47 de ani, Finlanda) a comentat pe Twitter anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader referitor la promovarea OUG privind contestaţia în anulare, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept. El a lansat marți o a doua critică la adresa puterii de la București, plasând România alături de Polonia și Ungaria printre țările care pun cele mai mari probleme Uniunii Europene (detalii aici).

 

Foto: Tudorel Toader (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. O să-i bage taica Toader în niște „ievaluări” de o să le sară capacele și la final, dacă vrea, îi va și demite pe toți ăia din comisie. Dacă va ieși cu scandal, doamna Dan va pune pe Cucoș și Sindile să calmeze spiritele.
    Translatorii de la comisie o să aibă astăzi o zi oribilă.

    • Numai vorbe goale de la Toader, tipic românesc, tipic ticălos. „Zicem ceva şi facem cum vrem noi.”

  2. Cred că translatorii pleacă de acolo direct la Spitalu’ 9,sau ce număr o fi având pe acolo, pentru a fi ” ievaluați”…!

  3. se vede ca e un corupt pe mutra lui. devine din ce in ce mai urat. nu ca n-ar fi fost destul. UE PSD!

  4. sa speram ca translatorii vor traduce ce zice minciunel, sa fie aceeasi versiune si in romana si in celelalte limbi

    • oare le-a citit CV-ul la inceput?

    • a cam transpirat soparla de bahlui, credea ca se duce la CCR?

    • Nu cred ca dupa desemnarea procurorului-sef al Parchetului European, daca da Dumnezeu sa fie aleasa Kovesi, iese cumatrul cu obrazul curat – sigur ii mai ies 3 bube!

  5. Dvastatoare întrebările din partea membrilor comisiei pentru șandramaua montată de Toader, Dan și șefii lor de la Bucale!

  6. HAHAHA grapini a inceput cu CV-ul lui miniciunel, chiar ma gandeam cand apare

  7. Toate ticalosiile pe care le face el sustine ca de fapt sunt pentru statul de drept si corectarea erorilor. Ar fi trebuit sa-l intrebe ce intelege el prin statul de drept. Ca ei se refereau la ceva iar Tudorel la altceva.

  8. V-ati abatut dela statul de drept , din momentul inscaunarii pe functie. Nenorociti Tara , lasti hotii si cu banii si cu libertatea.i Faceti un bilant , cat s-afurat in 30 de ani, apoi sa afirmati ca respectati politica statului de drept. Minciuna se plateste crunt , iar lipsa de respect ptr Romania , in acest caz insemna tradare de Tara , fapt ptr. care veti fi judecati… nu sunteti pusi pe vecie in acele scaune

  9. danteo cum e bossule sa iti iei juisare de la toata ieuropa!?!?! 😀

  10. Dar activati, mă, articolul 7 sa ne putem sterge la cur cu el mai repede. A rămas să vă luați de România, că în rest nu vă mai bagă nici dracu în seamă în toată Europa, pe care ați distrus-o. Sunteți istorie toți, europarlamentarele vă vor mătura, nici nu veți ști ce v-a lovit.

    • Pasol na Sibir, troll rusnac mizerabil ! Voi habar n-aveti ce sunt valorile europene, voi stiti numai de tatuci stalin, brejnev, putin.

  11. Tan si Tana.
    Acelasi discurs gaunos si mincinos al lui Putorel!
    De unde plm apar astfel de specimene in Romania?
    Cum de reusesc sa ajunga intr-un guvern?
    Suntem un popor de slugi?
    Doar pupatul sefului in cur te propulseaza in sfera guvernamentala?

  12. SINISTRUL JUSTITIEI SE FACE CA ASCULTA DAR II INTRA PE O URECHE SI II IESE PE AMANDOUA.
    EL ARE DE IEXECUTAT SARCINA PARTIDULUI. SA-I ALBEASCA PE INFRACTORII POLITICI SI ACOLITII LOR. SI VA IEXECUTA ASTA CU SUPRA DE MASURA.

  13. Guvernul se preface si in interior si in exterior, iar euro merge netulburat inainte in pas vioi.
    4.75 lei azi.
    BNR nu mai intervine pentru ca are un mare dinte impotriva guvernului si bine face ca nu-l mai ajuta. De ce sa consume inutil din rezerva, daca tot acolo ajungem!
    Cum se poate darama un guvern iresponsabil, incompetent si antinational cand opozitia politica este foarte anemica?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  14. Astazi a fost cea mai brusca devalorizare a leului: de la 4,7142 lei/ Eur, ieri, la 4,7569 azi!
    Mai aveti vreun dubiu despre furtuna perfecta care s-a declansat in Romania?

  15. TOV CATARAMA, SA TRAITI GRADU’…, VOIA ACUM CATEVA LUNI EUURO LA 5 LEI. ACUM SI-O FI REVIZUIT DORINTA ?
    UN 5,5 MERGE ? TRAITI !

    • Glumim, glumim, dar focu-i pe noi! Si-n timp ce tara arde, guvernantii ei se prostitueaza pe la Bruxeless, prin Israel sau te miri pe unde!

  16. „Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată”

    Oare mai exista vreo tara in care Curtea Constitutionala sa execute ordinele sefului de partid?
    O Curte Constitutionala care este de luni de zile ilegal constituita, (impotriva prevederilor Constitutii si a propriilor decizii), dar functioneaza si ca legiuitor si ca instanta de judecata?
    … Care nu se limiteaza la a analiza constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea dar decide daca instantele sunt legal (atentie, nu daca sunt constitutional) constituite?

  17. Cum mint acasa mint si afara. In loc sa execute programul de guvernare legifereaza in draci crezand ca sunt CONSILIUL DE MINISTRI CU HCM eul cand de fapt sunt blocati de art 115 – delegarea legislativa. Am ajuns de rasul curcilor ca GUVERNUL NECONSTITUTIONAL cum zice art 85 alin (2),(3) sa fie in rotativa europeana