G4Media.ro

Tudorel Toader, în fața moțiunii simple a Opoziției: Revenirea la normalitate înseamnă…

Tudorel Toader

Tudorel Toader, în fața moțiunii simple a Opoziției: Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai cetățeni ținuți în pușcărie și apoi achitați / Nu ministerul a modificat Codurile penale, ci Parlamentul

Ministru Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți în plenul Camerei Deputaților, în cadrul dezbaterii moțiunii simple care îl vizează, că România trebuie să revină la normalitate, iar asta înseamnă, în opinia sa, că nu trebuie să mai existe persoane trimise în judecată și închise ca apoi să fie achitate.

De asemenea, Toader a reiterat faptul că nu poate fi făcut răspunzător pentru masacrarea Codurilor penale, el nefăcând decât să trimită Parlamentului proiectele de punere în acord a celor două acte normative cu deciziile Curții Constituționale și a directivelor europene.

Principalele afirmații făcute de Tudorel Toader în plenul Camerei Deputaților: 

  • Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetățean, indiferent ce funcție are, care să fie trimis în judecată, să stea în pușcărie și ulterior să fie achitat. Este un act absolut intolerabil în statul de drept. Din păcate, în ultima perioadă vedeți din ce în ce mai multe astfel de cazuri.
  • Revenirea la normalitate înseamnă să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele. Înseamnă și norme juridice clare, previzibile, predictibile. Înseamnă să ne racordăm la standardele europene, să trecem la dosarul electronic, să reducem durata de soluționare a proceselor, să reducem numărul de achitări. Înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la o politică penală preventivă în care un rol important să-l aibă recuperarea prejudiciilor și confiscarea specială sau extinsă. Înseamnă să nu mai moară oameni în penitenciare, să nu ne mai condamne CEDO și să acordăm despăgubiri.
  • Apreciez faptul că autorul moțiunii a citat consistent din spusele mele pe perioada evaluării.
  • Am observat că autorul moțiunii încearcă să facă o evaluare după același model în 20 de puncte, chiar dacă unele dintre ele au fost repetate.
  • Ați făcut referire de cel puțin 3 ori la sistemul sovietic. În moțiune se spune de nota 4. Autorii moțiunii n-au spus și care a fost sistemul de referință. În sistemul sovietic grila de notare era de la 1 la 5. Mai este un principiu care spune că cel care te evaluează trebuie să fie cel puțin în grad profesional cu tine și eu știu că domnul deputat știe conținutul și are proprietatea afirmațiilor făcute.
  • Libertatea de exprimare a opiniilor politice îți permite să spui orice, chiar și adevărul.
  • Ați făcut referire la perioada construcției României Mari. Atunci se crea statul unitar, atunci n-aveam legislație nici penală, nici civilă, nici procesuală. Cuza l-a trimis pe Boerescu la Paris să traducă Codul penal. Azi ne racordăm la standardele europene.
  • Ați mai spus că niciun politician condamnat definitiv nu a acceptat că a greșit și că se victimizează. Pentru multele erori, pentru multele achitări de oameni nevinovați ați văzut vreun procuror sau vreun judecător care să spună că a greșit că l-a trimis în judecată ani de zile sau că l-a condamnat și că a stat nevinovat ani de zile în pușcărie? Categoric nu.
  • Ați făcut referire la MCV, ați spus că de această situație se face vinovat și ministrul justiției. În momentul în care am preluat ministerul tot am îndeplinit acele recomandări încât din 3 au rămas doar 12.
  • Ați făcut referire la raportul de revocare al procurorului șef DNA, dar n-ați făcut referire la cele 3 conflicte juridice de natură constituțională, nu ați făcut referire la art. 132 din Constituție și nici la decizia CCR.
  • Ați întrebat dacă e moral ceea ce e legal. Vreau să vă spun și nu poate fi contestat faptul că există o prezumție generală în sensul că orice normă juridică absoarbe în ea o normă morală, dar nu orice normă morală conține o normă juridică.
  • Ați făcut referire la înființarea secției speciale de anchetare a magistraților. În cel puțin 2 rânduri CCR a spus că norma e constituțională, că nu încalcă independența, ci că este o garanțieia independenței judecătorilor.
  • Ați spus că am lăsat la comisia specială proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției, dar ați întrebat de ce nu am sesizat Comisia de la Veneția. Cred că vă aduceți aminte principiul că Guvernul nu se poate substitui legiuitorului câtă vreme procedura e în curs.
  • Ați întrebat ce le-am spus colegilor de la Comisia de la Veneția. Când Comisia a fost în România, a invitat un reprezentant al legiuitorului pentru că, în caz contrar, ar fi însemnat ca eu să mă pronunț în dublă calitate.
  • Ați întrebat care a fost necesitatea ordonanței de urgență. Dacă nu ar fi intrat în vigoare la acea dată ar fi intrat în vigoare legea care dă posibilitatea pensionării anticipate și s-ar fi întâmplat ceea ce a spus președintele și Comisia de la Veneția: deficit de personal. Dacă Comisia va fi solicitată, va da un aviz referitor la OUG.
  • Ați spus că abia după 5 zile am intervenit și am clarificat neretroactivitatea ordonanței. Eu personal nici nu mi-am pus întrebarea sau nu am considerat necesar să răspund despre neretroactivitate pentru că este o lege civilă. Toată lumea știe, care știe, că legea civilă nu retroactivează, ci are efecte numai pentru viitor. Eu nu am considerat necesar să spun celor care aplică legea: vedeți că e lege civilă, nu penală, pentru că nu are nimic penal în ea ordonanța respectivă.
  • Ați întrebat în moțiune dacă legea de procedură penală are caracter retroactiv și s-a spus foarte ritos că n-are. Legea de procedură penală are caracter retroactiv în situațiile în care nu e de procedură penală pură.
  • Una dintre critici se referea la faptul că s-a consacrat posibilitatea procurorului superior de a invalida soluția procurorului inferior pe motive de netemeinicie. Este un exemplu de cum Comisia de la Veneția primește informații incomplete. Această soluție este din 1968, a trecut și prin modificările din 1996 și prin legea din 2014. Comisiei i s-a spus iată ce se poate întâmpla, dar acuzația nu are corespondent în realitate, nu este un element de noutate.
  • Ați întrebat care este motivul soluției de amânare a detașărilor. Soluția e simplă și de interes național: preluăm președinția UE de la 1 ianuarie, avem dosarele în lucru pe care le preluăm de la Austria, cei care sunt detașați acolo sunt toți magistrați detașați și ar fi trebuit să vină înapoi. E dificil să iei un dosar din mers cu o lună sau cu două înainte.
  • Cu GRECO a fost o discuție destul de elaborată, poate uneori cu accente. Recomandările sunt standarde spre care statele trebuie să se îndrepte în opera de legiferare.
  • Faimosul Institut Român de Criminologie unde este? La Ministerul Justiției, unde a fost și până în 1996 când a fost desființat. Deja au teme în lucru în vederea armonizării legislației naționale cu legislația europeană.
  • Vine o vreme a evaluării. Dar nu este un moment al evaluării. Dacă ați fi citat corect vedeați că am spus că formarea este continuă și evaluarea trebuie să fie continuă.
  • Noul Cod penal / procedură penală: cu riscul de a deranja vă reamintesc că de la Minister au plecat proiectele de lege de modificare a Codurilor strict în acord cu deciziile CCR, cu directiva privind confiscarea extinsă și cu cea privind prezumția de nevinovăție. Nu mă întrebați pe mine despre ceea ce nu ține de Ministerul Justiției.
  • Am declanșat procedura de revocare a procurorului general pentru motivele pe care le-am prezentat. Există un mecanism decizional, ai o propunere, ai un aviz al CSM, ai o decizie a președintelui. Există o dezbatere publică dacă raportul și propunerea și chiar decretul poate fi atacat în contencios. Există o decizie a CCR care arată cele 6 motive pentru a nu fi emis un act de nelegalitate care poate fi verificat în contencios administrativ.
  • Gândiți-vă la cel pe care-I vedeați pe Știrbei Vodă (sediul DNA – n. red.) puși în lumina reflectoarelor și care au stat ani de zile în pușcărie și li s-a spus că fapta nu există. Noi spunem independența justiției, puteți face acțiuni în regres, puteți merge la CEDO. Rolul meu este de a dezvolta ceea ce este bun și majoritatea lucrurilor sunt bune în Justiție, dar să nu ne facem că nu vedem ceea ce poate fi îmbunătățit pentru apărarea drepturilor fundamentale.

Moțiunea simplă depusă de Opoziție și intitulată ”Ministrul Justiției, un ministru de nota 4” urmează să fie votată miercuri în plenul Camerei Deputaților (vezi textul integral al moțiunii).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Un om normal s ar fi abtinut de la declaratii tampite macar azi…
    Un psiihopat nu….

    • Exact, Tudorel e psihopat, nu are constiinta si calca pe oricine in picioare ca sa-si realizeze el scopurile.

    • Hei Bubosule Tu dorel Slugarel…parca trebuia sa publici azi un document despre procurorul general Lazar…
      Poate o sa-l ” fabrici ” la noapte ca sigur nu exista la dosar. Vezi sa nu-l colorezi cu carioca cum a facut un dobitoc ce a falsificat bani ( citisem o stire acum vreo 2 luni si m-am spart de ras). Dace exista il publicai demult …doar ca a fost unul din cele 20 de puncte si la fel ca si celelalte nu au nici o corespondenta in realitatea !!!
      Hai sa-ti dau o veste proasta…se zice ca unii din PZD-isti ( la indemnul lui Dracnea) o sa voteze motiunea impotriva ta alaturi de liberalii lui Sica mandolina.

      Multa m#13 ALDE !
      Multa m#13 PZD !
      Multa m#13 si la PNL ca si ei sunt tot un fel de PSD !

  2. Ramai ceea ce esti: un jeg care apara cu orice pret alte jeguri. Cum spuneai: „nimic nou sub soare”!

  3. Revenirea la normalitate o sa ti-o arate cetatenii dupa 2020, cel tarziu, repetent-psihopat ce esti !

  4. Acest Tu Dorel este de o parșivenie totală !
    Unde a văzut el acea țară în care toate sentințele sunt corecte ?
    Cel puțin România se află sub media europeană în privința sentințelor greșite, ori el tocmai lucru ăsta îl ocolește cu mare grijă.
    El vrea să manipuleze neștiutorii și-i incită împotriva Justiției, mai ales împotriva procurorilor, dar oricât de naiv ar fi neștiutorul nu poți să nu-și dea seama că de greșit se greșește oriunde în lume.
    Dar de ce Tu Dorel nu suflă o vorbă despre sentințele judecătorești care i-au făcut scăpați pe hoții națiunii sau locali știuți de toți ?

  5. Mă bucur că d-l Tudorel Toader se preocupa de drepturile inculpaților.
    Eu privesc și cealaltă parte- drepturile victimelor.
    L-aș întreba care e soluția de eficientizare pentru ca procesul colectiv, dezinfectanți diluați sa avanseze. Au trecut 3 ani și nimic. Care sunt soluțiile ministerului, Parlamentului pentru a rezolva asemenea cazuri.
    PSD a depus foarte multe eforturi pe tema legislației care sa clarifice drepturile condamnaților, inculpaților de corupție. I-as întreba dacă aceștia sunt mai importanți fata de victimele de la Colectiv și victimele dezinfectanților diluați?

    • Subscriu. Ai prins doar 2 dintre multele hoții care genereaza victime sau starea de saracie in care se scaldă românii.

  6. Este inadmisibil ca un stat , o putere , un guvern sa mentina intr-o functie de mare referinta si importanta SOCIALA , un ministru al justiitiei care : 1 . Trebuie sa fie cel mai cinstit , un model de obiectivitate ,dar el este IN SLUJBA unui condamnat penal . E TOTAL INADMISIBIL !!!2. Nu este cinstit , pentru ca nu recunoaste ca a influentat aproape TOATE actele de justitie si spune ca …” Eu nu am contribuit cu NIMIC , ci altii le-au facut ” . Denota o LASITATE : era ministru si trebuia sa ia o atitudine publica , la orice greseala 3. Este membru al MCV si MCV scoate in evidenta inadmisibilitatea atator greseli grave in modificare CODURILOR JUSTITIEI . Parca ar fi niste coduri facute de niste REPETENTI ( si chiar sunt facute de acestia !!! si el nu-i vede ???). 4. Schimba legile si reglementarile jusitiei , PE ASCUNS ( le gandeste noaptea si a doua zi cere sa se voteze favorabil !!!. 5. Scimba sefii din Min.Public ca pe cozonaci !!! Aduce mii de motive INVENTATE si LE IMPUNE , in mod imperativ , presedintelui sa le aprobe , IMPERATIV ,SUB AMENINTAREA DESTITUIRII !!!!. Totul pare dintr-un FILM de Orwel : Conducerea IMPUNE LEGEA indiferent ce rasa e conducerea . Ea are doar un rol : SA SE IMPUNA si TOTI trebuie sa ASCULTE . 6. Este coleg , in minister , cu cel care conduce de fapt ECONOMIA tarii :darius valcu – un condamnat si ….NU IL DERANJEAZA !!! ,pe el ministru si prof univ. la Fac. de drept . Nici nu-ti vine sa crezi !!! In ce lume traim ????

  7. HAI SICTIR SINISTRE! TU SI ALA CARE TE-A PUS ACOLO, BALONIMEA SA TERICEANU, CEL MAI NOCIV POLTICIAN, CEL MAI BUN PESEDIST.

  8. DUPA CE NE JUPOIAE PANA LA OS, SI POATE, PRINTR-O MINUNE SUNT CONDAMNATI, O SA-I TII ACASA TUDORELE, SI-O SA BEI CAFEA CU EI, SI-O SA-I VIZITEZI.
    CE MAI FACE SEBI, TUDORELE? L-AI VIZITAT ?

  9. Revenirea la normalitate inseamna hotii la puscarie si recuperarea prejudiciului. Cu orice pret!

  10. CUM ZICI TUDORELE ? NICI GURA NU-TI MIROASE, NICI PICIOARELE NU-TI PUT ?
    TUDORELE TE-AI GANGDIT CA POATE NU SUNT BANI PENTRU SPITALE PENTRU CA O PARTE DIN CE SE ADUNA SE DUC IN RENETELE UNEI CASTE DE PRIVILEGIATI ? PARCA FACI SI TU PARTE DINTR-UNA, NU TUDORELE ?

  11. Da, tuDorele! Normalitatea hoților este sa poata fura fara să fie prinși, fără să dea socoteală! V-ați făcut legile după chipul vostru”normal”.
    Însă, cu cât voi vă reveniți la normal cu furatul, poporul cade și mai mult în anormalitate: nu are drumuri, spitale, scoli, condițiile pe care el le considera normale…
    Normalitatea voastră nu coincide cu normalitatea noastră, a contribuabililor, tuDorele! Asta înseamnă că nu sunteți conducătorii de care avem nevoie, suntem incompatibili și ar trebui sa plecați
    tuDorele, oamenii „anormali” de normalitatea voastră văd din avion că lucrezi zilnic pentru apărarea infractorilor, nu a victimelor
    Ai călcat în picioare recomandările colegilor din Comisia de la Veneția, i-ai mințit si te-au prins. Nu simți nimic în legătură cu asta, că ai devenit un paria printre ei?? Va schimba Dragnea că pe șosete, o sa ajungi sa te repudieze toți de peste tot; împăratul e gol și oamenii și-au dat seama că ești doar un gunoi, cu diplomele tale poți să te ștergi undeva.maingrav e că și copiii tai vor fi priviți la fel că și tine