G4Media.ro

Trupele indiene și chineze se retrag din zona de frontieră disputată, afirmă…

Sursa foto: Pixabay / Jeevan

Trupele indiene și chineze se retrag din zona de frontieră disputată, afirmă New Delhi

Trupele indiene și chineze au început să se retragă din zona de frontieră Gogra-Hotsprings din vestul Himalayei, a anunțat joi guvernul indian, la doi ani după ce ciocnirile de la graniță au tensionat relațiile diplomatice, relatează CNN.

Declarația vine înaintea unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare în Uzbekistan, la care sunt așteptați să participe președintele chinez Xi Jinping și premierul indian Narendra Modi.

India a declarat că dezangajarea are loc într-un mod coordonat și planificat și este menită să mențină pacea la frontieră.

„Contactul ochi la ochi a luat sfârșit”, a declarat o sursă din domeniul apărării indiene, referindu-se la ultimul acord, deși ambele țări au încă mii de soldați aliniați de-a lungul graniței, cunoscută sub numele de Linia de control real (LAC).

„Forțele s-au dezangajat. Ele nu au fost dezangajate”.

„Acesta este primul pas spre o LAC mai calmă”, a declarat sursa, refuzând să fie numită, deoarece nu este autorizată să vorbească cu presa.

Ambasada Chinei din New Delhi nu a răspuns imediat la apeluri și la un e-mail.

India și China împart o graniță nedemarcată de 3.800 de kilometri, unde trupele lor au respectat anterior protocoale de lungă durată pentru a evita utilizarea oricăror arme de foc la frontieră.

De ce se ceartă China și India pentru o fâșie neospitalieră din Himalaya?

Au avut loc 16 runde de întâlniri între comandanții militari de rang înalt din ambele țări din iunie 2020, când trupele indiene și chineze s-au ciocnit în zona Galwan din Ladakh.

Cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi au fost uciși în lupte corp la corp, ceea ce a dus la o escaladare bruscă a tensiunilor dintre giganții asiatici.

India a mutat apoi aproximativ 50.000 de soldați de-a lungul zonelor disputate din Ladakh pentru a egala desfășurările chinezești, unele dintre ele la altitudini de peste 4.572 de metri, unde oxigenul rar și temperaturile scăzute din timpul iernii pot pune în pericol viața.

Trupele chineze au demontat zeci de structuri și au mutat vehicule pentru a goli tabere întregi de pe malurile lacului Pangong Tso din Ladakh în februarie 2021, ca parte a unui acord încheiat de ambele țări pentru a-și retrage soldații, dintre care unii au fost desfășurați în imediata apropiere unul de celălalt.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...