G4Media.ro

Tribunalul București a condamnat la trei ani cu suspendare un academician dintr-un…

sursa foto: G4Media

Tribunalul București a condamnat la trei ani cu suspendare un academician dintr-un dosar cu Grivco, companie deținută de Dan Voiculescu. Prejudiciul calculat de procurorii DNA este de 3,75 milioane de euro

Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române la data faptelor, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, el fiind acuzat de DNA că a creat în dauna Academiei Române un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro.

Iniţial, Alexandru Bogdan a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, însă judecătorii de la tribunal i-au schimbat încadrarea în abuz în serviciu şi l-au condamnat cu suspendare.

Pe de altă parte, judecătorii au decis că actul material privind contractul de arendă nr.491 din 21.08.2007 cu SC GRIVCO SA, companie deţinută de familia lui Dan Voiculescu, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu.

În schimb, instanţa a dispus ca Alexandru Bogdan să plătească Fundaţiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentând despăgubiri civile, el având de achitat şi cheltuieli judiciare de 18.000 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Academicianul Alexandru Bogdan a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, fiind acuzat că a produs Academiei un prejudiciu de 3,75 milioane euro, prin încheierea nelegală a unor contracte de arendare şi concesionare a unor terenuri cu diverse firme.

„Inculpatul Alexandru Bogdan, în calitate de preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu, cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale. Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri ce aparţineau instituţiei respective”, susţin procurorii.

Concret, în perioada 2006-2010, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate peste 20 de contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri, asistenţă juridică, consultanţă, prestări servicii, care printre altele conţineau prevederi ce contravin atât Legii arendării nr. 16/1994, cât şi Regulamentului din 10 martie 2006.

În plus, aceste contracte ar fi fost încheiate fără a exista aprobarea Consiliului Director, conţineau clauze nefavorabile Academiei Române, nu aveau prevăzută durata contractului şi nu aveau calculată valoarea arendelor.

„Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafaţă de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009 la suprafaţa de 641,51 hectare, Fundaţia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului (societate comercială) obligaţia de plată. De asemenea, fără a exista aprobarea Consiliului Director, Fundaţia Patrimoniu a fost de acord şi a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arendă, sume care nu au fost recalculate şi regularizate conform prevederilor din Actele adiţionale şi în raport cu arenda datorată”, precizează DNA.

Procurorii apreciază că exercitarea autorităţii de către Alexandru Bogdan s-a făcut cu rea-credinţă şi cu intenţia directă de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat păgubirea Academiei Române. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din „caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale şi lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv şi în concret interesele ale Academiei Române”.

Presa a relatat că, în anul 2006, Fundaţia Patrimoniu a semnat o „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică” cu SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA, companie fondată de Dan Voiculescu.

GRIVCO ar fi luat în arendă aproape 1.500 de hectare de terenuri agricole, iar contractul iniţial a fost prelungit prin cinci acte adiţionale, pe care însă fundaţia nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Romania a generat academicieni de rahat.

  2. Ok si prejudiciul de ce nu se recupereaza?

  3. Justitia romana in actiune: banditii fac un prejudiciu de 3,75 milioane de euro si se recupereaza mai putin de 200.000 de lei! 🙂
    Dati pensii speciale cat mai nesimtite la judecatori!

    • Subscriu.

    • Nu se recupereaza pt ca nu exista prejudiciu
      E doar prostia cea fara de margini a procurorilor dna.
      N ar fi prima data si din pacate nici ultima cand dna ul da gherle rasunatoare
      Cat s a recuperat din cele 70 mil € pe care le a “furat” voiculescu? 0 €. Pt acelasi motiv.
      Dosar politic pt ca antenele nu l pupau in bas pe basescu.

  4. De ce nu cu executare, prejudiciul cine il plateste? Fgm de jodecatori curupti. Prucurori la fel de j0guosi si curupti

    • Cum asa? Nu exista niciun dosar de coruptie cu magistrati anchetat de SIIJ de ani de zile.
      Si nici n-a trimis pe nimeni in judecata SIIJ.

  5. Subscriu.

  6. Justitie de rahat! Pensii speciale pentru golanii astia!

  7. La ce componență a ajuns sa aibă AR, sufocată de colaboratorii Mătușii Varvara, ce sa te mai miri…
    IAP, Dăianu etc. Cimitir de elefanți pentru Băieții cu Ochi albaștri, printre care s-au mai rătăcit si cativa savanți autentici…

    • Academicienii sunt aceiași foști colegi ai savantei de renume mondial Elena Ceaușescu. conduși de penibilul Aurel Pop simpatizant al lui George Simion. Judecătorii lucrează în folosul infractorilor de lux, de aceea sunt speciali

  8. N-ați vândut sediul de la antene și terenul pe alea 70 de milioane cât valora? Ai dă capu’ vostru de nimicuri, corupți vânduți.

  9. Acești mini-Dumnezei (judecători) care nu sunt trași la răspundere pentru nimic in lume, oricât de strâmbă ar fi judecata lor sunt șantajați și corupți total. Așa țară așa judecători.

  10. Se va recupera prejudiciul?

    • Da, ca și cel de la Bancorex, de la prostime, prin taxe și impozite, ca la Caritas, unul câștigă și restul plătesc

  11. Pedepsele cu suspendare ar trebui scoase din Codul Penal, pentru infractiuni ce tin de coruptie.

  12. @margelatu
    Ticalosule ! de ce i-mi folosesti Numele ?

  13. 3.75 milioane euro pentru 3 ani cu suspendare. Adica si-a aranjat viata. Vreau si eu.

  14. si de ce cu suspendare ??? ori e vinovat si face zbîrnă ori nu si să cereți scuze

  15. SE PARE CA varanul ARE MULTE AFACERI CU academicieni…
    WIN – WIN ?