G4Media.ro

Topirea ghețarilor din Antarctica amenință metropole precum New York, Tokyo și Londra

sursa foto: Pixabay/ Siggy Nowak

Topirea ghețarilor din Antarctica amenință metropole precum New York, Tokyo și Londra

Imaginați-vă New York, Tokyo, Londra și Hamburg luptându-se cu o creștere de șase metri a nivelului mării. Înfiorător. Ei bine, conform simulărilor efectuate de Institutul de Cercetări privind Impactul Climatic din Potsdam, Universitatea din Potsdam și Universitatea Columbia din New York şi publicate în reviste Nature, acestea ar fi unele dintre cele mai renumite orașe care vor fi puternic afectate de viitoarea creștere a nivelului mării. Care va avea loc, cu o creștere de 4 grade a temperaturilor medii globale, comparativ cu valorile din era preindustrială.

„Tot ceea ce pierdem acum din Antarctica se pierde pentru totdeauna”. Acestea sunt cuvintele pe care cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Universitatea Potsdam și Universitatea Columbia din New York le-au folosit, într-o notă, pentru a explica concluziile ultimei lor cercetări privind impactul schimbărilor climatice asupra stratului de gheață din Antarctica.

Studiul arată efectele creșterii temperaturilor asupra ghețarilor calotei polare din Antarctica, atât de importantă pentru nivelul mării globale.

„Antarctica” – explică Ricarda Winkelmann, cercetător la Potsdam Institute for Research on Climate Impact (PIK) și la Universitatea din Potsdam, și autor al studiului – ”conține mai mult de jumătate din apa dulce a Pământului, înghețată într-o vastă calotă de gheață cu o grosime de aproape 5 kilometri”.

Pe măsură ce apa și atmosfera oceanului înconjurător se încălzesc din cauza emisiilor umane de gaze cu efect de seră, învelișul alb de la Polul Sud pierde masă și în cele din urmă devine instabil. Datorită vastității sale, contribuţia Antarcticii la creșterea nivelului mării este enormă: deja la o încălzire de 2 grade, topirea și fluxul accelerat de gheață în ocean vor duce în cele din urmă la o creştere a nivelului mării de 2,5 metri. La 4 grade, vor fi 6 metri și jumătate și la 6 grade, aproape 12 metri.

„Simulările noastre” – observă cercetătorul – ”arată că odată topită, gheața nu va reveni la starea inițială, chiar dacă temperaturile ar scădea din nou”.

Situaţia s-ar putea schimba doar dacă temperaturile ar reveni la nivelul din era preindustrială. „Un scenariu foarte puțin probabil”, spun experții.

Pe de altă parte, scenariul cel mai probabil ar pune în pericol supraviețuirea multor orașe importante precum Londra, Mumbai, New York, Shanghai.

Schimbarea pe termen lung nu este rapidă, dar este veşnică, adică ireversibilă, explică cercetătorii. Punctul de neîntoarcere este indicat în model în creșterea de 10 grade a temperaturii, un prag critic care ar corespunde dispariției gheții din Antarctica. Creșterea consecutivă a nivelului mării ar avea consecințe dezastruoase asupra orașelor cele mai apropiate de coastă.

„Calota de gheață polară din Antarctica” – explică Anders Levermann, coautor și cercetător la PIK și la Universitatea Columbia – ”este în esență ultima noastră moștenire dintr-o perioadă anterioară din istoria Pământului. A existat de aproximativ 34 de milioane de ani şi odată topită, nu va reveni la starea inițială”.

Motivele care stau la baza acestei ireversibilități sunt mecanismele autoimpuse în comportamentul calotelor glaciale în condiții de încălzire.

„În Antarctica de Vest” – explică Torsten Albrecht, unul dintre autorii studiului – ”de exemplu, principalul factor al pierderii de gheață este apa caldă a oceanului care duce la o topire mai mare, lucru care face ca ghețari de dimensiunea Floridei să alunece în mare.”

Sursa: La Repubblica / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Eu am facut casa pe deal,asa că!

  2. iarăși? Trebuia să se întâmple de vreo 20 de ani, după cum spunea răposatul Al Gore, Dumnezeu să-l odihnească.

    • Al gore n-a mierlit.cheltuie miliardul făcut pe spatele guguștiucilor care înghit rahatul cu încălzirea globală. Apele trebuiau sa înghită New Yorkul și Miami de prin 1990 dar tot se amâna din cauza vremii nefavorabile. Aa, da și al gore a inventat Internetul după cum se lauda

    • Tocmai cand amaratul de Obama si-a cumparat o casuta pe plaja…

    • Chiar si dupa ce New York este sub apa se vor gasi prosti sa spuna „da, dar n-a fost din cauza topirii ghetarilor”, gasesc ei un pretext, prostii sunt foarte inteligenti.

      Lumea e plina de slugi rusesti care mint ca sa creeze haos in lume, fiindca Rusia nu e in stare de nimic altceva.

    • Puteti sa va dati cu fundul de pamant in continuare negand realitatea, temparatura globala ramane tot la peste un grad peste valorile din anii ’70, si la 1,5 grade peste valorile de la inceputul secolului trecut. Si nu se vede nicio tendinta de incetinire, din contra. Asa ca inca vreo 2-3 grade crestere pana la sfarsitul secolului nu ar fi o mare surpriza. Cresterea de 2,5 metri e deja garantata, orice peste e bonus.

  3. Cand (intr-un mod sau altul) lumea se va convinge ca cercetatorii au dreptate, se vor lua masurile adecvate .
    Nivelul oceanelor nu va creste cu 6m de la o zi la alta ci acest fenomen se va produce in decade de zeci de ani.
    Suficient de mult timp pt ca populatia de pe coastele continentelor sa se retraga in interior si sa populeze noi zone si sa construiasca noi orase.
    Daca chiar se va produce acest fenomen el va fi catastrofal numai pt oameni, nicidecum pt planeta.
    Pamantul isi va vedea in continuare de ciclurile sale de existenta, asa cum o face de miliarde de ani, fie ca e vb de ere glaciare sau de perioade fierbinti si intunecate, de seceta sau potop.

    • Just si corect 🙂
      Olanda e la 7 m sub nivelul marii si vad ca prospera.

    • @Vali, cred ca olandezii se uita cu mirare la astia cuprinsi de panica 🙂

      O mana de mafioti si cativa politiciani corupti au construit Las Vegas in 20 de ani, in mijlocul unui desert.
      Mai mult ca sigur ca statele respective (SUA, Marea Britanie sau Japonia) vor fi capabile sa construiasca nu unul, ci 10 orase ca New Yotk, Londra sau Tokyo, in 50 de ani, daca va fi necesar.
      De chinezi nici nu mai zic pt ca aia fac un cartier intr-o noapte in varf de munte daca e nevoie.
      Restul, aborigeni, indieni, eskimosi si alte neamuri se muta cu cortul in cateva zile daca chiar le-ajunge apa la glezne.

  4. Ia uite, mai avem si stiri bune. Cum pot sa ajut la aceasta incalzeala? Daca nu mai vine tezaurul inapoi de la Londra, macar sa il scufundam sa nu aiba parte nici corsarii de el.

  5. Ce-au facut bun astia cu apocalipsa climatica si apocalipsa covid e ca o multime de oameni s-au apucat sa citeasca ici-colo despre tot soiul de trebi. Consider asta un pas inainte, dar mai sunt multi de facut in legatura cu educatia. Daca vrei sa faci fata schimbarilor, e bine sa incerci sa incropesti o avere si sa ai grija de tine si ai tai. Cu cat ai o avere mai mare, cu atat ai mai multa rezistenta la „schimbarile climatice” si „pericolele iminente” care ne pandesc de peste tot. Fa-ti o cariera, incearca sa devi un membru prosper al societatii si o sa-ti fie bine chiar si daca se incalzeste nitel sau se ridica nivelul apei cu 0,2m/an.

  6. Medicamentele, medicamentele gudursu, azi ai uitat sa le iei.