G4Media.ro

Tinerii români, printre cei mai vulnerabili din Europa în fața traficanților de…

sursa foto: Pexels

Tinerii români, printre cei mai vulnerabili din Europa în fața traficanților de persoane: ”Atenție la promisiuni”/ De ce e important să cunoaștem metodele de racolare

Traficul de persoane, un fenomen în continuă creștere la nivel mondial, iar tinerii români sunt printre cei mai vulnerabili din Europa. Silvia Tabușcă, director al Centrului European pentru Educație și Cercetarea Juridică – ECLER, explică pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, importanța recunoașterii metodelor folosite de traficanți și ale semenlor de pericol, în condițiile în care cetățenii români reprezintă jumătate din victimele traficului de persoane la nivelul Uniunii Europene.

Pericolul, explică experta, constă și în faptul că un mare număr de traficanți sunt de asemenea români, mulți dintre ei fiind, la rândul lor, tineri.

  • „Practic, vedem că grupările de criminalitate organizată, în special cele transnaționale, recrutează tineri și minori pentru a deveni traficanți, pentru a comite fapte penale”.

În acest context, continuă ea, este important pentru tineri să învețe despre pericolele fenomenului, dar și să contribuie la identificarea persoanelor vulnerabile din comunitatea lor.

În ceea ce privește riscurile principale, metodele cele mai des folosite de traficanți sunt promisiunile false, fie în privința relațiilor romantice, fie a locurilor de muncă.

  • „Procedurile de recrutare pe dragoste falsă sau promisiuni false de muncă în străinătate sunt cele mai utilizate metode de recrutate, care nu sunt verificate foarte bine de tineri”.

Această afirmație este susținută de un raport realizat în 2023 de Departamentul de Stat al SUA, conform căruia „România rămâne o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și ale traficului de forță de muncă în Europa”, iar dintre victimele identificate, aproape jumătate sunt copii.

În același timp, cercetările recente arată faptul că, în România, nivelul de informare în privința tacticilor folosite de traficanți este scăzut, iar mulți tineri nu tind să nu ia un calcul riscul reprezentat de acest fenomen. Un studiu publicat în martie, spre exemplu, arată că cel mai mare risc de trafic este reprezentat de escrocheriile financiare online – potrivit studiului, în vreme ce generațiile mai în vârstă nu sunt la fel de bine echipate pentru a recunoaște aceste pericole, tendința tinerilor este de a le ignora.

Studiul a inclus și un sondaj realizat la începutul anului 2023, care a arătat că doar 41% dintre respondenți știau despre așa numita „metodă loverboy” – ademenirea victimelor de către traficanți prin formarea de relații romantice false, cu scopul final de a le exploata.

Principiul de bază pentru recunoașterea acestor proceduri, explică Silvia Tabușcă, este unul simplu: dacă o promisiune sau ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, cel mai probabil nu este.

Deși tinerii români sunt printre cei mai vulnerabili, amenințarea este una generală, care tinde să fie exacerbată în perioadele de conflict, cum ar fi războiul din Ucraina. Potrivit Națiunilor Unite, traficul de persoane a fost prezent în peste 90% din cele 171 de războaie și conflicte care au avut loc între anii 1986 și 2016.

În acest context, rapoartele internaționale au criticat în mod repetat România pentru că nu face destule pentru a proteja migranții de diverse abuzuri, printre care și traficul de persoane. Cu toate acestea, în luna noiembrie, Inspectoratul General de Poliție și Parchetul General au afirmat că nu sunt obligate „să facă statistici ca la carte” și „n-au indicatori statistici” în privința abuzurilor și infracțiunilor comise împotriva refugiaților ucraineni.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...