G4Media.ro

Ţinerea scroafelor în cuşti începe să fie eliminată în Europa / O…

Sursa foto: Pixabay

Ţinerea scroafelor în cuşti începe să fie eliminată în Europa / O inițiativă cetățenească europeană pentru a interzice cuștile în crescătorii a strâns 1,4 milioane de semnături

Mişcarea pentru interzicerea practicii vizând ţinerea scroafelor în cuşti a mai făcut un pas înainte după ce Germania, al doilea cel mai mare producător european de carne de porc, a decis că va interzice progresiv această practică, un progres pe care Uniunea Europeană vrea să îl extindă la toate statele membre, relatează Agerpres.

Majoritatea scroafelor care alăptează sunt ţinute în cuşti cu puţin timp înainte de fătare, în timpul fătării şi după pentru a evita ca acestea să strivească purceluşii, dar şi pentru a câştiga mai mult spaţiu şi a reduce dificultăţile pentru crescător.

„Toţi principalii producători europeni, Spania, Germania, Franţa, Danemarca şi Ţările de Jos au puţine scroafe care nu sunt ţinute în cuşti dar acest lucru se va schimba în următorii 15 ani. Presiunea a crescut la scară europeană pentru a interzice această practică”, estimează Christine Roguet, specialistă la institutul francez Ifip.

O iniţiativă a cetăţenilor europeni pentru a interzice cuştile (pentru toate animalele de crescătorie, găini, iepuri, raţe) a strâns aproape 1,4 milioane de semnături, ceea ce a obligat Comisia Europeană să se aplece asupra acestui subiect. La finele lunii iunie, Executivul comunitar s-a angajat să prezinte, până în 2023, o propunere legislativă care să vizeze interzicerea creşterii animalelor în cuşti în UE, pentru o posibilă intrare în vigoare în 2027, în condiţiile în care există întotdeauna o perioadă de tranziţie.

Însă Germania a început să ia avans. Autorităţile de la Berlin le-au dat răgaz crescătorilor până în 2035 să îşi modifice grajdurile astfel încât scroafele să aibă la dispoziţie o suprafaţă de minimum 6,5 metri pătraţi. Austria urmează o dinamică similară. Unii producători mai mici de carne de porc, precum Suedia sau Norvegia şi Elveţia, state care nu fac parte din UE, au interzis deja cuştile.

Este probabil ca fătarea în libertate să devină standardul pe termen mediu”, prognozează Bertrand Convers, de la firma Cooperl, lider în sectorul cărnii de porc din Franţa. „Cu toate acestea, costurile suplimentare ale fătării în libertate pentru un crescător sunt estimate undeva între 38 şi 100%, în funcţie de opţiunea tehnică selectată, fără a putea vorbi de venituri suplimentare la acest moment”, a adăugat Bertrand Convers.

În replică, directoarea asociaţiei pentru protecţia animalelor de crescătorie CIWF, Léopoldine Charbonneaux, consideră că dacă germanii „pot să facă acest lucru, şi noi trebuie să fim în măsură să o facem, cu ajutoare şi măsurile asociate necesare”.

Cu toate acestea, toate părţile apreciază că tranziţia ar fi mai ușoară dacă consumatorii sunt gata să plătească pentru o carne puţin mai scumpă.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Și cum își vor asigura europenii masa? Vor importa porci din China???? Sau vor mânca „hamburgherii” lui Gates? Sau greieri prăjiți???

    • La fel ca pana acum. Daca lasa porcii intr-o curte nu dispar si din meniu daca de asta te ingrijorezi

    • sunt convins ca abosolut toti oamenii din provincie (crescatori de porci, pt consum propriu sau comert) vor achizitiona pe repede inainte niste teren in plus ….esti ruda cu catu sau dancila ?

  2. Eu zic sa interzica direct sa mai cumpere oricine in UE carne de orice fel cu exceptia celei produse in Germanika!
    Rasul lumii e ca mai mult de jumatate din carnea „produsa in Germania” e de fapt produsa tot in Romania si Polonia, adusa in Germania fie sub forma de animale vii fie sub forma de bulk si reimpachetata cu eticheta „produs in Germania”!
    Cautati pe net ca sunt documentare despre provenienta carnii de pui la McDonalds-urile si KFC-urile din Vest

  3. „O iniţiativă a cetăţenilor europeni pentru a interzice cuştile….. a strâns aproape 1,4 milioane de semnături” adica 0.33% din populatia UE. La un miting contra certificatului verde se strang mai mult intr-o singura tara, si pe aia nu-i ia nimeni in seama. Nu corespunde directiei UE pesemne.
    „ceea ce a obligat Comisia Europeană să se aplece asupra acestui subiect” totul pentru noua ideologie Europeana unde omul de rand (si drepturile lui) devine tot mai nesemnificativ.

    • Ca sa fie clar cat de tare ai luat-o pe campii:

      1. Strangerea de semnaturi nu-i tot una cu votarea. De obicei atunci cand se strang semnaturi, este nevoie de numere mult mai mici decat numarul votantilor, pentru ca strangerea de semnaturi nu obliga decat la discutie/dezbatere, nu la vot. De aia si in Romania pragul pentru o initiativa legislativa este de 100.000 de semnaturi cu minim 5000 din fiecare judet. La nivel european ai nevoie de 1 mil voturi cu un nr. minim de semnaturi din fiecare tara (nr de europarlamentari x 750), ceea ce e perfect adecvat.
      2. La nici un miting anti-certificat nu s-au strans 1 mil de persoane si n-ar trebui sa fie luati in seama pentru ca sunt si putini si nici n-au alt argument in afara de „nu vreau”. Neimpunerea certificatului verde le incalca celor vaccinati dreptul la un mediu sanatos si la viata.
      3. Comisia europeana e obligata sa ia in considerare orice initiativa indeplineste conditiile de mai sus, prin lege.
      4. Cat de lipsit de judecata sa fii sa te plangi de faptul ca drepturile omului de rand sunt incalcate fix unde UE e obligata sa ia in seama o initiativa cetateneasca pornita din popor? Noaptea mintii.

    • Ai citit articolul? Ai citit ce am scris? Se pare ca nu ai inteles multe. Noapte buna si tie!

  4. Ce comentarii de doi lei, cel mai probabil porcii sunt mai destepti ca voi

  5. Ăștia-s in urma. La noi sunt vreo doua scroafe de la usere care au ajuns sa stea una ca șefa pe la parlament și una a fost ministru sănătății…

  6. Astfel vor fi mult mai multi purcelusi striviti de scroafa decat pana acum.
    Toti prostovanii aplica la porci [si la alte animale] criterii umane, ceea ce este o tampenie. Scroafa nu este deranjata de faptul ca sta intr-o cusca.Atata creier are !!

  7. Nu le dati drumul din custi, ca uite ce se intampla, incep sa umble prin spitalele covid, pe la morgi, facand live-uri cum incearca sa impiedice vaccinarea !

  8. Nu le mai tinem in custi. Le tinem in parlament mai nou.