G4Media.ro

The Washington Post: După ce Emma Răducanu a câștigat turneul US Open,…

Sursa Foto: Facebook/ Emma Raducanu

The Washington Post: După ce Emma Răducanu a câștigat turneul US Open, Marea Britanie, China și România vor toate trei să și-o revendice

Toți vor să și-o revendice pe Emma Răducanu ca fiind de-a lor. După ce, sâmbătă, tânăra senzație a tenisului a câștigat turneul US Open, ea a fost salutată drept prima britanică din ultimii 44 de ani care a câştigat un turneu de Grand Slam, scrie The Washington Post, citată de Rador.

Dar, din cauză că ea s-a născut la Toronto dintr-o mamă chineză și un tată român înainte de a se muta într-o suburbie londoneză pe când era încă un copil, admiratori din diverse țări o ovaționează ca pe o eroină a sportului și ca pe un ambasador al culturii lor.

Mulți dintre românii care au urmărit-o jucând în finală au observat că era costumată în roșu, galben și albastru, aceleași culori cu cele ale steagului românesc.

Admiratorii din China au fost încântați atunci cînd, în ediția britanică a revistei Vogue, ea a spus că datorează încrederea în sine firii mamei, și au devenit euforici din momentul când au văzut un videomesaj în care ea le mulțumea în chineza mandarină.

Răducanu ține cont de toate aceste origini. În contul său de pe Twitter se poate citi textul ‚london/toronto/shenyang/bucharest’, astfel încât ea este considerată ca fiind întruparea a tot ceea ce înseamnă să fii britanic.

„Povestea lui Răducanu este însăși povestea Londrei”, a scris pe Twitter Sadiq Khan, primarul Londrei, un oraș în care aproape 40% din populație este născută în altă țară. „Aici, la Londra, îmbrățișăm și prețuim diversitatea, iar dacă muncești din greu și primești o mână de ajutor, poți realiza orice”.
După Brexit, mulți britanici au apărat atitudinea țării lor față de imigranți, iar acest lucru a alimentat o bună parte a resentimentelor împotriva imigranților.

Iar la începutul acestei veri, în timpul Campionatelor Europene (de fotbal, n. red.), când Anglia a ajuns în finală, mulți au fost uimiți – dar alții, nu – să vadă atacurile rasiste la adresa a trei jucători britanici de culoare care au ratat niște lovituri libere. Portretul unuia dintre jucători, Marcus Rashford, a fost vandalizat. O zi mai târziu, sute de supoerteri au transmis mesaje de solidaritate și de sprijin.

Sâmbătă, Răducanu a învins-o pe canadiana Leylah Fernandez, 19 ani, în finala feminină. Prin această victorie, tânăra de 18 ani a devenit prima femeie din istorie care, venită din calificări, câștigă un titlu de Grand Slam la US Open.

După victorie, premierul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că „a dat dovadă de un talent extraordinar, de hotărâre și de ambiție, iar noi suntem cu toții foarte mândri de ea”.
Regina Elisabeta II a scris că, pentru ea, „victoria este o realizare remarcabilă la o vârstă atât de fragedă”, iar „asta e o dovadă a sârguinței și a eforturlor depuse”.

Răducanu a fost încântată să afle că regina, în vârstă de 95 de ani, a urmărit partida.
„M-am simțit extrem de onorată și foarte, foarte recunoscătoare că mi-a urmărit jocul, nu-mi vine să cred”, a declarat ea la BBC. „Cred că am să pun scrisoarea în ramă”.

Nigel Farage, un agitator politic, poate cel mai vajnic susținător al Brexitului, a lăudat-o și el pe Emma Răducanu scriind pe Twitter: „S-a născut un megastar mondial”. El a fost în general criticat în mediile de socializare, unde abonații s-au grăbit să reamintească remarcile sale anterioare la adresa migranților, și mai ales la adresa românilor.

Unii britanici proveniți din familii de imigranți consideră victoria lui Răducanu ca pe o victorie a tuturor imigranților.

Totuși, unii se întreabă de ce se face atâta caz de originile ei.

În ceea ce o privește, Răducanu a vorbit cu mândrie de legăturile ei cu România și cu China.” E chiar foarte plăcut”, a spus ea, referindu-se la vizitele la bunica din România. „Ca să fiu cinstită, îmi place mâncarea, adică, vreau să spun că mâncarea e incredibilă. Iar mâncarea gătită de bunica este și ea ceva deosebit. Sunt chiar legată de București”.

La emisiunea ”Good Morning, America” de luni, ea le-a mulțumit ambilor părinți, afirmând că de la ei a moștenit ambiția. „Sunt cei mai duri critici și sunt foarte, foarte greu de mulțumit”, spune ea râzând. „Dar, de data asta, le-am făcut-o!”.

Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Citește și

La fel ca în România, în China se face caz de originile etnice ale noii senzații a tenisului mondial, Emma Răducanu. La fel în Filipine, cu Laylah Fernandez

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Poate, totuși, ne va uni decât dezbina.

  2. „She is what the Elite envision for our continent. A generation of mixed peoples with no historical roots to Europe or racial identity.”

    • @ Progres – Mda, cam asa vad si eu lucrurile… Ar trebui sa ne intrebam ce dorim pentru viitor (si nu ma refer la ziua de maine sau peste 10 ani, vorbim de viitorul de peste 100-200 de ani), o lume segregata, faramitata si blocata in cutume stravechi de 2000-5000 de ani sau o lume unita prin apartenenta la specia umana pur si simplu?

  3. Eșecul e întotdeauna orfan în timp ce succesul are jdemii de părinți.
    Păi ce, mai pupa ea USOpen dacă nu era româncă? România a făcut-o campioană acum 30 de ani, când l-a determinat pe taică-su să-și caute norocul în altă parte.

  4. Prostii.
    Englezii o revendica si omit cu obstinatie celelalte „contributii”.
    In timp ce alti tineri veniti cu parintii lor la aceeasi varsta de prin Commonwealth la invitatia guvernului sunt deportati.

  5. Pt ciumecii de la blogul lui Bezos, idioții de pe rețelele sociale sunt mai reprezentativi pentru diferitele națiuni decât reprezentanții legitimi ai acestora. Desigur, nimeni nu o revendică pe Emma, ea e cetățean britanic. Dar astroturfingul e metoda propagandistică preferată a imperiului.

  6. Intrebarea grea este: ce face un român să fie român?

    După care rezolvăm ușor cu Emma…

    [Românii verzi să raspundă mai jos. 😈 ]

  7. au ghicit perfect guurnalistii: daca nu mi se recunoaste romanismul fetei, incep sa ma dau cu fundul de pamant

    Ce ma fac daca Romania nu este „reprezentata” la campionatul de bambilici?

    S-o fi scumpit curentul, o fi pandemie cu maii multi morti decat in septembrie 2020 (in orice tara din lume!), traiesc intr-o tara de sparanghelisti care, in proportie de 50%, se caca in curte, dar! Dar! Totul pana la reprezentarea Romaniei la campionatul de bambilici!

    Macar americanii pot sa isi inchirieze niste mercenari, dar cu patriotism dintr-asta de televizor si cu saracia noastra, nu cred ca mai existanm un secol.

  8. pe cine revendicam?

    stai sa vezi peste ani cand diaspora va incepe sa dea valori, ce o sa ne mai mandrim .. o sa ne aducem aminte de vremuri marete, cum ne aducem minte de echipa de fotbal (care la drept vorbind, pe total rezultate modeste, chiar in peraioada de glorie, ca atat se poate)

  9. Emma Răducanu reprezintă UK de ieri, de azi și de acum înainte. Noi o avem pe Halep. Vor trece o sută de ani și nu vom mai avea o tenismena la nivelul ei. Oricum in sportul profesionist meritul e personal mai ales când statul nu contribuie cu nimic, absolut nimic. Vrei sa faci sport in România, scoate banul cat te ține. Copii nu au baze sportive gratuite, nici măcar maidanul unde sa bată o minge nu mai există, nu există piste de biciclete, curțile școlilor sunt închise, etc. Ici și colo un teren de baschet și cam atât. Sportul e condamnat la dispariție in Romania.

    • Emma Raducanu te admiram pentru munca ta deosebita, pentru performanta si te respectam pentru ceea ce ai reusit pana acum. Ne mandrim cu tine fiindca ai “radacini” in Romania totusi meritul este al tau si al parintilor tai. Respect tie si parintilor si succes mai departe !

  10. Ce plictisitor sa incerci sa fi fericit prin altii. Mandru ca esti roman, englez, prin altii. Nu am citit o parere inteligenta despre jocul ei, plusuri, minusuri, analize gen cum facea candva Cristian Popescu – cred ca asa il chema. Emma e Emma mai presus de mama si tata de la un anumit nivel. La fel cum toate tenismenele din Romania ajunse pe lista WTA sunt acolo datorita lor si bravo lor, sunt mai multe decat credeam. Romania ar trebui sa traga o alta concluzie: copiii acestei tari trebuie tratati ca si cum toti ar putea ajunge Simona, Nadia, Emma, Gabriela, Iolanda, OK, Ilie, Pataichin, jucatorii de altadata de handbal si polo daca ar avea si la cucuietii din vale unde sa se antreneze, sa descopere ce la place. Era tenis la Campia Turzii, mai este? Era gimnastica la Onesti, mai este? Primarul de la sectorul 4 construieste bazin de inot, dar elevii inteleg ca nu au acces acolo. Poate numai ” baietii” tatuati din Clubul Sportivilor. A, da, Emma s-a mutat la doi ani in UK ca sa intelegeti de ce nu o revendica si canadienii.