G4Media.ro

The Financial Times: Democrația și statul de drept au fost distorsionate complet…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. A fost luat un concept bun, dar evoluat in mod organic si testat in tari cu alt context istoric si socio-economic, cu societati si oameni cu alta mentalitate si a fost introdus in tari complet disfunctionale fara o consideratie legata de ce s-ar fi potrivit pentru contextul si mentalul acestora (sau mai bine zis a societatilor civile de aici). Evident ca a fost pervertit pentru ca nu este o chestiune naturala care sa se fi dezvoltat aici, care sa fie adaptata realitatilor de aici. Cine a sperat ca aceste societati vor fi modelate de acest „sistem” s-a amagit, in cel mai bun caz…

    Si noi trebuie sa trecem prin aceleasi etape care au produs genul de organizare eficienta din tarile dezvoltate, eventual sa venim nu doar cu o formula potrivita pentru specificul mioritic, ci sa si evitam cateva din capcanele prin care au trecut altii. Nu avem o solutie mai rapida de atat. Din pacate.

  2. Da , in esenta este adevarat ceea ce spui . Aceste societati , ce reprezinta ca nume Europa de Est , au trait si inca traiesc , prin parte din cetâtenii sai, defazati in fata de vechea Europa si fata de parti din proprii cetateni aflati in antiteza (cetateni trecut versus cetateni prezent si viitor )Aceasta , sa o numim prapastie, exista peste tot in lume .Multe societati, chiar daca contemporane noua , inca traiesc in trecutul indepartat sau mai apropiat (asta nu inseamna ca nu este ok ) . Din nefericire, etapele nu pot fi sarite pot doar sa fie scurtate ( nu cele idiologice sau tehnologice sau altele ce pot fi spuse )ci etapele ce se afla in interiorul mintii noastre legate in mod natural si evident de neputinta depasirii prin intelegere si mai grav prin acceptare a viitorului . Lupta ce destrama aceste societati ,nu este cu vreun dusman extern ,ci este o lupta intre categorii de cetateni , unii car nu vor si nici nu inteleg versus unii care vor, inteleg si accepta viitorul .Partea buna a lucrurilor exprimata in procente ne arata ca cei ce vor , pot si accepta este in crestere evidenta (poate, zic doar poate legat fiind si de disparitia treptata a celor deja in virsta ,ca parte al fenomenului de neacceptare ) .Cei care au trecut deja prin asta si care sau stabilizat ca societate, ne ajuta pe cei din Estul Europei sa evoluam si ne ofera de 30 de ani un vis numit bunastare . Daca ne referim doar la Romania ,se vede limpede diferenta intre nou si vechi , intre cei care accepta si cei care nu vor sa accepte . Deja trendul este crescator si cei ce vin din urma nu mai astepta rabdatori sa treaca doar timpul si grabesc lucrurile asa cum ar trebui sa facem cu totii . Timpul nu asteapta .