G4Media.ro

Teodor Meleșcanu respinge propunerea Bruxelles-ului ca fondurile europene să fie condiționate de…

Inquamphotos, George Călin

Teodor Meleșcanu respinge propunerea Bruxelles-ului ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept: Care sunt criteriile care definesc statul de drept?

Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a apreciat într-un interviu pentru agenţia France Presse că nu ar trebui să existe o legătură între fondurile europene şi statul de drept, transmite Agerpres.

”Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus să discut despre ele”, a declarat Meleşcanu în interviul acordat luni seară şi din care AFP a publicat extrase marţi. ”Nu cred că ar trebui să existe o astfel de legătură”, întrucât aceste fonduri sunt ”un element fundamental, pe care se sprijină toată filosofia UE”, a explicat ministrul român de externe.

Parlamentul European a votat în favoarea suspendării sau diminuării fondurilor europene pentru ”guvernele care îngrădesc funcţionarea justiţiei sau care nu combat frauda şi corupţia”, aminteşte France Presse. Această propunere, lansată de Comisia Europeană, urmează să facă obiectul negocierilor în cadrul trilogului, cu Consiliul UE şi Comisia Europeană.

În timp ce Bruxellesul şi Washingtonul au criticat schimbările legislative care ”ameninţă instituţiile democratice” ale României, Meleşcanu a asigurat că această reformă judiciară ”a fost făcută în mod transparent”, el adăugând că ”funcţionarea justiţiei este apanajul fiecărei ţări”, scrie agenţia de presă citată.

”Respectăm opiniile (critice n.red.), dar aceasta nu înseamnă că le considerăm ca fiind corecte”, a subliniat ministrul român, asigurând că ”România este o democraţie stabilă şi solidă”.

În ceea ce priveşte situaţia Poloniei şi a Ungariei, Meleşcanu s-a pronunţat ”pentru o continuare a dialogului” pentru a permite acestor ţări ”să-şi prezinte argumentele şi să răspundă argumentelor celorlalţi”.

Pe de altă parte, Meleşcanu s-a declarat în favoarea relansării dialogului cu Turcia, ţară ale cărei negocieri de aderare la UE se află într-un punct mort. ”Dorinţa noastră este să menţinem deschise canalele de comunicare între UE şi Turcia”, a declarat el, menţionând şi intenţia sa de a organiza o reuniune pe această temă în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE.

Parlamentul European a adoptat pe 17 ianuarie proiectul de regulament care prevede stoparea alocării de fonduri europene pentru statele UE care încalcă statul de drept. Proiectul de regulament, inițiat de Comisia Europeană, a fost adoptat cu modificări semnificative, menite să reducă gradul de arbitrariu. Din 624 de voturi exprimate, 397 au fost în favoarea proiectului, iar 158 împotrivă (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Un pic mai multa smerenie la Bruxeles, ca noi suntem sefii alesi ai Europei! Poate ar trebui sa zburam cativa dintre guristii astia din Șenghen, sa se invete minte!

    • Alesi de cine? Repeta blonda Dancila „presedentia rotativa” si nu pricepe nimeni ca daca e prin rotatie nu e cu alegeri?

  2. Dom’ ministru, criteriile de la Copenhaga din 1993, de cand erati ministru tura trecuta cu PSD, alea sunt….

    • Eu nu stiu unde este clarificata definitia de rule of law. dpdv juridic.
      El are dreptate din perspectiva functionarului care apara statul pe care il reprezinta. Sunt convins ca daca exista definitii legale le cunoaste, dar trage de timp. Este normal sa definesti termenii atunci cand de termenii respectivi sutn elgate consecinte.

      Problemele Romaniei sunt de fapt interne si responsabilitatea pentru starea de fapt este intelegerea precum si modul in care au actionat toti cei care au votat.

  3. „Sa zburam cativa guristi ”
    Ca esti gurist o stiu toti.Daca gramatica iti joaca feste intreaba -ma!

  4. Păi da, cum sa fie de acord !?! 🙂
    E ca și cum i-ai zice lui Draknea că trebuie să facă pușcărie pt că a furat! Este el de acord???
    Băi interlopilor ( că numai politicieni sau diplomați nu sunteți), dar când am aderat la UE, nu s-au semnat niște tratate și acorduri?? Nu ne-am angajat că respectăm niște condiții??MCVul ăla ce va spune???
    Dar recomandările Comisiei de la Veneția, ale ambasadelor, vă spun ceva?? Nimic?? Doar le calcati in picioare, nu trebuie sa le respectați (macar din bun-simț)?? Voi doar cereți și trebuie să primiți , nu trebuie sa faceți nimic și să dați ceva in schimb??
    Băi fosilă, tu ce cauți acolo, nene, daca nu ai habar de ce înseamnă un stat de drept, niște tratate și acorduri internaționale??
    Băi, cocalari politici, nu ne mai faceți de râs!!!

    • Esti un mare nesimtit, vrei sa ii aperi pe penali…parerea mea ,…sa mearga toți la pușcărie alături de averile lor, care tre. Confiscateeeeeeee

  5. Aceasta persoana intreaba care sunt criteriile statului de drept. Cred ca-i de inteles , ca el a servit toata viata regimul comunist. Fara penali in functii publice, independenta justitiei ,competenta si expertiza in toate functiile ,inclusiv in ierarhia politica, libertatea de exprimare , In CNA, IJ, CCR si alte institutii , care pot fi folosite ca instrumente de constrangere, sa fie alese persoane cu expertiza in materie , nu incompetenti , obedienti, santajabili si servili etc.

  6. Ce surpriza! Normal ca ALDE si PSD nu sunt de acord cu aceasta propunere pentru ca Romania e prima vizata in acest moment. Pe de alta parte, e si vina UE ca nu a stabilit si explicat foarte clar acele criterii care definesc statul de drept si mai ales ca e insuficient doar sa ai infiintate institutii specifice statului de drept si in schimb ele sa nu functioneze in sensul si spiritul acestuia.

    • Marcel, teoria formelor fara fond este celebra de pe vremea lui Titu Maiorescu, ne chinuim de 130 de ani cu ea, si tot n-am scapat de aceasta problema nationala. Daca dl. ministru de externe alde vrea sa descopere definitia statului de drept, in viziunea UE, nu are decat sa citeasca actualul MCV. Acolo scrie exact ce inseamna statul de drept, sau mai exact ce actiuni guvernamentale reprezinta incalcarea flagranta a statului de drept in Romania, bunaoara. In ceea ce priveste Ungaria si Polonia, la fel, nu are decat sa faca o lectura a art. 7 din tratatul UE, care a fost activat impotriva celor doua state. Nici Italia, cu Salvini, n-o duce bine deloc, si vine din urma si Cehia. Evident ca presedintia dancileza e impotriva acestei hotarari, face echipa cu Ungaria, Polonia si Italia, insa pe undeva, se antreneaza pe margine, pentru ca nu a fost niciodata invitata sa faca parte din grupul statelor de la Visegrad(Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia), astfel incat sa aiba si vreo greutate opinia sustinuta.

  7. Normal ca nu intelege ce-i ala stat de drept pentru ca este un bolsevic mediocru.

  8. Pai ce sa zica acest fost securisr, care nu stia decat sa intocmeasca note informetive. Pentru el, statul de drept se rezuma la bunastarea personala!

  9. Imi trebuie un stat fara justitie cz sa fuf…Nu?

  10. Da. mai , Matusalem….. pune-te contra!!! Dar vezi sa nu stai in fata ventilatorului!!! O sa te cam improaste!!!

  11. Cred că exagereaza și vrea să se ascundă după ce știu ce tertipuri.
    Poate însemna fără penali în funcții publice, nu găsești oamenii ce protestează, nu oprești ancheta, lași justiția să își facă treaba, ministrul justiției acționează în interesul tuturor cetățenilor, nu că avocat al penalilor.
    Cred că cei din PSD au pierdut ultimul gram de bun simț.

  12. Babacul asta uns cu toate alifiile, de unde stie ca Romania este stat de drept daca pe de alta parte sustine ca nu exista definitia statului de drept?

  13. Ministrul de externe al Romaniei afirma :

    „Daca cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus sa discut despre ele”.

    Concluzii: – Nu cunoaște criteriile, si principiile care definesc statul de drept.

    – In opinia ne-excelentei sale aceste ” criterii”sunt discutabile, bineînțeles dacă ești bine-dispus sa te pretezi la o asemenea pălăvrăgeală de doi lei.

  14. Melescaneste si el din falci tot felul de tampenii batranesti. Cica problemele din justitie nu este treaba UE ca sa conditioneze investuitiile din fondurile europene. Da babalacul uita ca si cei pentru cei care doneaza banii este treaba lor ce fac cu banii, nu sunt obligati sa-i doneze pentru a fi furati de coruptii din Romania, sau poate si alte tari care aleg calea coruptiei. Deocamdata suntem unici. Ciuma rosie inhata tot ce apuca. Inhatati, inhatati, inhatati! asa cum cu intelepciune i-a povatuit pe membrii ciumei rosii tovarasul Ion Ilici Iliescu.