G4Media.ro

Templu roman „extrem de rar”, descoperit pe șantierul unui supermarket din regiunea…

Sursa foto: Facebook / Ministero della Cultura

Templu roman „extrem de rar”, descoperit pe șantierul unui supermarket din regiunea Emilia Romagna

Sarsina este un orășel rural somnoros, de abia 3.000 de locuitori, situat pe munții Apenini, în regiunea Emilia Romagna din Italia, înconjurat de priveliști uimitoare și de oile care pasc, relatează CNN.

Deși are un trecut glorios, fiind un avanpost defensiv strategic al Imperiului Roman și locul de naștere al celebrului dramaturg Plautus, astăzi nu prea sunt multe de făcut în afară de drumeții și observarea păsărilor.

Și, deși atât localnicii, cât și turiștii ar fi de acord că stilul de viață rustic și lent face parte din farmecul Sarsinei, locuitorii săi așteptau totuși cu entuziasm construcția unui proiect de dezvoltare care include un nou supermarket, un centru de fitness și un loc de joacă. Dar nu a fost menit să fie – cel puțin, nu așa cum a fost planificat inițial.

Asta pentru că, în decembrie 2022, muncitorii de pe șantierul de la periferia orașului au scos la iveală ruinele unui vechi templu roman – sau „capitolium” – datând din secolul I î.Hr.

La începutul lunii iulie, o primă privire asupra comorii subterane a ieșit la iveală: o singură structură impunătoare din blocuri orizontale de gresie și plăci de marmură, cu o lățime de 577 de metri pătrați, pe care cercetătorii au identificat-o ca fiind podiumul deasupra căruia au fost construite coloanele și zidurile unui templu antic.

Iar ceea ce a ieșit din pământ până acum ar putea fi doar vârful icebergului.

„Am scos la iveală trei încăperi separate, probabil dedicate triadei de zei Jupiter, Juno și Minerva”, a declarat pentru CNN arheologul șef al șantierului de săpături, Romina Pirraglia. „Săpăturile sunt încă în curs de desfășurare… și am identificat deja un strat mai vechi, mai adânc de ruine care datează din secolul al IV-lea î.Hr. când în zonă locuiau oamenii din Umbria (un trib antic italic care a precedat romanii). Întregul templu ar putea fi chiar mai mare decât ceea ce vedem acum.”

Potrivit lui Pirraglia, descoperirea unui capitolium – templul principal dintr-un oraș roman important și un centru pentru comerț, precum și pentru interacțiuni religioase și sociale – confirmă și mai mult rolul strategic pe care Sarsina l-a jucat în timpul Imperiului Roman. Orașul a fost construit într-o zonă muntoasă cheie, aproape de granița toscană și cu vedere la râul Savio, o cale navigabilă importantă care lega orașele romane din centrul și nordul țării.

Descoperirea templului a împins autoritățile locale să își revizuiască planurile de construcție. Federica Gonzato, superintendentul pentru arheologie, arte plastice și peisaj al provinciilor Ravenna, Rimini și Forlì-Cesena, care include Sarsina, este ferm convinsă că dorește să păstreze ruinele și să cerceteze mai departe trecutul său măreț.

„Nu o vom dărâma pentru a face loc unor structuri moderne, acest lucru trebuie să fie foarte clar. Planurile urbane anterioare vor fi schimbate, vom găsi noi locuri de construcție pentru recreere și sport”, a declarat Gonzato. „Templul este o descoperire incredibilă care aruncă lumină asupra modului în care orașele romane antice s-au ridicat și au decăzut de-a lungul timpului.”

Ceea ce face ca descoperirea să fie excepțională este starea unică de conservare a templului. „Calitatea minunată a pietrelor a fost cruțată invazii inamice și jafuri de-a lungul mileniilor, datorită locației îndepărtate din Sarsina, un loc liniștit și îndepărtat de orașele mari”, a adăugat Gonzato. „Templele precum acesta (erau) jefuite în mod regulat, exploatate ca și cariere, cu pietre și plăci de marmură luate pentru a fi reutilizate la construirea de noi case. Dar structura podiumului capitoliului de la Sarsina este practic neatinsă, scara de intrare fiind bine conservată, iar acest lucru este extrem de rar.”

Gonzato consideră că descoperirea va contribui la aprofundarea cercetărilor privind demografia și transformările urbane din antichitate. Și există mai mult decât podiumul templului. Pirraglia a spus că există semne că clădirea a fost reutilizată în perioada medievală. Un sistem antic de drenaj al apei a fost găsit alături de morminte și cămine medievale, ceea ce indică faptul că localnicii au locuit probabil în ea sau au folosit locul pentru alte scopuri sociale.

„Aceasta este frumusețea Italiei: oriunde sapi, o comoară ascunsă iese din pământ. Minunile nu încetează niciodată să ne uimească”, a declarat Gonzato.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...