G4Media.ro

Suspiciuni de incompatibilitate. Judecătoarea care l-a achitat pe omul de afaceri Nikolaus…

Suspiciuni de incompatibilitate. Judecătoarea care l-a achitat pe omul de afaceri Nikolaus Mann, condamnat inițial la 15 ani de detenție într-un dosar al DIICOT, are soțul anchetat de DIICOT într-un caz de crimă organizată, alături de fratele luptătorului K1, Moroșanu

Avocații medicului german Mario Lutz Helmig – a cărui companie, Aton Gmbh, ar fi fost păgubită de omul de afaceri româno-german, Nikolaus Mann din Timișoara – au formulat contestație în anulare față de decizia definitivă a Curții de apel Alba Iulia prin care Mann a fost achitat, deși la Tribunalul Arad primise 15 ani de detenție pentru delapidare, fals și spălare de bani – potrivit avocaților din dosar.

Principalul motiv al căii extraordinare de atac este faptul că judecătoarea Ioana Stanca Marcu din completul care a dispus achitarea a fost într-o ”relație contencioasă” cu DIICOT, parchetul care a instrumentat dosarul omului de afaceri Nikolaus Mann, – potrivit documentelor consultate de G4media.ro.

Cu o lună înainte de verdictul de achitare din 29 noiembrie 2018, soțul judecătoarei, omul de afaceri Cornel Marcu, a fost reținut de DIICOT Iași într-un dosar de crimă organizată, evaziune fiscală şi spălare de bani, alături de fratele luptătorului de K1, Cătălin Moroșanu. Vezi aici.

Mai mult, la ultimul termen al procesului lui Mann, judecătoarea Ioana Stanca Marcu, aștepta verdictul la contestația împotriva sechestrului impus de DIICOT asupra unei sume de 20.500 de euro. Procurorii sechestraseră banii soțului judecătoarei, însă ea a susținut că suma ar fi fost a ei.

FOTO 1 Extras din contestația în anulare formulată de avocații părții vătămate

Avocații investitorului german spun că au aflat de starea de incompatibilitate a judecătoarei Marcu abia după ultimul termen al procesului, înainte de pronunțare, când nu se mai putea face nimic.

În plus, ei susțin că și cealaltă judecătoare din complet, Oana Maria Petrașcu, a făcut parte din Colegiul de conducere al CA Alba și a votat pentru repartizarea ei de la Secția Contencios la Secția penală, unde a intrat în dosarul omului de afaceri Nikolaus Mann.

FOTO 2 Extras din contestația în anulare formulată de avocații părții vătămate

Avocații părții vătămate susțin că judecătoarele i-ar fi favorizat pe inculpați.

”Soluția din apel a fost dată cu ignorarea cu desăvârșire a apelurilor parchetului și ale părților civile și cu ignorarea probelor esențiale din dosar și a concluziilor noastre orale și scrise, în cuprinsul cărora am dezvoltat pe larg acuzațiile, în mod documentat și cu trimiteri exacte la piesele dosarului.

În antiteză cu atitudinea manifestată față de noi și față de parchet, judecătoarele din apel au arătat o indulgență nelimitată față de inculpați, permițându-le acestora să-și spună păsul de-a lungul unei perioade record de audieri, de aproape 3 ani (…) Numai inculpatul Mann Nikolaus a fost audiat de-a lungul unei perioade de 9 luni, în ședințe bilunare și lunare dedicate, ce au durat în medie 6 ore. Audierea unui inculpat timp de 9 luni este probabil un record și o premieră în instanțele de judecată din România”, a declarat, pentru G4media, Ruxandra Boniu, unul dintre avocații părții vătămate, medicul german Mario Lutz Helmig.

Ce spune avocatul omului de afaceri Nikolaus Mann

”Nu cunosc aspectul legat de presupusa incompatibilitate a doamnei judecător Marcu, însă de ce avocații domnului Helmig nu au formulat cereri și nu au întreprins proceduri până la pronunțarea deciziei?

În ceea ce privește acuzațiile potrivit cărora judecătorii ne-au favorizat, pot să vă spun că sunt afirmații vexatorii, total nefondate, lipsite de consistență și de probe. Eu nu aș face așa ceva, nu mi se pare corectă atitudinea avocaților lui Helmig. Să se vadă ce s-a muncit, să se vadă silogismul judiciar, cum și-au făcut dumnealor apărarea și probele administrate, fiind un dosar complex”, a declarat pentru G4media avocatul Răzvan Constantin Murariu, apărătorului omului de afaceri Nikolaus Mann.

Acuzațiile aduse de DIICOT omului de afaceri Nikolaus Mann

În 2013, Mann a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Timiș pentru un prejudiciu de 33 de milioane de euro. Potrivit DIICOT, Mann ar fi devalizat grupul de firme Aton Gmbh deținut de medicul german Lutz Mario Helmig, cu complicitatea angajaților români ai acestuia.

Mann și angajații grupului Aton ar fi pus la cale o schemă de extorcare a holdingului german. Firmele lui Mann ar fi comandat și plătit în avans mai multe milioane de tone de piatră de la cariera Soimoș, exploatată de Aton.

Holdingul german ar fi garantat livrarea pietrei prin bilete la ordin: dacă livrarea nu s-ar fi făcut conform contractului, atunci grupul Aton urma să restituie de 3 ori avansul plătit.

Lucru care s-a și întâmplat, în sensul că obligațiile contractuale nu au fost îndeplinite de grupul german, care a devenit astfel dator firmei lui Mann. Totul cu complicitatea angajaților Aton, au susținut procurorii DIICOT.

În schimbul datoriilor, Mann și-ar fi însușit activele grupului: utilaje de exploatare minieră, de transport, stație de betoane. Vezi comunicatul DIICOT aici.

În iunie 2015, Tribunalul Arad a dispus condamnarea omului de afaceri Nikolaus Mann la 15 ani de închisoare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals și spălare de bani.

Pe 29 noiembrie 2018, Curtea de apel Alba, în complet cu judecătoarele Ioana Stanca Marcu și Oana Maria Petrașcu, a dispus însă achitarea definitivă a omului de afaceri Nikolaus Mann.

Cine e omul de afaceri Nikolaus Mann. În 2014, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că i-a dat 50.000 de euro avocatului Andrei Gherasim ca să mituiască judecătorii de la Înalta Curte și Tribunalul Brașov astfel încât Mann să câștige două procese civile. Inițial, Gherasim ceruse 100.000 de euro. Procurorii DNA nu au putut proba însă că banii ceruți de Gherasim chiar au ajuns la judecători.

Avocatul Gherasim a primit 4 ani de închisoare cu executare. Andrei Gherasim este fiul lui Traian Gherasim, fost procuror general adjunct al României pe vremea lui Adrian Năstase.

Citiți și: De ce a fost achitat definitiv un om de afaceri condamnat inițial la 15 ani de detenție pentru că ar fi devalizat compania unui investitor german / Nikolaus Mann a fost condamnat în alt dosar pentru că a vrut să mituiască judecătorii Înaltei Curți

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. de dimineata pana seara 80% dintre romani viseaza cum sa ia sau sa dea spaga sau cum sa castige la diverse jocuri de noroc

  2. În morții mă-sii, sunt câteva locuri pe glob în care e posibil ca soțul unei judecătoare să fie într-o rețea de crimă organizată. Așa de rău am ajuns?

  3. Nu e singura judecatoare care are sotul sau rude anchetatete ce s-a razbunat pe victimele crimei organizate.

  4. Stimați postaci!
    Rog sa mergeți maine la vot!
    Si sa votați!
    Rog a se abtine: asistat,gogu,emil,realgog,morjan,lita&co.