G4Media.ro

Surse: Procurorul general interimar îi cere șefului Secției pentru magistrați să spună…

Surse: Procurorul general interimar îi cere șefului Secției pentru magistrați să spună la ce procese intenționează să mai renunțe pe modelul cazului Hrebenciuc

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, i-a trimis două solicitări lui Gheorghe Stan, șeful Secției speciale pentru investigarea magistraților, după ce secția a retras apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanță. Ambele au ajuns la Secția pentru investigarea magistraților (SIIJ) în 14 mai, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro, și niciuna nu a primit, deocamdată, un răspuns.

Potrivit unor surse judiciare, există suspiciuni la nivelul Parchetului General că Secția specială ar lua în calcul retragerea apelurilor și din alte dosare de mare corupție.

Într-una dintre adrese, Licu îi cere lui Stan să comunice “de îndată, în copie, lucrarea care a stat la baza deciziei de a emite adresa către Înalta Curte de Casație și Justitie și motivele care, în opinia sa, ar justifica retragerea apelului.” Cererea vizează dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

În cel de-al doilea document, consultat de G4Media.ro, se solicită un raport cu privire la alte dosare în care SIIJ intenționeaza să declare sau să retragă apelul.

“Vă solicităm să ne comunicați cauzele în care intenționați să exercitați sau să retrageți căile de atac (ordinare/ extraordinare), atât în cauzele preluate (aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitive anterior operaționalizării secției potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018), cât și în cauzele instrumentate originar de catre secție”, se arata în cea de-a doua adresă trimisă secției speciale. 

Procurorul general îi cere, de asemenea, șefului SIIJ ca raspunsul să cuprindă datele de identificare a cauzelor și, în special „analiza de legalitate și temeinicie care ar justifica exercitarea căii de atac, respectiv, motivele care ar determina retragerea căii de atac.” Conform aceleiași adrese, Stan este somat de Licu să trimita raportul de îndată.

”Comunicarea va fi făcută de îndată: în ipoteza declarării unei căi de atac, întotdeauna în cadrul termenului de declarare a căii de atac respective, iar în ipoteza retragerii, imediat după luarea deciziei în acest sens. În oricare dintre ipoteze, comunicarea va fi făcuta astfel încât să permită exercitarea controlului ierarhic de către procurorul general fără depășirea termenelor legale incidente și fără prejudicierea procedurilor judiciare ce se derulează în fața instanțelor de judecată“. 

Temeiurile legale invocate de procurorul general sunt: articolul 132 alin. 1 din Constituție, articolul 62 alin. 1 și articolul 65 din Legea nr. 304/2004, Decizia Curții Constituționale nr. 33/2018 (paragrafele 149 și 150) conform cărora procurorii își desfășoara activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, iar procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este subordonat procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție și dispozițiile art. 415 alin. 3 din Codul de Procedură Penală.

Context. Secția specială de investigare a magistraților, condusă de Gheorghe Stan, a retras luni, 13 mai, apelul în dosarul de corupție în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de închisoare în primă instanță, potrivit unui document depus la Înalta Curte. Este o decizie fără precedent, Retragerea apelului e irevocabilă. La solicitarea procurorului de ședința, reprezentant al Parchetului General, care a declarat că decizia șefului SIIJ a fost una intempestivă, Instanța Supremă a amânat procesul pentru 11 iunie. Până atunci se așteaptă un punct de vedere al procurorului general.

În primă instanță, Hrebenciuc fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Dacă va rămâne cu această condamnare, din acești doi ani, lui i se va scădea perioada petrecută în arest preventiv și arest la domiciliu. Potrivit surselor G4Media.ro, Hrebenciuc ar mai avea de făcut o lună de închisoare, maxim două, având în vedere că se deduce perioada arestului preventiv și că se scade pedeapsa pe motive de vârsta și boala.

Gheorghe Stan, care conduce Secția specială pentru investigarea magistraților (SIIJ) a fost numit săptămâna trecută judecător la CCR din partea PSD.

Foto: Gheorghe Stan (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. A primit plata in avans: numirea la ccr.
    Acum trebuie să presteze.

    90% din funcțiile de conducere din justiție sunt ocupate de cozi de topor.

    • Şi totuşi, 61% din români sunt prea proşti să meargă la vot.

      Poate românii sunt o mizerie.

  2. Va fi vreodata Justitie in RO/ Justitia a fost, este si va fi aliata holtilor din Ciuma Rosie pusa pe jaf. Criminalii Iliescu, Voican, Carmen Dan si cei care au comandat gazarea in masa din august sunt LIBERI. RO e sta securisto-mafiot, iar Jutita e parte a lui,

  3. Aceasta otreapa de la $$ al IIJ va fi in CCR ! Oroare – un nou ticalos se alatura echipei de politruci, securisyi, fosti turnatori la Secu si aliati ai hotilor, conudusa de marele aliat al CRIMINAILOR din kgn-istul odios Dorneanu

  4. Nu inteleg , ce competente are SS de poate retrage cand vrea si cui vrea dosare aflate intr-un parcurs de anchete sau judecata. Astia-s noii Dumnezei ai Romaniei? Ce justitie este asta?

  5. Asta i noua justitie; in care csm il face p ala judecator la 62 de ani sa si ia si el o pensie speciala; in care esti numit fara concurs defiland cu numele unui fost general sie;
    Victorase astea sunt subiecte serioase,nu mustata lui plumb!