G4Media.ro

SURSE: Minimum 30% din gazele extrase din Marea Neagră vor rămâne în…

SURSE: Minimum 30% din gazele extrase din Marea Neagră vor rămâne în România. Prevederea va fi trecută în legea offshore

Minim 30% din gazele naturale ce vor fi extrase din platoul continental românesc al Mării Negre vor rămâne în România pentru consum intern, potrivit unei clauze ce va apărea în legea offshore, aflată în dezbaterea Parlamentului. Decizia a fost luată joi la o întâlnire între conducerea guvernului și industria extractivă, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Acordul privind cele 30% din producție s-ar putea extinde și la legislația privind exploatările clasice, onshore. În acest fel, România se asigură că o parte însemnată a resurselor de hidrocarburi rămâne la dispoziția consumatorilor interni, dar dă posibilitatea exportului gazelor în excedent. Reamintim că, odată începută, producția de gaze din Marea Neagră va depăși cu mult necesarul pieței interne.

Discuția a avut loc pe fondul blocării proiectului privind exploatarea gazelor din Marea Neagră în câteva puncte-cheie. Unul dintre acestea e despre taxarea suplimentară a producției din Marea Neagră introdusă prin două ordonanțe (6 și 7) din 2013, ordonanțe introduse temporar. Companiile care au licențe de explorare și producție cer Parlamentului să fie exonerate de la plata taxelor suplimentare, argumentând că acestea nu erau în vigoare când au încheiat acordurile petroliere.

Deși discuțiile industrie – guvern au atins și problema celor două taxe, nu a fost luată încă o decizie finală, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Parlamentul discută încă din toamna anului trecut proiectul legii offshore, care va reglementa exploatările de hidrocarburi din Marea Neagră. Senatul a votat deja proiectul înaintat de guvernul Tudose, dar discuțiile s-au împotmolit din luna februarie la Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților, condusă de Iulian Iancu. După ce problemele legate de avize și permise au fost rezolvate, în suspensie a rămas chestiunea tratamentului fiscal al investițiilor.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom și ExxonMobil: perimetrul de mare adâncime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum și Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas (BSOG): perimetrele Midia și Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava și Est Cobălcescu
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Despre asta e vorba, de aceea se imblinzesc legile penale, vin vremuri napraznice pentru tara, va fi mult de furat. Urmeaza, cit de curind, exploatarea aurifera si ce-o mai fi pe-acolo, de la Rosia Montana. Romania va avea doua tite apetisanre de muls, iar ei se vor pune pe supt! O sa vedeti.

  2. Asa se petrec lucrurile in colonii .
    Si Romania va devenii un fel de Nauru .
    Majoritatea resurselor naturale le-am rezolvat , 40% din terenul arabil l-am vandut , despre industrie ce sa mai vorbim , iar sistem bancar nici atat .
    Asa ca eu prevad un viitor minunat pentru scumpa Romanie .

    • atat timp cat avem moluste la guvernare ( a se citi fara coloana), corupti, hoti, analfabeti , nationalisti doar pe hartie, si doar cu ai lor, (restul sobolani, drogati …) te poti astepta la ceva bun ? si nu ma refer doar la PSD+ALDE+UDMR! e si PMP si PNL aici! cand avem parlamentari/lideri ca Serban soferul lui Voicu si CIordache sau Bacalbasa sau Brailoiu sau Buzatu sau Dancila sau Olguta sau Firea? cand mai importante sunt legile justitie sa fie macelarite si pomenile electorale, decat orice altceva? cand retorica e plina de ura si minciuna si fantezii conspirationiste?
      sunt total de acord cu tine, nu e nici un viitor minunat

  3. Nu se poate corupţie fără incompetenţă.