G4Media.ro

OFICIAL Guvernul renunță la angajarea răspunderii pe pensionarea anticipată a magistraților după…

OFICIAL Guvernul renunță la angajarea răspunderii pe pensionarea anticipată a magistraților după ce măsura a fost adoptată ieri de Senat

UPDATE: Guvernul a anunțat oficial că renunță la angajarea răspunderii pentru amânarea cu un an a pensionării anticipate a magistraților și amânarea creșterii de la 2 la 3 a numărului judecătorilor în completurile inferioare, după ce aceste măsuri au fost adoptate miercuri de Senat, for decizional pentru aceste proiecte.

„A rămas angajarea răspunderii Guvernului în ceea ce privește amânarea intrării în vigoare a creșterii vechimii pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii”, a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, după ședința de Guvern de joi.

Știrea inițială: Guvernul renunță la două din cele trei măsuri din domeniul justiției pe care intenționa să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului, după ce acestea au fost adoptate miercuri de Senat, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, din proiectul de angajare a răspunderii vor fi eliminate amânarea cu un an a pensionării anticipate a magistraților și amânarea creșterii de la 2 la 3 a numărului judecătorilor în completele inferioare după ce ambele măsuri au fost deja adoptate de Senat, cu doar o zi înaintea angajării răspunderi guvernului.

În proiectul Executivului a mai rămas amânarea intrării în vigoare a majorăriii de la 2 la 4 ani a perioadei de pregătire a viitorilor judecători și procurori în cadrul INM.

Deciza urmează să fie luată în ședința de guvern care este programată să înceapă la ora 10:00.

Plenul Senatului a decis, miercuri, cu unanimitate (81 de voturi), amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților cu doi ani, până la 1 ianuarie 2022. Asta după ce Guvernul a aprobat marți seară proiectul legii pe justiție pentru care vrea să își angajeze răspunderea în Parlament și care prevede o amânare a acestei reglementări până la 1 ianuarie 2021.

Senatul este for decizional.

Pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani de activitate a fost introdusă de către PSD, ALDE și UDMR în timpul modificărilor aduse legilor justiției.

Prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022 a fost decisă marți în Comisia juridică a Senatului. De asemenea, senatorii jurişti au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completurile inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Raportul de admitere cu cele două amendamente a fost adoptat marți în Comisia juridică cu majoritate de voturi, fiind exprimată o singură abţinere.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au stabilit miercuri calendarul primei angajări a răspunderii Guvernului Orban.

Potrivit acestuia, parlamentarii au timp până azi la ora 10:00 să depună amendamente la proiectele de lege, iar la ora 12:00 este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru ca proiectele de lege asupra cărora guvernul își angajează răspunderea să fie citite în fața parlamentarilor de către premierul Ludovic Orban.

Potrivit șefului Cancelariei premierului, Ionel Dancă, pe lângă proiectul din justiție, guvernul își va angaja răspunderea și pe un act normativ reglementează situaţia transportului rutier intrajudeţean, pentru „a rezolva problema transportului şcolar şi a persoanelor cu dizabilităţi”.

„Proiectul de lege a fost dezbătut în şedinţa de Guvern şi soluţia adoptată este aceea de a permite actualilor operatori de transport, care deţin licenţe de transport în vigoare, să preia copiii şcolari şi, de asemenea, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administraţiei şi Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei, un ordin comun al celor două ministere. Urmează a fi stabilită procedura de preluare de către operatorii de transport care deţin în acest moment licenţele legale pentru efectuarea acestui serviciu, până la organizarea licitaţiilor în vederea asigurării transportului rutier intrajudeţean pentru persoanele amintite în categoria de serviciu public. În momentul de faţă, acest serviciu, ca urmare a Ordonanţei 51, este considerat serviciu comercial”, a spus Dancă.

El a menţionat că, potrivit proiectului de lege, urmează ca, până la finalul anului următor, „să se organizeze licitaţiile pentru licenţierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitaţiilor respective actualii operatori de transport să aibă obligaţia de a prelua persoanele în cauză de la punctele indicate, printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Administraţiei”.

Şeful Cancelariei premierului a adăugat că al treilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea este cel privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

„Aici au fost prezentate evoluţiile pentru următorul an atât din punct de vedere bugetar, cât şi din punct de vedere al principalilor indicatori economici. Proiectul privind plafoanele bugetare, însoţit de strategia fiscală bugetară, va fi trimis astăzi Parlamentului şi urmează ca guvernul să îşi angajeze răspunderea pe acest proiect de lege. Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii, pentru că este absolut vital ca până la finalul anului în curs să avem proiectul de buget pentru anul 2020”, a mai afirmat Dancă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Unde voteaza Parlamentul, nu mai e nimic de facut…

  2. E bună tactica Guvernul Orban! Bagă bățul prin gard la Senat, iar senatorii comuniștilor se pun pe lătrat, că este ideea lor, că ei fac și dreg!

  3. Guvernul, o alta adunatura de smecherei semi-analfabeti functionali. Le lipseste coloana, atata tot.

  4. Acum, stand stramb si judecand drept, este mai fezabila hotararea Senatului de prorogare cu 2 ani, nu cu unul cum isi asuma guvernul, pentru ca 2020 este un an total electoral si nu puteai produce modificari de substanta si te trezeai in anul 2021 cu aceeasi problema!