G4Media.ro

SURSE: Dispare facilitatea prin care magistrații puteau ieși la pensie după un…

Sursa foto: Pixabay / Montaj

SURSE: Dispare facilitatea prin care magistrații puteau ieși la pensie după un mandat în CSM. Coaliția PSD-PNL-UDMR renunță la propriul proiect după criticile Comisiei Europene / Pensiile magistraților se vor indexa cu inflația, nu cu salariul

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis duminică seară, într-o ședință la Vila Lac din București, să renunțe la propriul proiect prin care membrii CSM ar fi avut dreptul să iasă la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, au declarat pentru G4Media surse politice. Tot duminică, liderii coaliției guvernamentale au decis și schimbarea modului în care cresc pensiile magistraților în general: vor fi indexate cu inflația (ca restul pensiilor) și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.

Pensiile speciale ale membrilor CSM vor dispărea

Proiectul legii pensiilor speciale adoptat de guvernul Ciucă în decembrie 2022, care ar fi trebuit să normalizeze pensiile speciale, prevedea apariția încă unei categorii de pensii speciale.

E vorba despre posibilitatea ca membrii aleși CSM să se pensioneze după un mandat întreg de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Mandatul în CSM este de șase ani. De aceeași facilitate se pot bucura președintele Înaltei Curti și șefii Parchetului General, DNA și DIICOT.

Prevederea din proiectul de lege a provocat critici de la o parte a societății civile, care a denunțat apariția unei noi inechități. De asemenea, reprezentanții Comisiei Europene au transmis că autoritățile trebuie să renunțe la aceste inechități în procesul de reformare a pensiilor speciale/de serviciu, un jalon esențial în PNRR.

Ca urmare, liderii coaliției au decis duminică să elimine această nouă prevedere, pe care însăși coaliția PSD-PNL-UDMR o promovase prin proiect de lege în decembrie 2022.

Creșterea pensiilor magistraților – o nouă formulă de calcul

O altă decizie luată duminică se referă la modul de calcul în cazul pensiilor magistraților. Acum, ele sunt indexate în funcție de creșterile salariale din sistemul judiciar, ceea ce face ca majorările să fie semnificativ mai mari decât în cazul celorlalte pensii.

Coaliția a decis duminică să modifice acest mod de calcul, urmând ca pensiile magistraților să fie majorate proporțial cu nivelul inflației, ca în cazul celorlalte pensii, au declarat pentru G4Media surse din coaliție.

Ce urmează

Modificările decise în coaliție vor fi codificate luni sub forma unor amendamente la proiectul legii privind reforma pensiilor speciale și urmează să fie adoptate de plenul Senatului până la 31 martie, dată la care proiectul trimis de guvern în Parlament are termenul de adoptare tacită. Ulterior, proiectul va merge pentru dezbatere în Camera Deputaților.

Amendamentele agreate duminică în coaliția guvernamentală pot suferi modificări în acest proces legislativ.

De notat că la ședința de coaliție de duminică seară nu au fost luate decizii radicale legate de pensiile militare, dat fiind că premierul Nicolae Ciucă se opune oricărei modificări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Fii și tu mai coerent!

  2. Huooo Ghinea, huoooo USR, partid antinational si care nu ii iubeste pe romani asa ca noi, USL-istii. Ca noi, USL-istii, ii iubim in gura in fiecare zi si ei ne voteaza de 33 de ani. Le plaaaaaace…..

  3. Fără calcul de impact bugetar, legea aia este egală cu zero și nu poate fi votată.
    Dacă, totuși, vor forță votul fără precizarea impactului bugetar, va pica ușor la CCR.
    Oricum cred că tot va pica la CCR atât timp cât reforma lui pește nu se face prin modificarea separată a fiecarei legi speciale prin care au fost adoptate aceste pensii suspecte și nu la grămadă cum o face acum coaliția contra naturii!

  4. PS
    Adică totul este doar strategie pentru tergivesarea lucrurilor și menținerea privilegiilor cu orice preț inclusiv prin sacrificarea PNRR.

  5. Ce boierimea draqu ar fi fost pe capul nostru,daca nu-i „împungeau” de la spate institutiile de la UE si NATO.Aveam si tara spartă de Orban Vik..Auzi,ce „inventii”la pensionare si ce indexari,parcă am fi pe vremea sclavilor si stapanilor de sclavi.La rusi erau robi si stapani de robi.Acum,locul lor(stapanilor) a fost preluat de oligarhi.
    Ce imaginatii bolnave au „baietii”aștia,care,multi dintre ei abia au trecut de pragul analfabetismului functional.Cum „să-i finanteze”,caci astea nu sunt drepturi de asigurari sociale(pentru a fi drepturi ar fi trebuit sa aibe o ratiune a echitabilului) pe magistrati ca acestia sa raspundă cat mai adecvat la „rugamintile lor,sa nu fie „caini”,cum zicea un lider de partid,zicere care l-a facut foarte puternic,cu acces neangradit la banul public.

  6. Prea puțin. Prea târziu. E nevoie de o reformă profundă a statului. Una prin care să fie eliminate privilegiile feudale ale acestor „speciali”. Una comparabilă cu abolirea monarhiei din Franța și inlocuirea ei cu o republica in care sa existe Libertate, toti cetatenii sa beneficieze de Egalitate, iar societatea sa se bazeze pe Fraternitate. Adica Democratie, pentru ca ce avem noi acum NU este democratie. Este o forma de feudalism cu cetateni impartiti in 2 clase, cetateni „speciali” cu drepturi nelimitate (renta de conti si baroni platita pe viata de la stat 23000 lei pe luna ce poate fi altceva?) si cetateni simpli lipsiti de orice drepturi (nu avem spitale, invatamantul e praf, siguranta publica e si nu prea este, etc) dar care sunt impovarati de taxe uriase (55% din salariu, apoi 19% tva, taxe locale, spagi ca sa nu mori pe masa de operatie). Ar trebui sa ne trezim.

    • Așa e, dar ar trebui schimbată TOATĂ arhitectura Statului inclysiv relatiile dintre instituții, or așa ceva nu va putea nimeni!

  7. Petitie dată la Comisia buget din Senat, MFP și Guvern:
    „Toată lumea știe astazi că ÎNCERCÂND SĂ IMPOZITEZI DOAR O CATEGORIE DE VENITURI ESTE NECONSTITUTIONAL!
    Dacă o avizați și aprobați în acest fel, înseamnă că din nou o faceți cu bună știință și rea credință pentru a nu se putea aplica în fapt!
    Prietenii știu de ce! ”
    Suntem cu ochii pe voi!

  8. Pensii pe contributivitate ,nu speciale . Iesire la pensie ca judecator la virsta de 70 de ani .

  9. Lacomi, sacali, hiene.
    Pensiile speciale sunt neconstitutionale, sunt furt.
    Cum nu vii tu Tepes Doamne ……