G4Media.ro

SURSE Directorul Oracle, Sorin Mîndruțescu, plasat sub control judicar pe cauțiune de…

SURSE Directorul Oracle, Sorin Mîndruțescu, plasat sub control judicar pe cauțiune de 500.000 de euro / E acuzat ca ar fi primit mită 869 de mii de euro de la firme private pentru subcontractări / Ar fi fost denunțat și de Irina Socol de la Siveco

Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle România, a fost plasat sub control judiciar de DNA pe cauțiune de jumătate de milion de euro, au declarat surse judiciare pentru G4media. El are termen până vineri să achite cauțiunea în bani sau să depună o garanție imobiliară.

Potrivit acelorași surse, Mîndruțescu este acuzat de DNA că ar fi primit mită 869 de mii de euro de la mai multe firme private ca să le acorde contracte din partea Oracle România. Ar fi vorba de subcontractări pentru servicii de furnizare de hardware, software și de monitorizare.

Potrivit surselor G4media, CEO-ul Oracle România este acuzat de 8 fapte de luare de mită de la mai multe firme IT, ale căror reprezentanți l-ar fi denunțat la DNA. Printre denunțători ar fi și Irina Socol de la Siveco România. Două dintre firmele de la care ar fi luat mită Mîndruțescu ar fi Siveco și Novensys Corporation.

Printre contractele Oracle verificate de procurori ar fi cele privind furnizarea de echipamente hardware și programe software către Novensys Corporation, între 2010 și 2013. Oracle și Novensys ar fi colaborat pentru un contract al Companiei de autostrăzi, actuala CNAIR, privind sistemul informatic de emitere al rovinietei .

Potrivit surselor G4media, Sorin Mînduțescu nu a dat declarații  în fața procurorilor DNA. El s-ar fi arătat surprins de cel puțin 3 dintre cele 8 acuzații de luare de mită.

Dosarul privind posibilă corupție între companii private este o premieră în România.

Context. Codul Penal sancționează nu doar corupția funcționarilor statului, ci și corupția din mediul privat. Astfel, potrivit articolului 308 din CP, ”Dispozițiile art. 289292 și ale art. 297301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice.”

Potrivit specialiștilor în drept consultați de G4Media.ro, și Convenția penală asupra corupției, ratificată de România prin legea nr 27/202, prevede la articolul 7: „Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a incrimina ca infracţiune, conform dreptului său intern, dacă s-a săvârşit cu intenţie, în cadrul unei activităţi comerciale, fapta de a promite sau de a da, direct ori indirect, orice folos necuvenit oricărei persoane care conduce sau lucrează pentru o entitate din sectorul privat, pentru aceasta sau pentru o altă persoană, cu scopul ca aceasta să îndeplinească sau să se abţină să îndeplinească un act, cu încălcarea obligaţiilor sale”.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citește și

Cine este Sorin Mândruțescu, vizat de ancheta DNA la Oracle

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Daca se termina cum s-a terminat cazul BRD & Sorin Popa, tot degeaba. Acolo hotie si coruptie, nu gluma!

 2. Daca a fost acuzat ca a furat 800k+ de euro, de ce e cautiunea doar 500k? Intreb pentru un prieten.

  • Restul sunt onorariul avocatului ca i-a scos o suma asa mica. Pana si avocatul ala din Caracal se zbate sa-l scoata pe Dinca victima (a politiei si societatii care l-a adus in starea asta), dar ditamai grangurele de Bucuresti.

 3. Fapte din 2013? Pana termina ei eventualul proces se si prescriu. Si mai ziceti ca suferim noi de teoria conspiratiei. Fapte de cand era mama la liceu, fix in mijlocul vacantei, ma mir ca mai era cineva la serviciu. Poti sa nu te intrebi: de ce acum?
  A, inca o data se observa ca daca furi, trebuie sa furi mult, ca sa-ti permiti un avocat bun. Socol a ajuns direct in arest, asta plateste cautiune. Sau sunt niste legi mai noi si pentru infractorii „gulere albe”, nu doar pentru violatori?

  • @Adi, este ca iti e mila de saraca Socol? Fiare veeechi, fiareee veeechi cumparaam si Software dezvoltam

 4. Se cerceteaza inclusiv contractul de licitatie si implicarea NOVENSYS/HP in solutia informatica pentru emiterea cardului de sanatate, licitatie faucta de imprimeria nationala.Se vorbea de un contract incheiat in anul 2012 de aproape 100 milioane . Daca nu ma insel aceasta societate a fost imlicata si in afacerea ROVINETA. Daca procurorii DNA vor sa faca ce trebuie atunci sa plece pe firul intregii afacerii. Sa se urmareasca provenienta baniilor din conturile societatii si sa analizeze modul cum au fost castigate contracte. Macar cele cu statul unde sunt banii publici. Daca vor avea curiozitatea si curajul !

  • e vreun contract unde sa nu se fi platit macar teveaul de 20% pentru partid si patriotii sai, pentru calugarii de la manastirea secu ?

 5. de siveco siveco si madame socol stim ca au furat de la stat.
  mie imi pare o actiune diversionista a statului mafiot contra capitalului strain.

 6. Lucru fin nu gluma

 7. siveco-n sus, siveco-n jos.
  cinse sunt actionarii olandeji ai siveco ?

 8. deci pe cine a furat el ? statul ? nu reiese de nicaieri c-ar fi furat statul; a furat de la ‘privat’ ? nu reiese de nicaieri c-ar fi facut cineva plangere ! cine n-are nici o treaba si o cauta cu lumanarea ?! si de ce ?

 9. Madam Siveco-Socola e unealta securitatii, care, iata, loveste din nou!

 10. si tariceanu a primit o mita de 700 000 euro sice daca, are imunitate chiar de la parlament si senat, e hot de elita, problema lui Mindrutescu e ca e un om simplu dar nu parlamentar

  • da si mai este unul pe nume Ghita care probabil a furat cu sutele de milioane din buget si la fel e ok se odihneste in Serbia si nu are nici-o treaba