G4Media.ro

BREAKING: CCR a admis sesizarea depusă de președinții Parlamentului în cazul desemnării…

BREAKING: CCR a admis sesizarea depusă de președinții Parlamentului în cazul desemnării lui Ludovic Orban: Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală / CCR nu a interzis nominalizarea din nou a lui Ludovic Orban și nici nominalizarea unui premier demis prin moțiune de cenzură

Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier, au declarat pentru G4Media.ro oficiali din CCR. Decizia Curții nu îi interzice însă președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Teoretic, președintele Iohannis îl poate nominaliza încă o dată pe Ludovic Orban ca premier desemnat, dar practic e greu de crezut că șeful PNL poate dovedi că poate strânge o majoritate guvernamentală.

”CCR nu a interzis renumirea aceluiași candidat la funcția de prim-ministru dacă are șanse să obțină învestitura. Dispozitivul cere doar o nouă desemnare, fără noi consultări”, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru și 2 voturi ”împotrivă”. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au votat împotriva admiterii conflictului.

UPDATE Comunicatul oficial al CCR:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

CCR a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și președintele Iohannis, ceea ce înseamnă că președintele Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de premier.

Sesizarea împotriva desemnării a doua oară a lui Ludovic Orban pentru funcția de premier a fost depusă pe 10 februarie la Curtea Constituțională de către președinții Parlamentului, cei doi reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale în această speță, președintele Klaus Iohannis a arătat că nu există niciun blocaj instituțional în urma nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru și a precizat că atribuția de a desemna candidatul la funcția de șef al guvernului este aparține, în mod propriu și exclusiv, președintelui României, ea nefiind partajată cu o altă autoritate publică.

Președintele a subliniat că, dacă ar fi acceptate criticile contestatarilor, o persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură din funcția de prim-ministru nu ar mai putea ocupa niciodată această funcție, la fel cum nici miniștrilor demiși prin respectiva procedură nu le-ar mai fi permis vreodată să fie membri ai guvernului, lucru care ar contraveni Constituției și jurisprudenței CCR. El a dat exemplu desemnarea lui Emil Boc ca premier de către Traian Băsescu în decembrie 2009, deși guvernul său fusese demis prin moțiune de cenzură în octombrie același an.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

94 comentarii

  1. Werner și Orbete iar s-au făcut de râs…….

    • nu vad ca s-au facut cu nimic de ras. ai citit articolul macar? sau si titlul e prea greu pentru astia ca tine? meditator….pffff la ce? la taiat frunza la caini?

    • Sa vezi ce ras va fi cand CCR-ul ne-o va baga pe gat pe Viorica. CCR-ul asta s-a transformat o suprainstanta dictatoriala ce nu da socoteala nimanui. Cativa juristi de la fabrica de mobila, functionari de partid si fosti parlamentari psd decid viitorul Romaniei (decizii in functie de interesul de partid si nu in functie de ce doreste poporul). O mizerie.

    • Asta arata doar ca avem.un CCR rosu! Asta arata doar ca CCR trebuie să fie depolitizat cat mai repede !!ATAT! este la mintea cocoșului că un om numit de un partid ii va tine partea acestuia!

    • Da psd-ache, era clar conflict. Iohannis n-a pus pe cine a vrut psd-ul. Mai mult conflict decit atit mai rar.

    • Si de unde stia onor CCR ca Ludovic Orban nu va fi votat ca si prima data, desi nici atunci PNL nu avea majoritate parlamentara. Sau Mama Omida le-a soptit ca de data asta va fi altfel??!!

    • „CCR a admis sesizarea depusă de președinții Parlamentului în cazul desemnării lui Ludovic Orban: Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală ”

      Serios , majoritate guvernamentala ?? Ce e aia fetelor

    • Art. 36. – L47/1992
      Decizia prin care se soluționează conflictul juridic de natură constituțională este definitivă și se comunică autorului sesizării, precum și părților aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

      Se sesiseaza cineva ca CCR adauga la lege?

      Decizia este definitiva NU si obligatorie.

    • Sa vina alt guvern pnl si să-și continue paradirea țării – privativarea sistemului sanitar, privatizarea a tot ce a mai ramas din economie, iar la alegerile din toamna va gastiga iar PSD-ul.

    • Nu s-au facut decol de ras.
      CCR a dovedit, inca o data, ca este compusa din niste ticalosi, aflati in slujba mafiei psd.
      CCR a dat inca o decizie aberanta, ilegala, netemeinica si neconstitutionala, la fel cu cea prin care a cerut revocarea exceptionalei Sefe a DNA, la fel cu cea prin care dovezile obtinute de procurori cu sprijinul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate, la fel cu cele privind protocoalele dintre institutiile statului sau despre completurile de 3 si de 5 judecatori.
      In aceste conditii, presedintele este indreptatit sa suspende Constitutia, sa dizolve parlamentul, sa-i revoce pe judecatorii de la CCR si sa convoace alegeri generale anticipate.
      CCR-ul nu poate modifica Constitutia.
      Constitutia prevede posibilitatea dizolvarii parlamentului, in cazul ca doua incercari consecutive de investire a unui guvern sunt respinse de parlament.
      Daca ne luam dupa decizia aberanta a CCR, nu se poate ajunge niciodata la aceasta situatie, pentru ca presedintele nu are voie sa desemneze decat un premier care poate forma o majoritate, care sa-l voteze in parlament.
      Daca in parlament exista o asemenea majoritate, iar presedintele refuza sa numeasca un premier din aceasta majoritate, CCR are dreptate, dar daca nu exista o asemenea majoritate, cum este cazul acum, se ajunge la un blocaj.
      Deci, in cazul de fata, presedintele nu a gresit nominalizandu-l pe Orban, iar CCR trebuia sa oblige palamentarii sa se prezinte la votul de investire.

    • Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile: judeca conflicte politice in loc sa solutioneze conflicte juridice de natura constitutionala. Spre deosebire de Curtea Constitutionala din Romania, Tribunalul Constitutional din Germania nu se amesteca in politica si nu solutioneaza conflicte politice
      Potrivit Constitutiei, Curtea Constitutionala solutioneaza conflicte juridice de natura constitutionala. In exercitarea acestei prerogative, potrivit jurisprudentei sale, Curtea Constitutionala are urmatoarele obligatii:
      a. să verifice dacă există o situație conflictuală între două autorități publice, de natură a crea blocaje instituționale, care nu pot fi înlăturate în alt mod;
      b. în ipoteza constatării existenței unei situații conflictuale între două autorități publice, să verifice dacă aceasta rezidă, în mod direct, din textul Constituției
      c. să constate că aceste conditii au caracter cumulativ și nicidecum alternativ, neîndeplinirea vreuneia dintre ele fiind, ab initio, o cauză de respingere a sesizării.
      Prin nominalizarea domnului Ludovic Orban de catre Presedintele Romaniei ca si premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natura constitutionala.
      Nu exista un conflict juridic intre Parlament si Presedinte. Presedintele Romaniei, potrivit prerogativelor constitutionale expres mentionate in art 103 alin 1 din Constitutie, a desemnat un CANDIDAT la functia de prim- ministru.
      MAJORITATILE politice se verifica si se realizeaza prin vot in Parlament, nu prin declaratii politice. Pe de alta parte, nu ne aflam intr-un blocaj constitutional: Parlamentul este obligat sa dea un vot pozitiv sau negativ Programului si listei guvernului.
      Suntem intr-un conflict politic determinat de boicotarea de catre PSD a votului in Parlament cu privire la Guvern. Situatia conflictuala poate fi inlaturata imediat prin derularea in Parlament a sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la votul de incredere asupra Guvernului. Curtea si aici greseste fundamental: Parlamentul acorda sau nu votul de incredere Programului de guvernare si listei membrilor guvernului, nu premierului desemnat ( art. 103 alin 2 si 3).
      – In concluzie, nu ne aflam in prezenta unui conflict juridic de natura constitutionala. Prin decizia de ieri, Curtea Constitutionala isi depaseste atributiile constitutionale si solutioneaza conflicte politice!! Este un precedent extrem de periculos atunci cand “ gardianul Constitutiei” intr-un stat de drept (Curtea Constitutionala) isi depaseste atributiile, incalca Legea fundamentala si se amesteca partinitor in jocul politic. Conflictele politice, in orice democratie, se solutioneaza prin mijloace politice . Pana la urma, actorii politici raspund in fata electoratului pentru actiunile sau inactiunile lor, nu persoanele numite de catre actorii politici.

  2. Din partea acestor sinecuristi si vanzatori de tara va asteptati la alta solutie?Solutia este in mainile noastre.Cat timp mai suportam asemenea lepre, inclusiv PSD-ul?Ganditiva ca noi prin munca cinstita le adiguram confortul leprelor.

  3. CCR o sa-l oblige pe Iohannis sa o desemneze pe Veorica.

    • In timp ce CCR dezbatea(la misto) sesizarea PSD privind conflictul dintre presedinte si parlament, FLORIN IORDACHE-ALTA INTREBARE, dadea solutia cu subiect si predicast chiar in forma prezentata de CCR la Realitatea TV(a PESEDISTULUI GUSA): anume ca Iohannis sa desemneze un un nou primministru care are o majoritate parlamentara in spate. Exact ce a spus CCR.
      Cuvintele folosite sunt asa de asemanatoare incat nu m.ar mira ca Iordache cu Dorneanu sa o fi redactat impreuna.
      In locul lui Iohanis as pune-o pe Veorica din nou prim ministru! E singura care poate desfiinta PSD cu adevarat!

  4. S=De aceasta data, circului Orban/Iohannis i s-a zis STOP! Pe drept cuvânt. Inca 3-4 luni pierdute de România datorita Fikusului de la Cotroceni su guvernului lui „liberal”

    • Javrelor, circul este din 2017 ( ca sa nu mai punem la socoteala chiar toti anii de dupa ’89)!! Ce circ mai mare poate fi decât acela când psd a schimbat trei ( TREI) guverne într-un an de zile, cu peste 80 de ministri schimbați ca pe sosete)! Ce circ mai mare poate fi, NESIMȚIȚILOR?!? Aia a fost guvernare?
      De ce va e frica de votul românilor, huh??? De ce? Trebuia sa plecați imediat după alegerile europarlamentare când s-a văzut clar ca nu mai sunteti doriți de popor!
      Poate nu ne enervasem de mult timp pe borfasi si aveam nevoie de un stimul pt alegerile urmatoare…nu scăpați, borfașilor!

  5. LCK sau mai bine Dracu’ in persoana? Aveti grija, ca de la Dracu’ tot mai gasiti ceva mila…!

  6. Traiasca Romania, din nou.

  7. Te caci pe tine de râs!

  8. ma cheama asistat si mananc kkt.

  9. S-a gatat si cu anticipatele ! Orban ramane pe dinafara ! Ia sa vezi acum cum o sa voteze PSD noul guvern liberal si cum il va chinui „din opozitie” pana la toamna !
    Cand va spuneam ca singurul castigator al Binomului Presedinte- Orban e Klaus (care stia lucrul acesta!)nu ma credeati !

    PS. Axiomei „Penelistii sunt tot niste pesedisti dar mai prosti” i se adauga : ” Mai prosti si decat Iohannis” ! :((((((

  10. si venim cu liste si ce aflam, ca nu este o majoritate… cacat tara arde si CCR se piaptana

    • Ca sa fie circul complet, va veni o majoritate cu un premier care apoi o să pice la votul de investirura..rasul dracului
      CCR e cel care provoacă și menține criza guvernamentală!
      Trebuie facut referendum și trecut clar in constitutie ca de la max două guverne schimbate in 4 ani, trebuie reorganizare alegeri! Asta ca sa nu mai lăsăm borfașilor loc sa faca jmenuri și combinații la nivel înalt..
      Si cu alea 60 zile oare cum ramane? Sunt puse acolo, in Constitutie, de florile mărului?
      Pana cand se poate astepta sa se gaseasca o majoritate, înainte de votul din Parlament?

  11. Cred ca ne-am luat la revedere și de la anticipate! Poate-i mai bine asa…

  12. De unde stie „Curtea” ca nea Orban nu poate strange o majoritate guvernamentală în Parlament? S-a uitat in globul de sticla?

    • asta ma intreb si eu. mai ales ca in articol zice clar ca nu ii interzice sa fie tot el desemnat, dar sa fie unul desemnat care poate strange o majoritate. dar cum stii de dinainte de un vot ca ai strans sigur o majoritate? daca la vot ai surprize? mi se pare super interpretabila decizia CCR.

  13. Poporul roman vrea alegeri anticipate!!!

  14. Adio republica semiprezindetiala atat cat mai era. PSDUDMRALDEPROROMANIA vor avea mereu majoritate. Suntem 100% in republica PARLAMENTARA. Adio primministru pnl chiar si din toamna. Guvern pnl pus de psd in aprilie si tocat pana la toamna. Adio primministru pnl din toamna. Iohannis a jucat foarte prost sau incredibil de bine fiind conserva grivco. Legal Parlamentul ( si psd) sunt prima putere in stat.

    • O pabarama de Curte, ne-ar fi mai bine fara.

    • O panarama de Curte, ne-ar fi mai bine fara.

    • Asta depinde de noi, poporul; am fi f prosti daca nu am vedea cine pune frâna, cine pune bete in roate, cine impiedica revenirea deciziei la popor, cine impiedica alagerile cu prețul sacrificarii poporului român!
      Ar trebui ca romanii sa înțeleagă că nu se poate face mai nimic cu asemenea lepre care sar la jugulara oricui ar încerca să schimbe ceva! Trebuie acum să avem răbdare și sa le arătăm borfasilor ce insemana să nu lase poporul sa aleagă, ce insemana să țină cu dinții de putere!
      Parlamentul și-a pierdut de mult timp legitimitatea! S-a văzut după proteste, dupa europarlamentare, referendum și prezidențiale ca nu mai sunt doriti de popor. PSD e doar un caine care nu isi lasa prada din bot, care isi tine dintii infipti in jugulara poporului
      Eeee, tot raul spre bine, poate își revin partidele de dreapta și inteleg ca trebuie sa strângă rândurile, să colaboreze!
      Poate acum sa vor trezi si vom avea cate un candidat comun la fiecare primărie, ca de acolo incepe totul, de la firul ierbii…

  15. Tare… adica logica CCR e sa alegi un premier care sa stranga majoritatea care e testata la vot in Parlament si daca nu o strange inseamna ca Presedintele incalca Constitutia si implicit poate fi suspendat?:))Si dintr-o data Presedintele deveni marioneta:))

  16. Extraordinar, asta e nesimțire pe față!b unde scrie asta in constitutie, de când a devenit CCR instanta de judecata si da solutii, de ce nu spune doar daca e constituțional sau nu?!? Nu scrie acolo ca presedintele poate numi pe cine dorește?
    Adică cum, daca trebuie dat de o majoritate, atunci de ce se mai votează în parlament??? Nu acolo se verifica majoritatea?!?
    Dacă majoritatea nu mai reprezintă poporul, si e formata dintr-o gașcă de borfasi care se tin cu dinții de putere, insemana ca niciodata nu vom avea alegeri anticipate?!?
    Mai e posibil vreodata ca in tara asta, cu acest CCR parlament format din borfasi fără obraz și verticalitate, să avem alegeri anticipate ( ca in tarile cu apă caldă, care se întorc la popor atunci când se ajunge într-o fundătură)??
    Acest parlament e legal, având în vedere că poporul a votat un număr max de 300 de parlamentari? E democratic ca nu au respectat vointa poporului, chiar dacă parlamentul borfașilor a amânat sa dea lege sa scrie asta in constitutie?
    E constituțional ca CCR sa aiba suprer-puteri și să nu poate răspunde în fața nimănui? Comisia de la Veneția ce o spune?

  17. Ce facem, mai iesim in strada.Si daca da, pentru ce sau impotriva cui?

    • Având în vedere întrebarea din fraza a doua, care mi se pare foarte expresiva, eu zic ca nu are niciun rost.

    • Da, ba, du-te in strada! Impotriva lui Dragniiia urla pana nu vei mai putea. Dupa Cristina Topescu ramas un loc liber si pentru tine la ministerul sanatatii…

    • Impotriva lui Dormeanu si ai lui, nu e evident !?
      Stai sa ma gandesc la lozinci:
      ”Dormi in puf de ceva vreme/ Dar toate au un sfarsit/ Vezi sa nu te trezesti curand, nene,/ Ca nu dormi, ci ai murit…!” Evident, la coronavirus m-am gandit si la varsta inaintata…

      Sa mai incerc una?

    • Da, da, cat de multe, ca ai talent!

    • Tema de gandire:
      CCR este institutia cu puterea cea mai mare aproape discretionara si in acelasi timp cel mai putin reprezentativa din tot sistemul democratic in Romania.
      Ei sunt exclusiv numiti pe cale politica!
      Asa ceva nu are legatura cu democratia. Daca schimbam principial CCR putem incerca si democratia.

  18. Era previzibila decizia. Poate se trezeste baba care adat foc la Tara , cu un Covid 19. Si-atunci sa vezi conflict cu batranul politruc.

  19. Orban este incapabil sa inteleaga ca, poate, poate ca castiga Iasul cu Chirica pesedistul-penelistul, dar va pierde voturi serioase in restul tarii.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-ludovic-orban-despre-cazul-chirica-cine-mai-critica-in-afara-partidului-zboara-1265109

    Asteptam planul B,C, D sau poate Corona-planul.

    Pana atunci, bilantul guvernului Orban: canci anticipate, canci 2 tururi, canci taiat pensii speciale(o sa cada la CCR si alea taiate), canci desfiintat Sectie Speciala, canci scanere corporale in aeroporturile romanesti, doar blat prost terminat cu pesedimea, pus tot felul de aratari cu pile in posturi inalte din administratia publica si numita Giorgiana Hosu mare procuror. Bleah

  20. Vezi, Klaus, nu este suficient sa numesti niste nulitati in fruntea parchetelor.
    Vreau sa zic ca mita nu este suficient de mare pentru CCR.
    Trebuie sa dispari din nou in derizoriu, din punctul lor de vedere.
    Asa e cand te cacai 100 de ani cu niste masuri de bun simt pe care trebuie sa la iei in primele 24 ore dupa ce ati dat jos Proasta nationala si guvernul lui Dragnea.
    Care-s alea masuri de bun simt?
    Ia citeste presa de acum 2-3 luni si te prinzi.

    • @provest: Mai are rost sa ne intrebam si sa ne tot intrebam daca puteau Atunci…, face ceva? Da, puteau dar nu au vrut! Si nu au vrut pentru ca au avut si ei saracii, interesele lor! Ce a dorit b…oul asta de bobor, chiar nu a mai interesat pe nimeni! Nici chiar pe KWI! Zarurile fusesera aruncate!

  21. Sa o numeasca pe veorica. Sa vedem o voteaza psdeii ??

  22. Tu ești poporul român…..

  23. Cu cat mai multe legi cu atat mai incurcate sunt ițele. Ar fi momentul pentru o noua constitutie. S-ar putea aduna din constutiile tarilor civilizate ce este mai bun, legal si moral.

  24. Lindovic si Johannez si-au luat o mare plăcuță suedeză de la CCR. Vai ce durere ca trebuie s-o imparta cu sustinatorii.

  25. mda … uite cum ficusul-organizator-de-dezbatere-regizata a pierdut timp, cand putea ffff usor sa puna de ex pe ORICINE altcineva … poate asa s-a dorit?
    acum banuiesc ca trebuie sa vina alt prim ministru , se reia procedura ..? si ce va face PSD?

    oameni harnici cu viziune ce mai !##@#@!#!@

  26. Ccr își depășește demult atribuțiile, interpretează după bunul plac. Drumul psd-ului e către dictatura

  27. O eroare grava ,presedintele nu are de unde stii anticipat cine poate face o majoritate . Parlamentarii sunt cetateni alesi pe liste de partid , dar o data ce ajung in parlament decizia este personala ,nimeni nu poate garanta anticipat cine poate face majoritate . Totul se decide la vot , dar sa asteptam textul exact al CCR.

    • Păi si consultările de la Cotroceni ce scop au? Plimbare de plăcere?
      Normal că Președintele stie cine poate face majoritatea, că nu-i convine sau nu ne convine nouă, e o altă discuție.

    • Ari nu intelegi ,parlamentarul nu este un supus de partid ,nimeni nu stie ce va vota indiferent ce zice vreun sef de partid . Parlamentarul este un cetatean roman ales pe o lista de partid ,dar o data ajuns in parlament este propriul semnatar al deciziei prin vot .

    • Parlamentarului ii poate fi doar ridicat sprijinul unui partid din care poate face parte ,nu poate fi obligat sa voteze o decizie de partid ca parlamentar . Parlamentarul este cetatean roman care trebuie sa se exprime prin vot ca obligatie parlamentara nu de partid .

    • Imi pare rau, tu esti in eroare! Presedintele este singurul care are toate datele si care ia decizii in cunostinta de cauza! Asa ne invata odata de la vale!

  28. de la valeeeeu
    24.2.2020 la ora 11:18 am

    CCR se poate sa se exprime intr-o forma ce va muta totul la cea de a doua decizie de confirmare a guvernului ,decizie ce va trebui respectata ca fiind de viitor, restul deciziilor raman in trecut (caderea primului guvern) si se vor duce cu totii la vot sa dea jos guvernul Orban 2 ,dar vor vota cu drag guvernul urmator ce va avea alt prim ministru si uite asa toata lumea scapa cu fata curata .

  29. CCR e o ghioaga pe care inca o foloseste PSD. Nu ma mai mir de nenea Morar, ma bucur doar ca nu-l cheama Moral.

  30. Trebuie găsită o formulă și asta urgent, de desfiintarea a grupului infracțional organizat =ccr!!!!!

  31. Tot ceea ce s-a facut pina acum este complet legal , de aici inainte totul se face conform deciziei CCR . Doar o data incheiata procedura legala privind guvernul Orban 2 se poate trece mai departe . Parlamentarii trebuie sa voteze impotriva desemnarii guvernului Orban 2 si sa voteze sau nu noua nominalizare a lui Iohannis .

  32. Stanca lui macovei a devenit zdreanta lui iordache!

  33. Ne răzbunăm și schimbăm tot parlamentul.
    Îi ștergem cu buretele și punem alții noi care nu au mai trecut pe acolo.
    Doar poporul o poate face.
    Vivre la révolution!
    La gunoi cu ăștia.

  34. Momentul penibil penelisto-joiannist când trebuie sa vină alții să-ți spună cât de prost ești!
    ???

  35. E foarte bine asa.
    Johannis scapa de Orban fara sa fie acuzat ca l-a dat deoparte.
    PSD nu mai are acum ce face decat sa accepte o noua propunere sau sa mearga spre anticipate.
    In afara de asta, PSD nu mai are dreptul sa mai darame un guvern in aceasta sesiune parlamentara.
    Mai mult ca sigur ca Johannis are de mult un inlocuitor pt Orban.
    Daca-l propune pe Câtu, PSD o sa turbeze, dar nu mai pot merge la CCR. Il accepta sau mai fac un pas spre anticipate.
    A 3-a propunere poate fi chiar Bogdan Rares, ca sa faca apoplexie PSD-istii!
    iar dupa alegeri (anticipate sau nu) Orban are din nou cale libera pt functia de premier pt ca ciolacii si restul leprelor PSD-ALDE-UDMR nu vor mai avea majoritate in parlament.

    • Asta inseamna ca ”Mihaela, dragostea mea!” e valabila pentru tot PSD-ul, nu doar pentru Mircea Geoana?
      PS. Abia astept sa le vad fetele pesedistilor dupa nominalizare…! Probabil doar in fata cazanului cu smoala clocotinda vor mai face aceeasi fata schimonosita de uimire …

  36. Inca de la declaratia d nei macovei cum ca uitandu se in ochii lui a vazut determinare, asemanandu l cu o stanca( se dadeau interviuri pt posturi) am zambit gandidu ma la un vechi banc cu arghezi la batranete.Acezta intr un interviu povezteste cum, la o vanatoare ,a luat l tinta un urs: am pus pusca la ochi,am tintit si …m am cacat pe mine! Cum maestre sa se intample asa ceva? Nu atunci,acum,veni raspunzul poetului!

  37. Ce ai facut Bobita? Ai facut ceva ce in istoria postdecembristă ce nu a existat – ca ala e neconstitutonal si da ordonanțe si face pe dictatorul . Cu decizia asta a ccr merge o suspendare a ficusului !!

  38. Cucul de la ora 18.00: „Am luat act de decizia CCR care nu-mi interzice să-l numesc de câte ori vreau eu așa că voi continua să-l numesc. Eu vreau foarte tare să avem alegeri anticipate, poporul cere acest lucru. Isteria cu virusul și pandemia este creată de psd-ul toxic, forțele cu adevărat democratice nu se tem de acest virus roșu, ba chiar îl așteptăm să ne ajute în războiul nostru cu psd-ul.”. Asta în vreme ce ar trebui să spună simplu: „Terminăm cu aventura forțării alegerilor anticipate, ne unim toți forțele pentru a diminua la maximum efectele pandemiei care ne bate la ușă”.

  39. ccr de vreo 3-4 ani da decizii numai in favoarea psd, ccr ar trebui desfintata mai bine zis actuali membrii destituiti si numiti profesionisti ai dreptului fara afiliere politica si fara salarii si pensii speciale, nu exista institutie in tara asta care sa lucreze atat de putin, partinitoare si cu privilegii exorbitante, ccr este un cimitir de elefanti numiti pe criterii politruce care nu ar trebui lasata sa interpreteze legea dupa bunul lor plac si interese policianiste.

  40. Oricum formularea din titlu e complet aiurea.

    „Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală”

    Si de unde Zda mamii lor stiu aia de la CCR cine va putea strange o majoritate in ziua votului? Johannis nici atat.
    Sa presupunem ca Johannis il propune pe Câtu, iar PSD va incepe sa urle ca va boicota votul, ce-o sa faca CCR?
    O sa il forteze pe Johannis sa propuna unul pe placul PSD?
    Nu stiu daca ineptia apartine chiar CCR sau e doar o concluzie infantila a jurnalistului Citre.

    • Păi proasta .ulii de asta se fac consultările la marele mut ,că vin două sau trei partide cu liste de semnături cu care dovedesc că au majoritate iar marele mut nu poate numi candidat femeia de serviciu ,dacă neuronii tăi au serviciu și își fac treaba înțelegi spiritul constituției dacă nu nici nu am pretenții de la proști și foarte proști mergi la PDL .

    • @ion59

      Ce-ai patit ascaridule, te-a intarcat tac’tu prea devreme?

    • Ce s-a intamplat lana ti-a venit ciclul cumva ? S-a facut ecranul roșu? Postaca pnl

  41. Isi bate joc de noi pe banii nostri!
    Eu unul nu ii permit!

    • Prostiile, până și cei numiți de prostul suprem nu au votat împotrivă ,așa că tu trebuie să mergi la spitalul 9 că ești dus cu capul ,dacă nu l-ai pierdut pe drum.

  42. Noul drept al CCR de a invalida desemnarea candidatului pentru postul de prim ministru – urmat de obligația impusa presedintelui de a face o noua propunere – este un pas important spre a adauga noua etapa in procesul privind numirea guvernului. CCR va decide (probabil mereu de acum in colo) daca candidatul propus de presedinte poate inchega o majoritate sau nu (in loc sa lase parlamentul sa faca asta!). Deci orice candidat la functia de premier va trebui sa treaca intai de votul CCR, apoi de votul parlamentului.

  43. Constitutia Romaniei specifica in Articolul 85 cum se numeste Guvernul. In Capitolul 3, numit „Guvernul”, Articolul 103(1) se specifica foarte clar:
    „Presedintele Romaniei desemnează un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultării partidului care are majoritatea absolută in Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.”

    Incredibil, CCR este alcatuit din analfabeti functionali. Exista vreun partid care are majoritate absoluta? Nu.

    • Am o dilema! Cum e corect gramatical: – suntem ditamai tara de cacat?
      sau
      – Suntem tara de ditamai cacatul?!

  44. De la plecarea lui Morar și Zegrean, CCR a devenit roșie, făcând front comun cu penali…. Trist pt Ro…. Asta ne va mobiliza și mai mult la alegeri, fie ele anticipate sau la termen….

  45. Deocamdata guvernul Orban trebuie sa fie picat prin vot in parlament sau sa isi dea demisia ,ceea ce evident nu se va intimpla ,iar Iohannis va numi imediat un alt premier care sa incerce sa formeze o majoritate ,un premier mai incomod decit Orban pentru intreaga clasa politica si care trebuie votat si de PSD si ca vrea si ca nu vrea si daca nu, se intra in anticipate

  46. Nu ai inteles nimic ?

  47. Ca sa i lovim unde ii doare trebuie sa le reamintim ca LCK a fost aleasa procuror sef european!
    Asa i viata,unii formeaza si conduc institutii europene ,altii i miros basinile lui valer!

    • Pentru proști și foarte proști ,Mircea Geoană este al doilea om în NATO iar CUCUVEAUA este pilonul otrăvit al politicilor de la Bruxelles care va fi sacrificat foarte curând .Asta e diferența dintre oamenii cu carte și experiență și oportuniști mediocri .

  48. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu și-au servit stăpânul care le-a numit la CCR, alea votau împotriva și dacă Iohannis omora pe cineva, doua vaci!

  49. dornene, tot din closet pe intuneric ati dat-o si pe asta ?

    comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie!

    • Prostane, până și cei numiți de prostul suprem nu au votat împotrivă ,așa că tu trebuie să mergi la spitalul 9 că ești dus cu capul ,dacă nu l-ai pierdut pe drum.

  50. Noaptea mintii!

    Cum dovedesti niste promisiuni?
    Vor face casele de pariuri niste statistici?

    Ce cretini!
    Nu e de mirare, fiind numai pesedisti acolo.

  51. Justitia este Statul Paralel.
    Corupti pana in maduva oaselor , interpreteaza dupa intersele proprii. Asa este posibil sa traim intr o tara unde criminalii/ hotii/ violatorii cu sustinere umbla liberi pe strazi.
    Justitia trebuie reformata din temelii