G4Media.ro

OFICIAL: Bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

OFICIAL: Bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic – oferta guvernului pentru sindicate

Update 17.13: Guvernul a confirmat într-un comunicat informațiile prezentate anterior de G4media: oferta pentru sindicate a constat în bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic

Comunicatul integral al guvernului:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate.
Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.
Guvernul isi asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.
In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

Update 17.07: Premierul Ciucă le-a spus 3 lucruri majore sindicaliștilor, potrivit surselor G4Media. Astfel, el a spus că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii 10 ani pentru că afectează perioada de examene. De asemenea, Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să vină săptămâna viitoare cu proiectul noii legi a salarizării unitare. De asemenea, premierul Ciucă le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru conduce la instabilitate.

Update 17.04: Marcel Ciolacu le-a spus sindicaliștilor în ședință că de când PSD a venit la guvernare s-au realizat două creșteri salariale. ”Vă asigur că educația va fi prioritatea nr 1 în următorul guvern”, a spus Ciolacu, potrivit surselor G4Media. El a propus bonusuri pentru profesorii debutanți și pentru profesorii care predau în zone defavorizate. ”Vreau un calendar mai strâns pentru legea salarizării, la 1 septembrie să fie deja î Parlament. Și vreau ca profesorii să fie prima categorie cărora sa le crească salariile”, a mai spus Ciolacu.

Articol inițial: Reprezentanții guvernului și ai coaliției PSD-PNL-UDMR au propus duminică la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din educației câteva măsuri pentru a stopa greva generală programată pentru luni, potrivit surselor G4Media.

Cele mai importante propuneri:

  • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • Legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie

Reprezentanții sindicatelor nu au acceptat în primă fază aceste propuneri și au cerut creșteri generalizate de venituri pentru toate cadrele didactice.

Negocierile, la care participă premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu, au început la sediul guvernului la ora 14.00 și continuă și la ora publicării acestui articol.

Sâmbătă, premierul Ciucă a precizat că soluţia pentru revendicările sindicatelor din Educaţie este în legea salarizării unitare.

„În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, spunea Ciucă.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că va participa şi el la negocierile de la Guvern, din respect pentru profesori şi pentru ca, luni, copiii să poată merge la şcoală.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă într-o postare pe rețelele socială că negocierile politice pentru viitorul guvern, pe care el ar urma să îl conducă, ”trebuie suspendate” până la rezolvarea grevei profesorilor și reforma pensiilor speciale.

Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală, revendicările lor vizând: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Dar 100 de lei la alocație, lipsește?

  2. Cârpeli.

  3. Un singur amendament ar fi de ajuns. Salariul profesorilor sa pornească de la salariul unui șofer. Hai nu un șofer de la minister, merge și al unuia de consiliu județean :))

    #bataiedejoc

  4. Ce nimicuri de oameni ma, ce sunt imitațiile astea de negocieri ma ? 1000 lei la debutanti ? Voi nu vedeți ma ca e o lista acolo cu niște itemi, greva tine pana se rezolvă fiecare in parte.

  5. sper sa nu se vanda iarasi iudele astea de lideri de sindicat pe 3 lei si o opinca (ma rog, pentru prostime, ca pentru ei, au ei grija sa cada bine).

    • Așa ma gândeam și eu la început, dar treaba este ca le-a ajuns oamenilor(prostimea, adică noi) cuțitul la os, iar excrocii ăștia de șefi de sindicate nu pot sa rămână pasivi de data asta, mai alea ca se cam aud vorbe de ieșiri masive din sindicate dacă nu se rezolva rapid situația.
      Îți dai seama ca nu risca astia sa piardă ciolanul asta, așa ca trag si ei mai sus. Oricum tot pentru ei trag, nu pt profesori, nu îți fa griji.

    • „lideri” sunt doar cu titulatura.
      Cum poate cineva care nu a mai dat pe la catedra de zeci de ani sa reprezinte învățământul?
      Si mai ciudat e ca respectivii „lideri”, pe langa salariul de la sindicat, incaseaza si salarii de profesori, in conditiile in care acest lucru este interzis prin lege?
      (a se vedea declaratiile lor de avere scapate pe net)

  6. tipic Pnl „lasați-ne să furăm..voi luați niste firimituri” …tipic Psd „noi v-am dat mai multe firimituri…” Ciucă e pe faraș dpdv politic, Psd iar se duce la 50%+ profesorii primesc un 10% dar vine criza

  7. Am vazut multe grile de salarizare si tabelele cu veniturile publice in fiecare trimestru:
    -profesorii cu studii superioare si peste 20 de ani vechime, fara grad de merit IAU SUB 4700LEI NET. Politistii au pensii de la 50 de ani de 4500+ (AU STUDII MEDII)
    -profesorii/educatorii debutanti au sub 2600 de lei NET. NICIUN BUGETAR referent sau vreun GARCEA din politie sau MAPN nu ia sub 3000 de lei
    Taiati pensiile speciale si salariile celor care dorm in primarii si mariti veniturile profesorilor, n3simtit1l0r
    (ciuca are cat 4 salarii de ale unui profesor iar sotia lui tot SPECIALA, fosta angajata cu studii medii are pensia FIX cat un PROFESOR cu 20 de ani vechime)

  8. Vă dă Ceaușescu 100 de lei la pensie. Îl tot votați, PSDNL 55%.

  9. Promisiuni peste promisiuni ….greva generala si alegeri anticipate …