G4Media.ro

SURSE: Ambasadori români, reproșuri dure față de Autoritatea Electorală Permanentă și secretarul…

SURSE: Ambasadori români, reproșuri dure față de Autoritatea Electorală Permanentă și secretarul general al MAE într-o ședință cu ușile închise despre organizarea alegerilor prezidențiale

Mai mulți ambasadori din state cu comunități mari de români au avut critici extrem de dure la adresa reprezentanților Autorității Electorale Permanente și a secretarului general din Ministerul de Externe, cărora le-au reproșat organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale din noiembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

”A fost o adevărată revoltă a diplomaților”, potrivit surselor citate. Ședința a avut loc săptămâna trecută, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației, și a durat câteva ore.

Ambasadorii au protestat față de proasta organizare a prezidențialelor din noiembrie 2019, avertizând că vor fi probleme chiar mai mari decât la europarlamentare din cauza modificărilor legislative din ultima perioadă.

Țintele reproșurilor au fost președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică, care a fost criticat pentru modificarea defectuoasă a legislației, și secretarul general al MAE. Laura Chiorean, fostă șefa a organizației de femei a PSD Cluj, a fost adusă special la MAE de Viorica Dăncilă să gestioneze alegerile europarlamentare din Diaspora. Ea a câștigat un concurs organizat de către Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea, concurs organizat cu încălcarea prevederilor legale.

Mai precis, diplomații au reclamat următoarele probleme:

1. Dificultatea de a găsi sedii pentru secțiile de vot după ce votul în străinătate va avea loc timp de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică. Astfel, va fi aproape imposibil să închirieze săli de la instituții publice din țara respectivă, pentru că acestea sunt ocupate vinerea cu activitățile obișnuite. Rămâne soluția unor instituții private, precum hotelurile, dar amintirea incidentelor de la precedentele alegeri ar putea îngreuna o asemenea soluție.

2. Posibilitatea ca cetățenii români să voteze în baza titlului de călătorie – un document care nu conține codul numeric personal (CNP). Prevederea a fost introdusă în această vară în legea 370/2004 privind alegerea președintelui. Or, lipsa CNP face imposibilă verificarea în softul care previne votul multiplu. Mai mult, legea prevede că cetățenii care declară că și-au pierdut actele pot cere eliberarea titlului de călătorie chiar și în ziua votului, ceea ce ar putea duce la apariția unor probleme logistice, dar fiind că în sediile consulatelor se vor organiza secțiile de vot.

3. Obligația ca șefii misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare să îi desemneze pe președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora. Obligativitatea a fost introdusă în această vară în legea 370/2004. Or, ambasadorii și consulii susțin că această obligație comportă un risc: nu există suficienți angajați în misiunile diplomatice pentru a-i numi în aceste funcții, ceea ce înseamnă că ambasadorii trebuie să apeleze la persoane din comunitate, fără a avea însă control asupra comportamentului sau chiar prezenței acestora în ziua votului.

Reamintim că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar numărul cetățenilor români din diasporă înscriși pe portalul special creat. Până vineri, 29 august 2019, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență.

Foto: Coadă uriașă la vot la europarlamentare în Londra

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Stati linistiti, se va fura ca-n codru in diaspora.

  2. pai mafia psd alde udmr stiu ca nu au nici o sansa la prezidentiale de asta vor folosi aceste alegeri pentru a se antrena si a perfectiona metodele de fraudare pentru alegerile parlamentare din 2020. scopul lor este bine definit: sa fure cit mai multe voturi, macar vreo 10% pentru psd, iar alde si udmr au si ei calculele lor, o sa faca in asa mod ca sa ramina cel putin pe linia de plutire, iar daca poporul va inghiti momeala in noiembrie 2019 atunci mafia va prinde curaj si vor fi si mai ticalosi

  3. Stati linistiti, fura PSD-ul ca-n codru in Romania.

  4. Bun, astea sunt constatarile ! Ce e de facut atunci ?

  5. La #2 si #3 nu ma bag, nu stiu.
    Insa pentru #1 stiu ca voi pleca spre ambasada de sambata dimineata, cu toate cele, pregatit sa stau pana duminica daca e nevoie. Cum pana acolo sunt 300 km iar in masina suntem doar doua persoane, voi oferi alte doua locuri pentru cineva care nu are transport; dus-intors.