G4Media.ro

Summit de criză la Bruxelles / Liderii europeni sunt în impas în…

Summit de criză la Bruxelles / Liderii europeni sunt în impas în privința numirilor în posturile de la vârful Uniunii Europene

Liderii europeni s-au reunit duminică seară în cadrul unui summit de criză convocat la Bruxelles pentru a-l desemna pe noul președinte al Comisiei Europene, cheia pentru nominalizările în celelalte posturi de putere din Uniunea Europeană. Dacă în cursul după-amiezii se conturase varianta cu Frans Timmermans la președinția Comisiei Europene, după câteva ore s-a intrat din nou în impas. De altfel, la sosirea la reuniune, mai mulți șefi de stat sau de guverne anunțau o noapte lungă.

UPDATE Luni, ora 7.00: Liderii europeni nu au ajuns la nici un compromis după o noapte întreagă de discuții în diferite formate, transmite Politico.eu. Potrivit Politico, președintele Klaus Iohannis este unul dintre liderii PPE (alături de cei din Irlanda, Croația, Letonia) care se opun nominalizării lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene.

UPDATE Ora 22.30 – Summitul este în impas, Partidul Popularilor Europeni respinge nominalizarea lui Frans Timmermans la președinția Comisiei Europene (detalii aici).

UPDATE Ora 19.55 – Premierul ungar Viktor Orban a calificat duminică drept o „greşeală istorică” planul preşedintelui Consiliului European Donald Tusk de a-l propune pe olandezul social-democrat Frans Timmermans pentru şefia Comisiei Europene în cadrul summitului UE de duminică, de la Bruxelles, relatează AFP (detalii aici).

UPDATE Ora 19.50 – Președintele Klaus Iohannis sosește la Consiliul European și anunță că „va fi o noapte foarte lungă”

„Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Sigur, ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Aceasta este varianta cea mai bună, dar, dacă nu se întâmplă așa, nu este, în sine, o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, este important să se găsească soluții care sunt viabile și acceptabile”, a mai spus președintele Iohannis.

Președintele a precizat că este ferm hotărât să se implice total pentru a obține echilibrul geografic în stabilirea funcțiilor:

„Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene și, evident, o persoană aleasă în funcție de conducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele, fiindcă, la o adică, negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi și noi falii, și falia dintre Est și Vest care s-a cam atenuat nu trebuie să se redeschidă, bunăoară, și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din acest punct de vedere, adică criteriul geografic”.

UPDATE Ora 19.00 – Principalele declarații ale liderilor europeni la sosirea la reuniunea de la Bruxelles:

Cancelarul german Angela Merkel: „Vom face propunerea pentru președinția Comisiei și vom discuta și despre celelalte posturi. Se pare că discuțiile nu vor fi foarte ușoare”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Frans Timmermans nu este candidat de compromis. Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divide Europa și cu siguranță nu înțelege Europa Centrală”.

Premierul olandez Mark Rutte: „Sper că vom lua o decizie în această seară și nu doar pentru președintele Comisiei Europene, ci, dacă este posibil, pentru întreg pachetul”.

„Nu voi vorbi despre nume, am auzit și eu tot felul de zvonuri. mergem să încercăm să luăm o decizie”

„Încă nu este clar cine va deveni președintele Comisiei Europene. Într-adevăr în Osaka au fost o serie de țări europene și bineînțeles s-a discutat despre această situație, dar nu există un compromis concret pe masă”.

Premierul ceh Andrej Babis: „Grupul Vișegrad a spus de la început că noi suntem împotriva Spitzencandidaten”.

„Mă tem că această persoană (Frans Timmermans – n.r.) nu este chiar cea potrivită pentru a uni Europa, nu pentru a o diviza mai mult. În trecut am avut sentimentul că nu a fost foarte pozitiv asupra regiunii noastre și întreb: unde sunt femeile?”

UPDATE Ora 17.45 – Surse apropiate negocierilor de la Bruxelles au declarat pentru G4Media.ro că ultima variantă de compromis între liderii grupurilor politice arată următoarea distribuție a funcțiilor:

– PPE preia șefia Parlamentului European și eventual a Înaltului Reprezentant pentru politica externă
– Grupul Socialiștilor va prelua președinția Comisiei Europene
– Noului grup Renew Europe îi va reveni președinția Consiliului European

De asemenea, liderii au stabilit ca funcțiile de Înalt Reprezentant pentru politica externă și de președinte al Băncii Centrale Europene să fie ocupate de femei.

UPDATE Ora 17.30 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, la sosirea la Consiliul european, că ține ca posturile care depin de Consiliul european să respecte criteriul competenței și echilibrul geografic și de gen, adică să fie reprezentată Europa de Est și să fie numiți în posturile de vârf ale UE doi bărbați și două femei (detalii aici).

UPDATE Ora 17.00 – Liderii europeni încep să sosească la Consiliul european.

UPDATE Ora 16.18 – Politicianul olandez socialist Frans Timmermans este pe cale să fie numit viitorul preşedinte al Comisiei Europene, au declarat duminică diplomaţi şi oficiali, cu câteva ore înainte ca liderii Uniunii Europene să se întâlnească pentru a decide cine va deţine posturile de top din blocul comunitar, relatează Reuters (detalii aici).

Știrea inițială: Liderii europeni vor încerca astăzi să depășească disensiunile, în cadrul unui summit de criză convocat la Bruxelles pentru a-l desemna pe noul președinte al Comisiei Europene, cheia pentru nominalizările în celelalte posturi de putere din Uniunea Europeană. Un obstacol a fost depășit: pretendentul Partidului Popularilor Europeni (PPE) la șefia Executivului european, germanul Manfred Weber, refuzat de șefii de stat la summitul din 20 iunie, ar fi renunțat la candidatură, au explicat pentru AFP apropiații săi și mai multe surse din PPE.

Potrivit AFP, condiția pusă de Weber ar fi ca săptămâna viitoare să fie ales în funcția de președinte al Parlamentului European, ceea ce implică o susținere și din partea socialiștilor și a centriștilor.

Retragerea sa îi va da posibilitatea actualului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, candidatul social-democraților, să încerce să obțină majoritatea atât în Consiliu, cât și în Parlamentul European pentru a ocupa postul de președinte al CE.

Potrivit declarațiilor pentru AFP ale unor responsabili implicați în negocieri, soaicl-democrații s-au angajat să susțină alegerea lui Manfred Weber la PE, dar au acceptat o altă cerință a PPE, președinția Consiliului, asigurându-se astfel că partidul de dreapta, al cărui sprijin este indispensabil, se va alinia în spatele lui Timmermans.

Manfred Weber ar putea să-și anunțe retragerea astăzi, imediat ce se va asigura că liderii celorlalte familii politice vor aprobat „deal-ul” cu Angela Merkel.

De altfel, cancelarul german a discutat despre retragerea acestuia cu omologii europeni, francezul Emmanuel Macron, spaniolul Pedro Sanchez și olandezul Mark Rutte, prezenți la summitul G20 de la Osaka.

Acordul urmează să fie încheiat la summitul de duminică seara și comunicat șefilor grupurilor politice pentru alegerea președintelui Parlamentului European, săptămâna viitoare, la Strasbourg.

Emmanuel Macron s-a declarat foarte optimist la Osaka. „Vom avea cele trei nume care depind de noi”, a dat asigurări acesta.

În afara președinției Comisiei Europene și a celei a Consiliului, postul de șef al diplomației europene trebuie de asemenea atribuit, respectând paritatea și echilibrele georgrafice.

Conform surselor AFP, liberalii blochează acordul, reclamând și ei președinția Consiliului european.

Două nume sunt menţionate în prezent pentru acest post: cel al preşedintelui român Klaus Iohannis, membru PPE, şi cel al premierului belgian Charles Michel pentru liberali.

Bulgăroaica Kristalina Georgieva, de la PPE, este menţionată pentru diplomaţia europeană, post pentru care liberalii nu au avansat niciun nume.

În ceea ce o priveşte pe liberala daneză Margrethe Vestager, figură importantă a actualei Comisii, ea ar putea deveni prima prim-vicepreşedintă a Executivului de la Bruxelles, ceea ce ar echilibra repartizarea posturilor.

Pentru a câştiga, Frans Timmermans va trebui să treacă de ostilitatea a cinci ţări: cele patru membre al grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia) şi Italia.

Dacă olandezul va eşua, mai mulţi responsabili europeni au avertizat că Margrethe Vestager, candidata liberală pentru preşedinţia Comisiei, nu va obţine sprijinul PPE şi nici pe cel al social-democraţilor, astfel că PPE va încerca să propună atunci un alt candidat.

Citește și: 

Angela Merkel ar fi renunţat la candidatura lui Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Klaus Iohannis anunță că nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European și vrea al doilea mandat de președinte al României

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Daca PPE e dispus sa renunte la Weber, macar sa ramana pe pozitii in cazul Kovesi.
    Pe de alta parte, nu stiu la ce s-a referit Macron cand a declarat ca:
    „„Vom avea cele trei nume care depind de noi”
    Daca printre cele 3 posturi (de care Macron pare a fi sigur) se numara si postul la care candideaza Kovesi, e cam nasol.
    Poate ca Ciolos ar trebui sa apese putin pedala, din noua functie de sef al Renew Europe. La urma urmei, in Parlamentul European , Ciolos este „seful” lui Macron.
    Daca Ciolos nu o sprijina concret si puternic pe Kovesi, atunci sa-l ia gaia cu PLUS-ul lui cu tot.

    • Deci îți dai seama că Cioloș nu va fi niciodată „șeful” lui Macron. 🙂

    • Lana, cele 3 pozitii sunt: Comisia, Parlamentul si Consiliul. Kovesi nu intra in acest joc. Ma distreaza ca sariti cu totii la Ciolos. In Romania nu v-ati mobilizat deloc in apararea lui Kovesi, iar acum ati gasit un tap ispasitor pentru un eventual insucces.

    • @vax…
      Ghilimelele puse de mine au rostul lor.

      @Sincer…
      Eu mi-as dori ca Ciolos sa o sprijine „concret si puternic” pe Kovesi, dar nu prea inteleg de unde ai tras concluzia ca l-as face „tap ispasitor” daca LCK va pierde cursa.
      Ca prin simple declaratii de presa, nu prea se rezolva mare lucru.

    • Lana, in momentul de fata, ce-ai dori sa faca Ciolos ca si actiune concreta ? Presedintele PE inca nu este ales, noul PE n-a inceput sesiunea. Ar putea eventual sa iasa in Grande Place, sa strige -n gura mare, sa faca greva foamei sau altele. Iohannis a demis -o fara sa clipeasca, iar lui Ciolos ii cereti s-o puna sefa parchetului, ca daca nu…….

    • @sincer…

      esti pe langa subiect.

    • @Lana: și ale mele la fel.. :)))

    • Este vorba de presedintia Comisiei, a Consiliului si de postul de Inalt reprezentant (sef al diplomatiei UE). Cele 3 sunt “atribuite”, adica negociate fara sa fie supuse la vot.
      Presedintele Parlamentului trebuie sa fie votat si deci mai are un hop de trecut in plenara de la Strasbourg de saptamana viitoare. De aceea se grabesc sa decida in summitul de la noapte cele 3 nume, care astfel influenteaza decizia din Parlament, pt ca trebuie sa se mentina echilibrul intre culorile politice la aceste functii de varf.

    • @Sincer, vad ca preiei zisa veoricai dancila din toamna trecuta, si-anume ca presedintele Iohannis ar fi demis-o, asa, c-a vrut el. Esti pe mana cu psdeul, sau care-i treaba?
      In alta ordine de idei, din ceea ce citeam prin articol, este posibil ca functia de presedinte al Consililui European sa revina grupului Renew, condus si reprezentat de Ciolos. Poate atunci va avea ceva mai multa putere in sustinerea ei.

    • Gabriela Constantinescu, sa nu crezi ca toti cei care-l critica pe Iohannis sunt psdisti sau simpatizeaza cu psd ul. N-am sa-l iert pentru demiterea lui Kovesi si n-am sa-l votez la prezidentiale. Daca eram in postura lui preferam sa ma suspende psd ul decat sa iau o decizie cu care nu sunt deacord. Demiterea lui Kovesi, el a semnat-o.

    • problema romanilor e ca nu prea le plac legile desi se bat in piept cu ele. s-a stabilit cine e seful sefului dna, adica ministrul justitiei care a decis revocarea, asta e legea si asa se aplica. punct!

  2. Într-un fel e aiurea că s-a retras si KWJ. Pe de altă parte romanica are nevoie ca de aer de el să rămână până pleacă de tot fmmpsdaldeudmr că nimeni nu le poate ține piept hoților ăstora.

  3. pai nu ne tot canta cu multa aroganta Rares Bogdan cum Webber e pricipalul favorit si iete ca a batut campii

    • Evident ca este favorit in continuare, insa PPE a luat mai putine mandate decat in anterioara sesiune, acum au 183, si aveau 240 cred. Treaba asta a facut ca sa nu mai fie chiar asa de favorit, mai ales ca macron a inceput cu strambele lui, sustinute la nivelul UE de grupul Renew. Si de ce-o dai pe ”aroganta” la Rares Bogdan, mai nou asa-i zice cand spui lucrurilor pe nume, aroganta?

  4. A pus cineva vreun pariu ? Hai . că acum e momentul pentru un câștig gras !

  5. @madmax

    Ia mai trage tu o tura pe la stiri ca sa vezi cine a batut campii?
    Acum 3 ore era ca si sigura alegerea lui Timmermans.
    La ora asta, Timmermans pare a fi foarte departe de a fi ales.
    Cine bate campii?